εδώ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ…

wΣτο μικροσκόπιο τέθηκε το ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων, στην εκδήλωση που διοργάνωσε στις 3 Μαρτίου στις Βρυξέλλες ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Σκυλακάκης. Τα δύο κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν αφενός η χορήγηση σε ευρωπαϊκές βιομηχανίες αδειών ρύπανσης επιπλέον των αναγκών τους (ήδη έχουν αγοραστεί επιπλέον άδειες αξίας 3,2 δισ. ευρώ, με τις οποίες οι αγοράστριες βιομηχανίες μπορούν να ρυπαίνουν ακόμα περισσότερο ή ακόμα και να τζογάρουν στο «χρηματιστήριο ρύπων») και αφετέρου η μεταφορά ρύπων διοξειδίου του άνθρακα από χώρες που δεν υπόκεινται στο Σύστημα Εμπορίας Ρύπων σε χώρες που υπόκεινται σ’ αυτό. Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε ειδικά στην ελληνική ασβεστοποιία, η οποία εντάσσεται στο Σύστημα ως ρυπογόνα και πιέζεται σε συρρίκνωση, την ίδια στιγμή που η εισαγωγή ασβέστη από χώρες εκτός Συστήματος εξαλείφει τα όποια οφέλη από τη μη παραγωγή του στην Ελλάδα, προσθέτοντας και τους ρύπους των μεταφορικών.
wΣκληρότατη κριτική στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφασή της να επιτρέψει την καλλιέργεια της γενετικά τροποποιημένης πατάτας Amflora άσκησαν, με δηλώσεις τους, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής. Ο κ. Δανέλλης τόνισε ότι η στάση της Επιτροπής στο θέμα καθορίζεται αποκλειστικά από τις εκάστοτε εμπορικές της επιδιώξεις με τρίτες χώρες, ενώ ο κ. Χουντής επέκρινε εντονότατα τον πρόεδρο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι μεθόδευσε την έγκριση της καλλιέργειας μέσω γραπτής διαδικασίας και χωρίς διαπραγμάτευση, προτού καν κατατεθεί το νέο, επιστημονικά τεκμηριωμένο πλαίσιο αδειοδότησης που θα είναι έτοιμο τον Ιούνιο.
wΜεθόδευση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Μπαρόζο για να επιτευχθεί η έγκριση της καλλιέργειας μεταλλαγμένης πατάτας στις χώρες της ΕΕ καταγγέλλει με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης.
Όπως προκύπτει με την ερώτησή του λίγες ημέρες πριν από τη λήψη της απόφασης για την έγκριση της καλλιέργειας αυτού του επικίνδυνου προϊόντος, ο κύριος Μπαρόζο μετέφερε την αρμοδιότητα έγκρισης μεταλλαγμένων από τον Επίτροπο Περιβάλλοντος στον Επίτροπο Υγείας. Η Επιτροπή ερωτάται για ποιο λόγο σημειώθηκε η μεταφορά αρμοδιότητας από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος στη Διεύθυνση Υγείας, σε ποιες επιστημονικές έρευνες στηρίζεται η απόφαση έγκρισης του Επιτρόπου Υγείας και εάν έχουν εκτιμηθεί οι συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία και τη βιοποικιλότητα της εισαγωγής του αμφιλεγόμενου αυτού γονιδίου.


Σχολιάστε εδώ