Θυμός και οργή ακουμπάνε τον Παπανδρέου

ΤΟ κύμα αγανάκτησης για τα επώδυνα όσο και άδικα μέτρα της κυβέρνησης φουσκώνει στην ελληνική κοινωνία και ακουμπά πλέον τον ίδιο τον Γ. Παπανδρέου, που μέχρι πρότινος ήταν στο απυρόβλητο. Πέντε μόνο μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, η κυβέρνηση τελεί υπό αμφισβήτηση από τον λαό, ενώ καταγράφεται κρίση εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του ίδιου του πρωθυπουργού. Πληροφορίες από ολόκληρη την επικράτεια μεταφέρουν ένα κλίμα δυσαρέσκειας και απογοήτευσης κυρίως για το γεγονός ότι «άλλα είχαν υποσχεθεί προεκλογικά και άλλα εφαρμόζουν τώρα»! Ιδίως οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ αισθάνονται διπλά «προδομένοι» καθώς διαπιστώνουν ότι η οικονομική πολιτική που υλοποιείται, κάθε άλλο παρά σοσιαλιστική είναι, ότι στην ουσία της είναι πιο σκληρή κι από αυτή που είχε εφαρμόσει ο Κ. Μητσοτάκης το 1990-93.
Οι πολίτες της χώρας είναι σοκαρισμένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης, ενώ έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν, καθώς δεν γνωρίζουν πόσο βαθύ είναι το τούνελ που έχει μπει η χώρα, αλλά και πότε θα καταφέρει να βγει στο φως. Ανησυχία που εντείνεται καθώς διαπιστώνουν –πέραν των άλλων– ότι η κυβέρνηση δεν έχει μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς και ότι κινείται με οδηγό το… δόγμα «βλέποντας και κάνοντας». Ως εκ τούτου, δεν πείθονται από τις διαβεβαιώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα μέσα στο 2010, ενώ πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που δημιουργούν περικοπές και αυξήσεις φόρων. Τις επόμενες ημέρες οι πολίτες θα νιώσουν στο πετσί τους τις συνέπειες των μέτρων: Από τις 15 Μαρτίου θα ισχύσει η αύξηση του ΦΠΑ που σημαίνει ότι θα αυξηθούν σημαντικά οι τιμές όλων των βασικών αγαθών, καταναλωτικών και μη, αν και ήδη η κερδοσκοπία, κυρίως στα καύσιμα, οργιάζει. Παράλληλα και στο τέλος του μήνα οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν σημαντικά μειωμένες τις αποδοχές τους, αφού θα ισχύσουν αναδρομικά οι περικοπές στα επιδόματα, αλλά και στο επίδομα του Πάσχα. Ήδη από τον Ιανουάριο περιορίσθηκε η κατανάλωση, μειώθηκε κατά 7% το λεγόμενο καλάθι της νοικοκυράς, γεγονός που αποδίδεται στην επιφυλακτικότητα των καταναλωτών εν όψει (τότε) των μέτρων. Οι άνθρωποι της αγοράς ανησυχούν και επισημαίνουν την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα που θα τονώσουν την ανάπτυξη. Εξίσου μουδιασμένοι είναι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, καθώς αντιλαμβάνονται ότι αργά ή γρήγορα τα μέτρα θα αγγίξουν κι εκείνους.
Προς το παρόν η οργή των πολιτών είναι υπόκωφη, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πότε ακριβώς και πώς θα εκδηλωθεί. Η μικρή συμμετοχή στα εργατικά συλλαλητήρια έχει να κάνει όχι μόνο με το «μούδιασμα» που έχουν προκαλέσει τα μέτρα, αλλά και με τον χαμηλό βαθμό εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς τις συνδικαλιστικές ηγεσίες.
Την ίδια στιγμή το αρνητικό κλίμα για τη χώρα μας διεθνώς, προϊόντος του χρόνου, εντείνεται και διευρύνεται. Μετά τη Γερμανία, τα Μέσα Ενημέρωσης στις ΗΠΑ εκδίδουν «τουριστικές οδηγίες» για τους Αμερικανούς, προτρέποντάς τους να μην επισκεφθούν τη χώρα διότι λόγω των μέτρων θα υπάρχει κοινωνική αναταραχή, με απεργίες και επεισόδια στους δρόμους. Το ενδεχόμενο πάντως να ξεσπάσει στην Ελλάδα κοινωνική έκρηξη ανησυχεί έντονα την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «ντόμινο» για χώρες που αντιμετωπίζουν αντίστοιχα οικονομικά προβλήματα και λαμβάνονται εξίσου επώδυνα μέτρα, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι και το γεγονός ότι έλληνες επιχειρηματίες που συναλλάσσονται με ομολόγους τους ευρωπαϊκών χωρών αντιμετωπίζονται με καχυποψία ως προς το αν θα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και τους ζητούνται περισσότερες εγγυήσεις για την υπογραφή συμφωνιών.


Σχολιάστε εδώ