από το Περιστύλιο…

Προφανώς όλο το προηγούμενο διάστημα που η κυβέρνηση δήθεν το συζητούσε, είχε μελετηθεί, είχε αποφασιστεί και ήταν έτοιμο στο συρτάρι για να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος… Αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να διαπράξουν
ορισμένες… αβλεψίες. Ξέχασαν δηλαδή ότι δεν μπορούν να βάζουν τους υπαλλήλους της Βουλής στο ίδιο τσουβάλι με τους υπαλλήλους του υπόλοιπου δημόσιου τομέα, ότι είναι αντισυνταγματικό να περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο και ότι τα μέτρα μπορούν να ισχύσουν και γι’ αυτούς μόνο με απόφαση υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο της Βουλής!
Έτσι κι αλλιώς θα συνεχίσουν να εισπράττουν τον 15ο και τον 16ο μισθό ως έκτακτα επιδόματα που εξακολουθούν να φορολογούνται αυτοτελώς και με τις νέες ρυθμίσεις περικόπτονται κατά 12% -στο
ίδιο ποσοστό μειώνονται και τα υπόλοιπα επιδόματα που λαμβάνουν όπως συμβαίνει σε όλον τον δημόσιο τομέα- και κατά 17% στην περίπτωση που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ.

Ελεήστε, τυφλοί, τον ανοιχτομάτη…
Κάθε άλλο παρά δραστικές είναι οι μειώσεις της βουλευτικής
αποζημίωσης που παραμένει προκλητικά άθικτη. Στο 30% περικόπτονται τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας (η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ προτείνει να φτάσει στο 50%) ενώ επιβάλλεται 1.000 ευρώ εφάπαξ εισφορά σε όσους τα συνολικά τους εισοδήματα ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ. Η πρωτοβουλία του προέδρου της Βουλής για σύσταση Ταμείου Στήριξης στο οποίο θα προσέλθουν όσοι πιστοί, δεν λύνει το πρόβλημα. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα καταθέσει το δώρο του Πάσχα και το επίδομα αδείας, ενώ οι βουλευτές που θα τον ακολουθήσουν με τον τρόπο τους σ’ αυτήν τη συμβολική κίνηση (όπως οι Γιακουμάτος, Τζάκρη, Καρατζαφέρης) και προέβησαν σε δημόσια δήλωση δεν μετριούνται ούτε στα δάχτυλα του ενός χεριού. Σε κάθε περίπτωση, πολιτική με εράνους δεν γίνεται ούτε μπορεί κανείς να ελπίζει στην καλή θέληση.

Μπράβο, Αλέκα
Πάντως η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σκοπεύει να καταθέσει πρόταση στη Βουλή να καταργηθούν οι αμοιβές των βουλευτών για τη συμμετοχή τους στις επιτροπές, λέγοντας ότι αυτή είναι η δουλειά τους και δεν χρειάζεται να παίρνουν πρόσθετη αμοιβή. Ζητά επίσης να αποφασίσει η Βουλή την κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων. Αυτό το τελευταίο κι αν θα βρει υποστήριξη…
Η πλειοψηφία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ διαφωνεί με τις περικοπές. Δεν κατανοούν πώς είναι δυνατόν να λαμβάνονται τόσο σκληρά μέτρα χωρίς να έχει ακόμα κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο. Με τη… σημαντική διαφορά ότι οι διαφωνίες περιορίζονται και εξαντλούνται στους διαδρόμους της Βουλής. Την ώρα… της κρίσης τηρείται η κομματική πειθαρχία.

