ΒΓΑΛΤΕ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ, ΟΠΩΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΔΗΜΟΙ

«Οι ομογενείς», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΑΕ – ΗΠΑ κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος, «θα ανταποκρίνονταν περισσότερο μάλιστα, αν τα ομόλογα ήταν ανοιχτά σε χρόνο».
Και προσθέτει ότι «τα ομόλογα δεν θα λύσουν το πρόβλημα, θα συμβάλουν όμως ως έσοδα» και στην προοπτική του χρόνου θα συμβάλουν στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης των ομογενών προς την Ελλάδα, ώστε να προχωρήσουν οι τελευταίοι και σε επενδύσεις στη χώρα καταγωγής τους.
Παράλληλα το στέλεχος της Ομογένειας και σημαντικός οικονομικός παράγοντας στις ΗΠΑ διατυπώνει την πικρία ότι «η αλληλογραφία των ομογενών με το κέντρο δεν βρίσκει ανταπόκριση». Και υποσημειώνει:
• «Στο παρελθόν ο Ελληνισμός του εξωτερικού έχει συνδράμει σε διάφορα ελληνικά ταμεία αρωγής από το 1946 μέχρι σήμερα, με πρόσφατο παράδειγμα αυτό για την ενίσχυση των πληγέντων από τις πυρκαγιές του 2007. Ωστόσο, ουδέποτε έλαβαν ενημέρωση για την τύχη της συνεισφοράς τους και γι’ αυτό υπάρχουν επιφυλάξεις».
Ο κ. Σπυρόπουλος τονίζει την ανάγκη «τακτικής επικοινωνίας του κέντρου με την Ομογένεια» και επικαλείται το προηγούμενο εκδήλωσης κατά το παρελθόν «ουσιαστικού ενδιαφέροντος από σοβαρούς αμερικανούς επενδυτές στους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού, χωρίς, όμως, να επιδειχθεί από την Αθήνα και η αντίστοιχη σοβαρότητα».

Η οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα από όπου και αν προέλθει δεν πρέπει, κατά τον πρόεδρο του ΣΑΕ-ΗΠΑ, «να συνδυασθεί με υποχωρήσεις σε σχέση με το Σκοπιανό ή τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, κατά τον ίδιο τρόπο που οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες στα Σκόπια ή την Τουρκία δεν επηρεάζουν τις θέσεις τους στην εξωτερική πολιτική» .
Ο κ. Σπυρόπουλος διαπιστώνει την απουσία της Ελλάδας, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει από την πλευρά της πΓΔΜ και της Τουρκίας, στη διαμόρφωση και χρηματοδότη λόμπι στην Ουάσινγκτον για την προβολή και υποστήριξη των ελληνικών θέσεων.
«Η Τουρκία και η πΓΔΜ μισθώνοντας την ίδια εταιρεία επαγγελματικού λόμπι έχουν καταφέρει διείσδυση της προπαγάνδας τους στα αμερικανικά ΜΜΕ και πανεπιστημιακά ιδρύματα και μάλιστα χωρίς να διαθέτουν την πολυπληθή ομογένεια που διαθέτει ο Ελληνισμός».
Και διερωτάται, απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο κέντρο, την Αθήνα, την ελληνική κυβέρνηση: «Δεν σας προβληματίζει αυτό;».
Επίσης στοιχείο προβληματισμού για την ομογένεια παραμένει και το γεγονός ότι «η Ελλάδα δέχεται συχνά επιθέσεις από τον αμερικανικό, αλλά και τον ευρωπαϊκό Τύπο και δεν διαθέτει μηχανισμούς αντίκρουσης…» .
Τέλος, σχολιάζοντας την εκ μέρους της Ουάσινγκτον αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή της Μέσης
Ανατολής και του Καυκάσου, περιοχές ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ, παρατηρεί ότι αυτό οφείλεται στην επιδεικνυόμενη εκ μέρους της Άγκυρας έντονη δραστηριότητα στον συγκεκριμένο γεωπολιτικό χώρο, σε αντίθεση με την υποτονικότητα της Αθήνας προς την ίδια κατεύθυνση.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (Περιφέρειας ΗΠΑ) παρατηρεί και διαλέγεται με το εθνικό κέντρο.

Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ –
ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ
// Η πατρίδα μας αντιμετωπίζει σήμερα μια δυσχερή οικονομική συγκυρία. Προσφερθήκατε ως ΣΑΕ. Περιφέρειας ΗΠΑ να συντρέξετε τη χειμαζόμενη πατρίδα και διατυπώσατε την πρόταση να εκδοθούν «ομογενειακά ομόλογα» και κατ’ αυτό τον τρόπο ο Ελληνισμός της Διασποράς να συντρέξει οικονομικά τη χώρα. Ποία η τύχη της πρότασής σας προς την κυβέρνηση;

– Αντιλαμβάνομαι τις προτεραιότητες και την πίεση που έχουν οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης στην παρούσα περίοδο και συνεπώς δικαιολογώ την καθυστέρηση στην απάντησή τους. Γενικότερα όμως οφείλω να πω ότι η αλληλογραφία μας με το κέντρο δεν βρίσκει συχνά ανταπόκριση. Δεν αναφέρομαι στη σημερινή κυβέρνηση, αλλά συνολικά στον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας διαχρονικά.
Πληροφορήθηκα την περασμένη εβδομάδα την πρόταση του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Πετσάλνικου για τη δημιουργία Ταμείου Ενίσχυσης της Ελλάδας. Στο παρελθόν ο Ελληνισμός του εξωτερικού έχει συνδράμει σε διάφορα ελληνικά ταμεία αρωγής από το 1946 μέχρι σήμερα, με πρόσφατο παράδειγμα αυτό για την ενίσχυση των πληγέντων από τις πυρκαγιές του 2007. Ωστόσο, ουδέποτε έλαβαν ενημέρωση για την τύχη της συνεισφοράς τους και γι’ αυτό υπάρχουν επιφυλάξεις.
Οι ομογενείς πιστεύω ότι θα ανταποκρίνονταν περισσότερο σε κάτι πιο συγκεκριμένο όπως τα ομόλογα, κυρίως εάν αυτά ήταν ανοικτά σε χρόνο. Τα ομόλογα δεν θα λύσουν το πρόβλημα, θα συμβάλουν όμως ως έσοδα και αν λειτουργήσουν, μπορεί με τον χρόνο να αποκατασταθεί το κλίμα εμπιστοσύνης των ομογενών στην Ελλάδα και να προχωρήσουν και σε επενδύσεις.
Γενικότερα χρειάζεται τακτική επικοινωνία του κέντρου με την ομογένεια. Για παράδειγμα, μου έχει εκδηλωθεί για συγκεκριμένους τομείς (ενέργειας και τουρισμού) ουσιαστικό ενδιαφέρον από σοβαρούς αμερικανούς επενδυτές. Η αξιοποίηση του ενδιαφέροντος αυτού μπορεί να γίνει μόνον σε επίπεδο των αρμόδιων υπουργείων και με αντίστοιχα σοβαρούς επιχειρηματίες στην Ελλάδα. Χωρίς επικοινωνία όμως δεν είναι εφικτό.

ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΛΟΜΠΙ

Όμως, στη σημερινή διεθνή και διαρκώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα η Ελλάδα, όπως και κάθε, χώρα χρειάζεται τις μισθωμένες υπηρεσίες μιας μεγάλης εταιρείας λόμπι, όπως διαθέτουν η Τουρκία και η πΓΔΜ στην Ουάσινγκτον. Το λόμπι είναι υπόθεση της Ελλάδας και όχι της Ομογένειας και προϋποθέτει πρόθεση και βούληση από το κέντρο να διαθέσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους. Γιατί χρηματοδοτούνται εκατοντάδες ΜΚΟ στην Ελλάδα και όχι επαγγελματικό λόμπι στην πρωτεύουσα της υπερδύναμης;
Η Τουρκία και η πΓΔΜ, μισθώνοντας την ίδια εταιρεία επαγγελματικού λόμπι, έχουν καταφέρει διείσδυση της προπαγάνδας τους στα αμερικανικά ΜΜΕ και πανεπιστημιακά ιδρύματα και μάλιστα χωρίς να διαθέτουν την πολυπληθή Ομογένεια που διαθέτει ο Ελληνισμός. Δεν σας προβληματίζει αυτό;
Δεν έχετε παρά να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα http://foreignlobbying.org/ και να συγκρίνεται τις δαπάνες Τουρκίας, πΓΔΜ και Ελλάδας για την προώθηση θεμάτων τους στις ΗΠΑ, αλλά και τη στήριξή τους σε θέματα άλλων εθνικοτήτων.
Δεν το σχολιάζω, αλλά επισημαίνω ότι η Ελλάδα προέβη σε ελάχιστες δαπάνες και αυτές μόνον για το θέμα της βίζας, το οποίο σίγουρα δεν αποτελεί προτεραιότητα εθνική. Επίσης, δεν σας προβληματίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα, η οποία δέχεται συχνά επιθέσεις από τον αμερικανικό –αλλά και ευρωπαϊκό– Τύπο δεν διαθέτει μηχανισμό αντίκρουσης;
Η λειτουργία ενός επαγγελματικού anti-defamation league δεν απαιτεί μεγάλες δαπάνες. Είχαμε καταθέσει σχετική πρόταση δημιουργίας anti-defamation league στην προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν τύχαμε ανταπόκρισης ή απάντησης.
Επίσης, δεν αντιλαμβάνομαι πραγματικά γιατί η ελληνική πλευρά δεν αξιοποίησε ποτέ την επιστολή και την ιστορική τεκμηρίωση που συνυπέγραψαν 330 και πλέον επιστήμονες από διεθνούς κύρους πανεπιστήμια για το σκοπιανό θέμα.

ΗΠΑ ΚΑΙ ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ
ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ
// Έχει σχηματισθεί η εντύπωση στην Ελλάδα ότι ο Πρόεδρος Ομπάμα και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ τείνουν σε αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή, και τούτο σε βάρος της Ελλάδας;

– Το πρόβλημα, όπως ανέλυσα παραπάνω, είναι στην Αθήνα και όχι στην Ουάσινγκτον ή στην Άγκυρα. Η Τουρκία έχει μια σταθερή και συνεπή εξωτερική πολιτική μακροπρόθεσμα, ενώ τελευταία την έχει εκσυγχρονίσει, εμφανιζόμενη ως πολύτιμη σύμμαχος των ΗΠΑ. Διατηρώντας επιτηδευμένη ουδετερότητα με τους γείτονές της, η Τουρκία διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο και διεθνώς. Το ζήτημα είναι τι ρόλο διεκδικεί να διαδραματίσει η Ελλάδα σ’ αυτές τις περιοχές που ενδιαφέρουν τις ΗΠΑ;
Η εξωτερική πολιτική δεν είναι θέμα φιλικών σχέσεων και συναισθηματισμού, αλλά εξυπηρέτησης εθνικών συμφερόντων.

// Εν όψει διαμόρφωσης και ψήφισης από την ελληνική Βουλή ενός νέου εκλογικού νόμου, θεωρείτε ότι η ανάδειξη βουλευτών Επικρατείας από τον Ελληνισμό της Διασποράς θα συνέτεινε στη σύσφιγξη των σχέσεων Διασποράς – εθνικού κέντρου;

– Αυτό που πραγματικά θα συνέτεινε στη σύσφιγξη των σχέσεων Διασποράς – εθνικού κέντρου θα ήταν η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του ομογενούς προς τους εκπροσώπους της ελληνικής Πολιτείας.
Για να μην αποδοθεί το ενδιαφέρον των ελλήνων πολιτικών για τη συμμετοχή των ομογενών στις εθνικές εκλογές σε κομματικά και βραχυπρόθεσμα συμφέροντα, πρέπει αυτό να γίνει στο πλαίσιο μιας συνολικότερης πολιτικής για τον Ελληνισμό του εξωτερικού, η οποία αυτήν τη στιγμή είναι ανύπαρκτη.
Θα πρέπει επίσης να προχωρήσει στην αναβάθμιση του θεσμού του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις που θα το καταστήσουν ικανό να διαδραματίσει τον συνταγματικό του ρόλο ως εκφραστή όλων των δυνάμεων του απανταχού Eλληνισμού.
Επίσης, η Ελλάδα να καταδείξει την επιθυμία της να αξιοποιήσει το τεράστιο δυναμικό των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι έχουν διεισδύσει με επιτυχία σε όλους τους τομείς των κοινωνιών, στις χώρες όπου διαμένουν, και διαθέτουν διεθνή εμπειρία σε αρκετά θέματα.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ
// Τι πράττει ο Ελληνισμός των ΗΠΑ για τη διατήρηση και ανάπτυξη των εδρών ελληνικών σπουδών στα αμερικανικά πανεπιστήμια – έδρες «πρεσβευτές του Ελληνικού Πολιτισμού» στην αλλοδαπή;

