Λιτότητα μακράς διαρκείας…

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ημέρα η 3η Μαρτίου 2010 για τη χώρα καθώς η κυβέρνηση, στην αγωνιώδη προσπάθεια «διάσωσης» της οικονομίας, εξήγγειλε ένα πρωτοφανές πακέτο «σκληρών» μέτρων. Μέτρα που προκάλεσαν ισχυρό σοκ στους πολίτες, αφού πλήττουν με τον πλέον οδυνηρό τρόπο το επίπεδο διαβίωσης και αλλάζουν άρδην την καθημερινότητά τους. Όλα αλλάζουν και τίποτα δεν είναι το ίδιο. Δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας στο Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα περικόπτονται κατά 30%, τα άλλα επιδόματα κατά 12%, μειώνονται οι υπερωρίες, καταργούνται τα «μπόνους», αυξάνονται οι φόροι σε καύσιμα, ποτά, είδη πολυτελείας κ.ά. Η κυβέρνηση έσπευσε να υπογραμμίσει ότι τα μέτρα θα ισχύσουν για όσο διάστημα η χώρα βρίσκεται υπό καθεστώς επιτήρησης –μέχρι το τέλος του 2013– ωστόσο γενική είναι η αίσθηση ότι θα ισχύσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι αποφάσεις της κυβέρνησης προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και των συνδικάτων, που προγραμματίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις. Θετική ήταν πάντως η ανταπόκριση των Βρυξελλών αλλά και των κυβερνήσεων κρατών όπως η Γερμανία και η Γαλλία. Ο αρμόδιος Επίτροπος Όλι Ρεν επισήμανε ότι, αν τα μέτρα εφαρμοστούν χωρίς παρεκκλίσεις, δεν θα χρειασθούν κι άλλα μέσα στο 2010. Διευκρίνισε όμως ότι θα απαιτηθούν νέα μέτρα τόσο το 2011 όσο και το 2012. Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Βερολίνο με την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ σήμερα συναντάται στο Παρίσι με τον Νικολά Σαρκοζί στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την ουσιαστική στήριξή του. Πριν αναχωρήσει από την Αθήνα ο κ. Παπανδρέου είχε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι, αν η Ευρώπη δεν προσφέρει αυτήν τη στήριξη, αναγκαστικά η Ελλάδα θα προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στην ύφεση

ΜΙΛΩΝΤΑΣ στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου είχε χρησιμοποιήσει δραματικούς τόνους για την κατάσταση της οικονομίας. Τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών και μίλησε για «κατάσταση πολέμου», ενώ προειδοποίησε ότι, αν δεν ληφθούν τώρα τα αναγκαία μέτρα σε λίγο θα κινδυνεύσει όχι ο 14ος αλλά και ο 4ος και ο 5ος μισθός. Από την πλευρά του, ο Αντ. Σαμαράς χαρακτήρισε τα μέτρα καθυστερημένα, άδικα και αναποτελεσματικά, που θα βαθύνουν ακόμη περισσότερο την ύφεση. Εξέφρασε τη διαφωνία του για τις περικοπές σε δώρα, επιδόματα, αλλά και για την αύξηση των φόρων σε καύσιμα και ΦΠΑ, σημειώνοντας ότι από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης απουσιάζουν τα αναπτυξιακά μέτρα. Η Αλ. Παπαρήγα κατήγγειλε ότι τα μέτρα θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα και κάλεσε τους εργαζομένους να ξεσηκωθούν και να βγουν στους δρόμους, ώστε να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να τα πάρει πίσω. Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι τα μέτρα θα βυθίσουν τη χώρα στην ύφεση και έκανε λόγο για πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος.

Αντίθετα, ο Γ. Καρατζαφέρης στηρίζει τις κυβερνητικές αποφάσεις. «Θα δακρύσουμε, θα ματώσουμε, αλλά η Ελλάδα θα διασωθεί», είπε χαρακτηριστικά. Στο μεταξύ, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν στάση εργασίας την Παρασκευή, ενώ εξήγγειλαν 24ωρη απεργία για τις 11 Μαρτίου.

Θεάματα

ΣΕ… ΣΥΝΘΗΚΕΣ τηλεοπτικού σόου συνεδρίασε εκ νέου το Υπουργικό Συμβούλιο, αυτήν τη φορά για ζητήματα Δικαιοσύνης και με προσκεκλημένους ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς. O κ. Παπανδρέου ζήτησε επιτάχυνση στην απονομή της Δικαιοσύνης και μίλησε για φαινόμενα ατιμωρησίας. Στην παρέμβασή του ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες διαφώνησε ανοιχτά με την αναφορά του πρωθυπουργού περί ατιμωρησίας, επισημαίνοντας ότι η ποιότητα της Δικαιοσύνης στη χώρα είναι και θέμα της πολιτικής εξουσίας. Αντίθετα, η συνεδρίαση του Υπουργικού που ενέκρινε τα μέτρα ήταν κεκλεισμένων των θυρών, καθώς στο Μαξίμου φοβήθηκαν το ενδεχόμενο οι κάμερες να καταγράψουν τα σκυθρωπά πρόσωπα των υπουργών.

Στο… μέτωπο των σκανδάλων τώρα, στην Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Ζήμενς κατέθεσε ο πρώην ανακριτής Ν. Ζαγοριανός, ο οποίος αντέκρουσε τις κατηγορίες περί καθυστέρησης στην έρευνα επικαλούμενος φόρτο εργασίας και ελλείψεις σε προσωπικό. Κατέθεσε ότι στα εντάλματα σύλληψης του Μιχ. Χριστοφοράκου δεν συμπεριέλαβε τα αδικήματα δωροδοκίας και ξεπλύματος μαύρου χρήματος διότι ο πρώην ισχυρός άντρας της γερμανικής εταιρείας δεν κατονόμασε πρόσωπα που δωροδοκήθηκαν. Είπε επίσης ότι από την έρευνα δεν προέκυψαν στοιχεία για εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Την ίδια στιγμή, τον δρόμο προς τον Κορυδαλλό αναμένεται να πάρουν δύο εκ των εκπροσώπων της Χρηματιστηριακής «Ακρόπολις» οι οποίοι εμπλέκονται στο σκάνδαλο με το δομημένο ομόλογο.

Σημάδι αυτονομίας

ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ «επεισόδιο» ήρθε να προστεθεί στο… νεοδημοκρατικό σίριαλ. Η απόφαση της Ντ. Μπακογιάννη να επισκεφθεί την Κύπρο χωρίς νωρίτερα να ενημερώσει το κόμμα προκάλεσε την έντονη δυσφορία της Ρηγίλλης. Στενοί συνεργάτες του προέδρου σημείωναν ότι «ο κ. Σαμαράς επιθυμεί μια εποικοδομητική συνεργασία και συμπόρευση με την κ. Μπακογιάννη» και ότι «είναι στο χέρι της τι θα επιλέξει η ίδια να κάνει». Φράσεις που μοιάζουν με τελεσίγραφο προς την πλευρά της πρώην υπουργού Εξωτερικών, η οποία εμφανίζεται αποφασισμένη να ακολουθήσει… αυτόνομη πορεία.


Σχολιάστε εδώ