Πήρε τα όπλα η Βάσω
Η πρόεδρος, ωστόσο, της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Βάσω Παπανδρέου και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Αηδόνης, Β. Παπαχρήστος και Κ. Γείτονας ζήτησαν και πέτυχαν να αποσυρθεί το άρθρο 18 του νομοσχεδίου που αφορά τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων. «Εγώ στηρίζω την κυβέρνηση, αλλά δεν θα το ψηφίσω και το ίδιο θα κάνουν και άλλοι συνάδελφοι», είπε η Βάσω Παπανδρέου. «Συνεννοηθείτε οι υπουργοί μεταξύ σας. Δεν φταίνε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αν επί τόσους μήνες η κυβέρνηση δεν έλυσε το πρόβλημα με συνέπεια να χάνουμε 2,7 εκατ. ημερησίως», είπε.
«Να αποσυρθεί η διάταξη για τα φάρμακα και μη μας λέτε εδώ ότι υποστηρίζουμε τις φαρμακοβιομηχανίες», είπε και ο Χρ. Αηδόνης. «Στηρίζει ο κόσμος τα μέτρα, αλλά θέλει και δικαιοσύνη και θα τη δει όταν υπάρξουν συγκρούσεις». Η διαφωνία των βουλευτών αφορούσε τον χρόνο συζήτησης του άρθρου, αλλά και το γεγονός ότι δεν λαμβάνονταν υπόψη οι χαμηλότερες τιμές των φαρμάκων στις χώρες της ΕΕ. Η κ. Κατσέλη το απέσυρε, λέγοντας πως θα το φέρει την επόμενη βδομάδα. Επανέλαβε ωστόσο ότι τα ασφαλιστικά ταμεία αιμορραγούν και ότι χάνουν καθημερινά 2,7 εκατ. ευρώ, ενώ δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, προτρέποντας το οικονομικό επιτελείο να φορολογήσει τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών…

Ιδιαίτερα σκληροί εμφανίστηκαν προς υπεράσπιση των μέτρων την επομένη της ανακοίνωσής τους, οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ. Φυσικά και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου που φρόντισε να τονίσει ότι τα μέτρα είναι «μόνιμα», σε αντίθεση με τις ρυθμίσεις της Νέας Δημοκρατίας που ίσχυαν για μερικούς μήνες και στη συνέχεια αναιρούνταν! Είπε μάλιστα ότι όταν ξεπεραστεί η κρίση και στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου, θα μπορέσει να δώσει πίσω… μέρος των πόρων.
Ο δε υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος κατήγγειλε τα Μέσα Ενημέρωσης ότι ενώ πριν παρότρυναν την κυβέρνηση να πάρει μέτρα, εκ των υστέρων αναπτύσσουν μια φιλολογία που φοβίζει τον κόσμο. Δηλώνοντας ως στόχο να σωθεί η χώρα, κατήγγειλε και τις κοινωνικές συμμαχίες που θωπεύουν αντιδράσεις δικαιολογημένες μεν, αλλά που προέρχονται από τους εργασιακά ασφαλείς και τους κατέχοντες, οι οποίοι «δεν μας πείθουν να αλλάξουμε ρότα», όπως δήλωσε.

Και τι έκαναν τόσα χρόνια για να εφαρμόζεται;
Εναντίον του να γίνουν αυστηρότερες οι διατάξεις του Πόθεν
Έσχες τάχθηκαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Την επάρκεια του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου υποστήριξαν η Μιλένα Αποστολάκη, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Τηλέμαχος Χυτήρης. Είπαν, δηλαδή, ότι αυτό που προέχει είναι να εφαρμόζεται σωστά και όχι μια επιπλέον ρύθμιση.
Η κ. Αποστολάκη ζήτησε την κατάργηση της ετήσιας δημοσιοποίησης της περιουσιακής κατάστασης επειδή περιλαμβάνει ηθική απαξία. Στο ίδιο μήκος ο κ. Χυτήρης αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα δρακόντειων νόμων όταν αναστέλλονται στην εφαρμογή τους, ενώ ο κ. Φλωρίδης είπε χαρακτηριστικά ότι «κοροϊδεύουμε τον κόσμο»! Δεν έχει κι άδικο…

Τώρα δεν τους κάνουν τα δημοψηφίσματα
«Με δύο χέρια και δύο πόδια και ό,τι άλλο έχουμε, καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (μέσα στη βδομάδα ψηφίζεται
από την Ολομέλεια), απορρίπτοντας τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι στόχος είναι η κοινωνική ένταξη των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα. «Πρόκειται για παραμύθι επιπέδου Σταχτοπούτας» είπε και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίξει το δημοψήφισμα.
Και παρά το γεγονός ότι το κόμμα του είναι πάγια υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης απάντησε ότι δεν χωρούν δημοψηφίσματα σε ατομικά δικαιώματα!


Σχολιάστε εδώ