Η επικαιρότητα ενός συνθήματος

Την Παρασκευή συμπληρώθηκαν 67 χρόνια από την ιστορική 5η Μαρτίου 1943, οπότε ο λαός της Αθήνας ματαίωσε με το μεγαλειώδες συλλαλητήριο που πραγματοποίησε, την επιστράτευση ελλήνων εργατών στα γερμανικά εργοστάσια. Σκοπός των γερμανικών αρχών κατοχής ήταν να εξασφαλίσουν περισσότερο στρατό για να σταλεί στο μέτωπο κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Χάρη στην κινητοποίηση του ΕΑΜ, της ΕΠΟΝ και του ΕΛΑΣ, που ψυχή τους ήταν το ΚΚΕ, η επιστράτευση ματαιώθηκε. Δεν ματαιώθηκε φυσικά ούτε από την τότε κυβέρνηση των δωσιλόγων, ούτε από τους αστούς πολιτικούς που κάθονταν στα σπίτια τους, ούτε από τους άλλους αστούς που βρίσκονταν στο Κάιρο και επιδίδονταν σε μηχανορραφίες κατά του ΕΑΜ.
Αυτό το γεγονός είναι ένα από τα πολλά που δείχνουν ότι ο λαός μπορεί, όταν οργανωθεί και δράσει μαζικά και με αποφασιστικότητα. Αυτό το γεγονός είναι επίκαιρο από την εξής άποψη: Τότε κάμφθηκε η γερμανική στρατιωτική δύναμη, που επιτέθηκε κατά των διαδηλωτών και με τανκ. Ας σκεφθεί κάθε εργαζόμενος πόσα θα μπορούσαν να γίνουν σήμερα σε όφελός του, αν ένα εκατομμύριο διαδηλωτές κατέκλυζαν την Αθήνα, εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά και όλες τις μεγάλες πόλεις. Θα μπορούσε ο λαός να ανατρέψει τα αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση, αν όλη η Ελλάδα σηκωνόταν στο πόδι.
Το ΚΚΕ έβαλε στη Βουλή το εξής το σύνθημα: Ο λαός να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, είτε αφορά εξωτερικό εχθρό είτε αφορά εσωτερικό εχθρό – αν και ο εσωτερικός και ο εξωτερικός εχθρός είναι ενιαίος. Αυτό το σύνθημα έχει ξεπεραστεί;
Βεβαίως υπάρχουν συνθήματα που δεν είναι σύγχρονα σήμερα. Και ενδεχομένως σημερινά συνθήματα αύριο να είναι ξεπερασμένα. Ένα σύνθημα δεν πρόκειται να ξεπεραστεί ποτέ: Ο λαός, οι εργάτες, οι υπάλληλοι, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Είτε σήμερα που ο λαός είναι στην αντιπολίτευση είτε αύριο που θα είναι στην εξουσία.
Ο λαός πρέπει να τολμήσει ακόμα πιο αποφασιστικά. Νόμος είναι το δίκιο του. Καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Ξεσηκωμός! Συσπείρωση με το ΚΚΕ, με το ΠΑΜΕ, με τις μετωπικές αγωνιστικές ενώσεις των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των σπουδαστών. Έρχονται ακόμα χειρότερα. Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση. Ή θα τα πάρουμε όλα από την πλουτοκρατία ή θα τα πάρει εκείνη όλα από τον λαό.


Σχολιάστε εδώ