Έχουν ξεπεράσει τα όρια οι υπουργοί με τη μετρολαγνεία τους
Ενοχλημένος είναι τελευταία ο Απόστολος Κακλαμάνης με τις δηλώσεις ορισμένων υπουργών που σπέρνουν την καταστροφή, με αποτέλεσμα το αναιμικό κλίμα στην αγορά, που δεν έχει παρόμοιο τα τελευταία 15 χρόνια, να γίνεται ακόμα χειρότερο…
Δεν είναι μόνο η έντονη μετρολαγνεία, τα σκληρά μέτρα, οι συνεχείς διαρροές για νέα μέτρα που έχουν φέρει τον κόσμο σε απόγνωση, είναι και οι δηλώσεις εκείνων που μιλούν για «Τιτανικό», για καταστροφή της Ελλάδας, για αδυναμία πληρωμών συντάξεων και μισθών στο Δημόσιο, για πάγωμα μισθών, συντάξεων και προσλήψεων…
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής θεωρεί ότι μερικοί υπουργοί έχουν ξεπεράσει κάθε όριο…
Με όσα λένε και κάνουν καλλιεργούν τον φόβο στους πολίτες, που περιορίζουν δραστικά τις καταναλωτικές τους δαπάνες, μειώνοντας έτσι τα έσοδα του κράτους από φόρους, και το αποτέλεσμα είναι κόλαφος για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης θεωρεί ότι θα πάμε σε εποχές δύσκολες, με παρατεταμένη ύφεση, και γιʼ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Ίσως στην αυξημένη προσοχή εντάσσονται και οι δηλώσεις καταστροφολογίας, με τις οποίες καθημερινά βομβαρδίζουν τους πολίτες, με σύμμαχο βεβαίως τα τηλεοπτικά παράθυρα.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν στο «Π» ότι οι δηλώσεις που σπέρνουν φόβο χρειάζονται ώστε να καταλάβουν οι πολίτες ότι βρισκόμαστε όλοι μας πριν από τον γκρεμό: «Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας, ο κόσμος πρέπει να αισθανθεί το μέγεθος του προβλήματος και να μην παραμείνει θεατής, πληρώνοντας μόνο τους επιπλέον φόρους που θα του επιβληθούν.
Να μειώσει τις ανάγκες του, να περιορίσει τα έξοδά του και εν τέλει να δεχθεί ότι το βιοτικό του επίπεδο θα πάει μερικά χρόνια πίσω…».
Στο ίδιο μήκος κύματος της μετρολαγνείας και ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Δεν υπάρχει μέρα που να μην τονίζει την αδυναμία πληρωμών των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία εποπτεύει το δικό του υπουργείο, προσφέροντας θέαμα στις τηλεοράσεις και φόβο στους ασφαλισμένους. «Εγώ τα έχω πει από την πρώτη στιγμή, φρόντισα και έκανα γνωστό το πρόβλημα, δεν μπορούμε να κρυβόμαστε», λέει ο υπουργός Εργασίας σε όσους του επισημαίνουν τα προβλήματα που προκύπτουν από το συνεχή βομβαρδισμό της αγοράς και των πολιτών με μέτρα.
Κανείς πάντως στην κυβέρνηση δεν λέει μετά βεβαιότητος τι είναι προτιμότερο για την αγορά:
Η δημιουργία αρνητικού κλίματος με τις συνεχείς δηλώσεις των αρμοδίων υπουργών ή η ενημέρωση του κόσμου για το οικονομικό αδιέξοδο με σωστή αναλογία μέτρων και αποφάσεων; Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο.
Από τη μια θέλουν να πούνε στους πολίτες τι πραγματικά συμβαίνει, για να δικαιολογήσουν τις οδυνηρές αποφάσεις τους, από την άλλη όμως οι δηλώσεις τους οδηγούν μοιραία στην καταστροφή της αγοράς, με κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν αντέχουν, και απολύσεις οι οποίες το επόμενο διάστημα θα αυξηθούν.
Το στοίχημα είναι δύσκολο να κερδηθεί από την κυβέρνηση.
Όποιες αποφάσεις και αν λαμβάνονται, δεν προχωρούν, καθώς είτε αργούν να γίνουν πράξη είτε παραπέμπονται στις ελληνικές καλένδες, μέχρι να επανέλθουν δριμύτερες έπειτα από κάποιο διάστημα. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση πολιτεύεται με μόνο σχέδιο… ό,τι μας επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι.