«Θείο δώρο» για τον ΣΥΡΙΖΑ τα μέτρα

Η σκληρότητα των κυβερνητικών μέτρων ένωσε όλες τις τάσεις του ΣΥΝ και τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, αφού κοινή είναι η εκτίμηση σε όλες τις τάσεις ότι το ΠΑΣΟΚ εγκαταλείπει οριστικά τη διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη και υιοθετεί βάρβαρα και άδικα μέτρα που, εκτός των άλλων, θα βυθίσουν την ελληνική κοινωνία στο βαθύ τέλμα της ανεργίας και της φτώχειας.
Μάλιστα στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι τα στελέχη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ εξελίσσονται σε επαγγελματίες της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, προχωρώντας σε μέτρα που δεν έχουν καμία ηθική και πολιτική νομιμοποίηση, εξαπατώντας τον ελληνικό λαό καθώς μόλις πριν από τέσσερις μήνες απέσπασαν την ψήφο του με ριζικά διαφορετικές προεκλογικές δεσμεύσεις.
Καμία άλλη κυβέρνηση, τονίζουν, δεν θα μπορούσε να σταθεί ούτε τρεις μέρες με τέτοιες εξαγγελίες και προσθέτουν ότι ούτε η κυβέρνηση Καραμανλή ούτε η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπόρεσε ή τόλμησε να πάρει τέτοια μέτρα που παίρνει η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται, αναφέρουν, για τα πιο σκληρά μέτρα που έχει πάρει κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση και μετά, μέτρα που αποπειρώνται να ακυρώσουν τις κοινωνικές κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης. Δεν είναι τυχαίο, τονίζουν, ότι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής των αντιλαϊκών μέτρων είναι ο Γ. Καρατζαφέρης και ο ΛΑΟΣ, οι οποίοι μάλιστα δέχθηκαν και τις ευχαριστίες του πρωθυπουργού για την υπεύθυνη στάση του τηρούν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήδη πραγματοποίησε μαζί με την ΑΔΕΔΥ συγκέντρωση στα Προπύλαια και σε κάθε τόνο διαμηνύεται ότι η μονομέρεια των μέτρων δείχνει την εξοργιστική υποκρισία της κυβέρνησης, η οποία επιφυλάσσει για τους φτωχούς περικοπές των χαμηλών μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών και για τις μεγάλες επιχειρήσεις κρατική επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών και των ημερομισθίων, εκποίηση του δημόσιου πλούτου και του περιβάλλοντος.
Όλες οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ –στο μέτρο των δυνατοτήτων τους– κινητοποιούνται με στόχο την ανάπτυξη κινήματος προκειμένου να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης και στην κατεύθυνση αυτή απευθύνονται τόσο προς τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΚΚΕ, όσο και προς τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, για την πραγματοποίηση «ενωτικών μαζικών διαδηλώσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων».
Ταυτόχρονα κάνουν λόγο –εκτός από τις κινητοποιήσεις– για πρακτικούς τρόπους ώστε να μπλοκαριστούν τα μέτρα, με τον Α. Τσίπρα να δηλώνει, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες, ότι «έχουμε πολλές ιδέες στο μυαλό μας και στη φαρέτρα μας».
Η εκτίμηση που κάνουν είναι ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο από τους επιτελείς της ΕΕ, οι οποίοι ψάχνουν να βρουν πόσο μπορεί να αντέξει το σκοινί, προκειμένου να εφαρμόσουν ανάλογα μέτρα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Εάν, τονίζουν, η ελληνική κοινωνία δεν αντιδράσει, αυτό που περνάμε σήμερα εμείς θα το περάσουν και άλλες χώρες της ΕΕ.
Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν σκέφτονται να αποχωρήσουν από τα όργανα διοίκησης των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων (ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ) αφού εκτιμούν ότι αυτό που προέχει είναι η ανάπτυξη δυναμικών, μαζικών και ενωτικών κινητοποιήσεων και όχι οι χωριστές συγκεντρώσεις των διαφόρων συνδικαλιστικών παρατάξεων.
Η συγκυρία έχει οδηγήσει, όπως είναι φυσικό, στο καταλάγιασμα των εσωκομματικών αντιπαραθέσεων και είναι χαρακτηριστικό ότι ύστερα από αρκετό καιρό αποστασιοποίησης του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέντευξη που δόθηκε για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και τον τρόπο αντίδρασης σε αυτά, ο Α. Τσίπρας εμφανίστηκε μαζί με τον Γ. Θεωνά της ΚΕΔΑ και την Ε. Σωτηρίου της ΚΟΕ, η οποία ήταν και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Τα στελέχη της συμμαχίας εκτιμούν ότι η αντίθεση στα μέτρα που εκπορεύονται από την
ΕΕ πρέπει να πάρουν και πανευρωπαϊκή διάσταση και γι’ αυτό διερευνούν τη δυνατότητα κοινής δράσης με άλλα αριστερά κόμματα της Ευρώπης, αλλά και με ευρωπαϊκά συνδικάτα, ειδικά της περιοχής του Νότου που βρίσκεται στο στόχαστρο.


Σχολιάστε εδώ