άλλες τυπολογίες

• Νέο δελτίο ειδήσεων για τον ΣΚΑΪ από τις 8 Μαρτίου, με παρουσιάστρια τη Σία Κοσιώνη. Το δελτίο θα επικεντρώνεται πλέον στις απόψεις, σε συνδυασμό με πολλαπλές συνδέσεις και μέσω του διαδικτύου, με τη χρήση ρομποτικών καμερών υψηλής ευκρίνειας high-definition και με ψηφιακά links. Θα προβάλλεται από ένα υπερσύγχρονο στούντιο τεχνολογίας (Barco) με προσομοίωση δυναμικών γραφικών παραστάσεων. Ο σχολιασμός των θεμάτων θα γίνεται από τους Αλέξη Παπαχελά, Μπάμπη Παπαδημητρίου, Άρη Πορτοσάλτε, Κατερίνα Ακριβοπούλου, Τάσο Τέλλογλου, Έλλη Τριανταφύλλου και Ηλία Σιακαντάρη.
•Νέο διοικητικό συμβούλιο στην εταιρεία Νέα Ακτίνα του Ομίλου ΔΟΛ, που εκδίδει στην Ελλάδα τα περιοδικά της Walt Disney. Μετά τον θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη πρόεδρος εξελέγη ο Σταύρος Ψυχάρης, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Χρήστος Τερζόπουλος και μέλη ο Στέργιος Γεωργίου Νέζης, ο Νίκος Πεφάνης και η Αλεξία Χρήστου Τερζοπούλου.
•Έχουν θέμα και στον «Θέμα 98,9». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του το ΕΣΡ (www.esr.gr), ο ραδιοφωνικός σταθμός καταγράφεται με τη νέα του εμπορική ονομασία «Θέμα 98,9», αλλά το 99,87% των μετοχών εμφανίζεται να ανήκει στη Sixomen Limited, την εταιρεία συμφερόντων Δημήτρη Κοντομηνά, και το υπόλοιπο ποσοστό στον Γιώργο Ψαρρά, πρώην διευθυντικό στέλεχος του Ομίλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση του «Θέμα 98,9» υπήρξε συμφωνία μεταξύ του Δημήτρη Κοντομηνά και του Γιώργου Μπόμπολα για την απόκτηση του 50% του σταθμού από τον Πήγασο, ωστόσο η πράξη δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί. Υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων στην εφημερίδα «Θέμα», η προοπτική συμμετοχής στον ραδιοφωνικό σταθμό λαμβάνει άλλη διάσταση.
•Κάθε Κυριακή και με διαφορετικό ένθετο περιοδικό θα κυκλοφορεί το «Έθνος». Όπως έγινε γνωστό, κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα εντάσσεται στην εφημερίδα το «Explore Nature» και ακολουθούν το «Αρμονία», οι «Εικόνες» και το «Cook Book».
•Αλλάζει πολιτική προσφορών και μειώνει την τιμή πώλησής του ο κυριακάτικος «Ελεύθερος Τύπος». Οι «χαμηλές πτήσεις» της έκδοσης της εφημερίδας την Κυριακή αναγκάζουν την ιδιοκτησία να μειώσει την τιμή στα 3 ευρώ μαζί με την προσφορά. Την περασμένη Κυριακή πανελλαδικά η εφημερίδα πούλησε συνολικά 22.230 φύλλα, χάνοντας 3.780 φύλλα από την προηγούμενη. Να σημειωθεί ότι την Κυριακή 31 Ιανουαρίου η κυκλοφορία του «ΕΤ» ήταν 30.270 φύλλα.
•Μεγάλη ικανοποίηση εκφράζεται στον ΑΝΤ1 για την άνοδο θεαματικότητας. Για πρώτη φορά από το 2005 και μετά το κανάλι πέρασε στην πρώτη θέση τηλεθέασης στη ζώνη prime time στις μετρήσεις που αφορούν το κοινό 15 έως 44 ετών.
•Στην προκήρυξη των δύο θέσεων, του προέδρου και του γενικού διευθυντή, στο ΑΠΕ θέλει να προχωρήσει η κυβέρνηση μετά και την παραίτηση του Γιώργου Ταμπακόπουλου. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η έκδοση της νέας απόφασης που θα «στέλνει» το ΑΠΕ στον έλεγχο του Γ. Πεταλωτή. Μεταξύ των προσώπων που «παίζουν» για τη θέση είναι ο Μάκης Γιομπαζολιάς, ο Γιάννης Ρουμπάτης, ο Νίκος Χασαπόπουλος, ο Κώστας Ιορδανίδης, ο Νικόλας Βουλέλης και ο Νίκος Μεγγρέλης.
•Και Upset Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία που ιδρύθηκε φέρει την ονομασία Upset – SKG AE και έχει έδρα τον Δήμο Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης. Σκοπός της είναι «η παροχή πλήρων υπηρεσιών διαφήμισης, επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων». Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ορίζεται σε 80.000 ευρώ. Πρόεδρος είναι ο Γιάννης Κακουλίδης, αντιπρόεδρος ο Βασίλης Βάσσος, διευθύνουσα σύμβουλος η Ελένη Αμπατζίδου και μέλη η Ασπασία Παπανέστορος και η Ηρώ Κωνσταντινίδου.
•Σε απολογία καλείται εσπευσμένα ο ΑΝΤ1 από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης την ερχόμενη Τρίτη για τα πλάνα που μεταδόθηκαν στην εκπομπή του «Ράδιο Αρβύλα» την Τετάρτη το βράδυ από την ταινία-τσόντα με την Τζούλια Αλεξανδράτου, τα οποία συσχετίστηκαν με τις εξαγγελίες του πακέτου μέτρων της κυβέρνησης. Το ΕΣΡ καλεί το κανάλι με αιτιολογία την «υποβάθμιση της ποιότητας και της αξίας του ανθρώπου».