– Ο Ελληνισμός της Αμερικής πάντοτε στήριξε και εξακολουθεί να στηρίζει, ανεξάρτητα από τις ενέργειες του κέντρου, τη δημιουργία εδρών σε αμερικανικά πανεπιστήμια, καθώς και την ένταξη ελληνικών προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες της αμερικανικής εκπαίδευσης. Το ΣΑΕ ΗΠΑ εξέδωσε κατάλογο καθηγητών ελληνικής καταγωγής που ξεπερνούν τους 2.500.
Ένας νέος θεσμός ο οποίος πραγματικά έχει σημειώσει εξαιρετική επιτυχία με πρωτοβουλία των ομογενών είναι αυτός των λεγόμενων «charter schools», τα οποία με αμερικανική κρατική επιχορήγηση στηρίζουν τα προγράμματά τους στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, πολιτισμού, ιστορίας, αλλά και άλλων μαθημάτων στην ελληνική γλώσσα.
Η κλασική παιδεία και η ελληνική γλώσσα εξακολουθούν να έχουν μεγάλη ζήτηση. Θα ήταν ιδανικό στις προσπάθειες αυτές να υπάρχει συνεργασία και συντονισμός με το κέντρο.
Σήμερα το μεγαλύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε στις ΗΠΑ είναι η έλλειψη εκπαιδευτικών με προσόντα. Η μόνη λύση είναι η δημιουργία σπουδών στα αμερικανικά πανεπιστήμια για να αποφοιτούν εξειδικευμένοι δάσκαλοι και δασκάλες για τη διδασκαλία της ελληνικής.
Εάν το ελληνικό υπουργείο αποδεχθεί τη σχετική πρόταση που έχει κατατεθεί από τους εκπροσώπους του στις ΗΠΑ και υποστηρίζουμε ως ΣΑΕ, μακροπρόθεσμα θα απαλλάξει το υπουργείο από τα έξοδα των αποσπασμένων εκπαιδευτικών από Ελλάδα.
Επίσης, αίτημά μας αφορά στην πρότασή μας να παραμένει στη θέση του τουλάχιστον για μία πενταετία ο εκάστοτε Ειδικός Γραμματέας Ενιαίου Τομέα Θεμάτων Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Εκπαίδευσης Ελληνοπαίδων Εξωτερικού, Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και Αποκέντρωσης, ώστε να υπάρχει συνέχεια στην πολιτική που χαράσσεται για θέματα ελληνόγλωσσης παιδείας στο εξωτερικό.
Η Ελλάδα πρέπει να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες διάδοσης της παιδείας και του πολιτισμού της, διότι σ’ αυτά στηρίζεται ο φιλελληνισμός, που όσο παράδοξο και αν ακούγεται παραμένει ζωντανός και απόδειξη είναι οι πρόσφατες μεγάλες παραγωγές του Χόλιγουντ που στηρίζονται σε ελληνικά θέματα. Ο φιλελληνισμός δεν εξασθενεί λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΠΟΡΑ
// Στη διαδρομή του χρόνου οι σχέσεις της Ελληνικής Διασποράς και του εθνικού κέντρου;

– Ιστορικά ο Ελληνισμός του εξωτερικού έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πορεία του ελληνικού έθνους. Ο Ελληνισμός του εξωτερικού και όχι της διασποράς, όπως μας αποκαλούν, είναι εν δυνάμει ένα τεράστιο εθνικό κεφάλαιο. Θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει η συστηματική και έγκυρη καταγραφή του και να αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα.
Δεν είναι δυνατόν να μας αντιμετωπίζουν μόνον με κολακευτικά λόγια του τύπου «είστε πιο Έλληνες από τους Έλληνες». Δεν αποτελείται ο σύγχρονος Ελληνισμός του εξωτερικού μόνον από τους μετανάστες, οι οποίοι έχουν συναισθηματική φόρτιση. Τον σύγχρονο Ελληνισμό του εξωτερικού τον απαρτίζουν δυναμικά και πετυχημένα μέλη των κοινωνιών στις οποίες ζούμε.
Έχω ακούσει στο παρελθόν από επίσημα χείλη ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί ισχυρό Ελληνισμό και κυρίως στην Αμερική γιατί θα παρεμβαίνει στο ελληνικό γίγνεσθαι. Πρόκειται περί διαστρέβλωσης της πραγματικότητας ή σε κάθε περίπτωση περί ατυχούς δικαιολογίας.
Επιθυμούμε συνεργασία για το καλό της Ελλάδας, η οποία παραμένει για τους παλαιότερους η πρώτη μας πατρίδα και για τους νεώτερους πνευματική πατρίδα και πηγή έμπνευσης.
Αντιλαμβάνομαι ότι στην Ελλάδα η λέξη «πατρίδα» σχεδόν έχει εκλείψει από το λεξιλόγιο και όσοι την αναφέρουν θεωρούνται «γραφικοί». Και όμως τόσο στην Αμερική, όσο και σε σύγχρονα και ανεπτυγμένα κράτη, η αγάπη και ο σεβασμός στην πατρίδα και την ιστορία τους είναι δεδομένα και εκφράζονται με κάθε τρόπο.


Σχολιάστε εδώ