***

Λένε ότι στον ισολογισμό μεγάλης εφημερίδας θα φανούν κέρδη γύρω στις 500.000 ευρώ, ενώ οι ζημίες ξεπερνούν τα 5.000.000 ευρώ. Η… δημιουργική λογιστική του Σημίτη και του Αλογοσκούφη έχει αντιγραφείς…

***

ξΠροβληματισμός επικρατεί στα «Νέα» καθώς έγινε γνωστό πως σχεδιάζεται η συρρίκνωση ή και το κλείσιμο του «Ταχυδρόμου» (θυμίζουμε ότι οι «Τυπολογίες» το έχουν γράψει πριν από 2 μήνες). Το περιοδικό, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1954, πρωταγωνίστησε στον Τύπο της Ελλάδας και ανέστειλε την έκδοσή του το 1993. Από το 2000 επανεκδόθηκε ως ένθετο ποικίλης ύλης στα «Νέα» του Σαββάτου.

***

RΣοκ στην «Απογευματινή». Ο εκδότης της εφημερίδας πρότεινε στους εργαζομένους να πληρώνονται μόνο το 1/3 του μισθού τους και τα υπόλοιπα να τους τα χρωστάει. Ο λόγος, σύμφωνα με τον εκδότη, είναι ο γνωστός: τα οικονομικά προβλήματα. Όπως λένε κάποιοι εντός εφημερίδας, δεν κατέστη δυνατόν να μεταβιβαστεί η εφημερίδα και πρέπει όλοι να συμφωνήσουν σε αυτήν τη λύση για να μην κλείσει.
RΤον διορισμό νέας διοίκησης στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας αναμένουν τα τηλεοπτικά κανάλια και οι εταιρείες παραγωγής. Στο επίκεντρο βρίσκεται η μεταξύ τους διαμάχη για τα ποσοστά από την άγραφη κασέτα. Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί απαιτούν, σύμφωνα με πληροφορίες, το 80% των συνολικών δικαιωμάτων που κατευθύνονται στους φορείς δικαιωμάτων.

***

RΑποζημίωση συμμετοχής σε δημόσιους διαγωνισμούς ζητά η Ένωση Διαφημιστικών Εταιρειών Ελλάδος μετά την αιφνιδιαστική απόσυρση του spec από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η ΕΔΕΕ στην επιστολή της προς τη διοίκηση του Ταμιευτηρίου αναφέρει ζημίες των εταιρειών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον και είχαν προετοιμαστεί για να καταθέσουν προτάσεις στον διαγωνισμό που ματαιώθηκε. Έτσι, ζητά ρητά να προβλεφθεί αποζημίωση όταν ο διαγωνισμός επαναπροκηρυχθεί. Το επόμενο κονδύλι-στόχος των διαφημιστικών εταιρειών είναι αυτό των 30 εκατ. ευρώ του ΟΠΑΠ, του οποίου ο διαγωνισμός έληξε την περασμένη εβδομάδα.

***

RΚατά 25,08% μειώνει τον προϋπολογισμό του για τα επόμενα τρία χρόνια το ΕΣΡ. Η Αρχή, ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, μειώνει μέχρι 476.000 ευρώ τις δαπάνες της, όταν το συνολικό κόστος, σύμφωνα με τον πρόεδρό της, ανέρχεται ετησίως σε 3.100.000 ευρώ. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Αρχή, μειώνονται: τα έξοδα μετακινήσεων εσωτερικού κατά 33,3%, τα έξοδα ύδρευσης κατά 100%, οι δαπάνες για την ηλεκτρική ενέργεια κατά 20%, η προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και προγραμμάτων κατά 30,23% (ήταν 172.000 ευρώ), οι δαπάνες για διαφημίσεις και άλλα. Παράλληλα, τηρώντας την απόφαση της κυβέρνησης για μείωση των εξόδων σε ποσοστό 10% σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, περικόπτει την υποχρέωση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, τα έξοδα για εκδόσεις, εκτυπώσεις, βιβλιοδεσίες κ.ά.
RΣοβαρά προβλήματα για τη νομιμότητα των αποφάσεων του ΕΣΡ δημιουργεί η καθυστέρηση επί τέσσερις μήνες της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής να ορίσει νέα μέλη στη ραδιοτηλεοπτική αρχή. Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο Νέστορα Κουράκη και τα μέλη Ίριδα Αυδή – Καλκάνη και Κωνσταντίνο Τσουράκη, η θητεία των οποίων έληξε στις 24 Οκτωβρίου 2009. Η νομοθεσία ορίζει πως η θητεία των μελών είναι τετραετής, δίνει όμως ταυτόχρονα τη δυνατότητα να ανανεώνεται «αυτοδικαίως» μέχρι τον ορισμό νέων μελών.
RΣτον… αέρα λειτουργούν εδώ και δύο μήνες, για μια ακόμη φορά, οι ραδιοφωνικοί και οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Η σχετική προθεσμία για την προκήρυξη των αδειών έληξε στις 31/12/2009 και μέχρι σήμερα η κυβέρνηση και ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης δεν έχουν προχωρήσει στον προσδιορισμό νέας ημερομηνίας. Το θέμα των παρατάσεων του καθεστώτος λειτουργίας των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών είναι στον έλεγχο του ΣτΕ και οι ανανεώσεις ξεκίνησαν επί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, στα μέσα της δεκαετίας του 1990, και συνεχίστηκαν και κατά την πενταετία της ΝΔ.
RΈκτακτη Γενική Συνέλευση για τη RELATE Ανώνυμη Εταιρεία Παροχής Επιχειρηματικών Συμβουλών και Υπηρεσιών Marketing στις 26 Μαρτίου. Μεταξύ των θεμάτων περιλαμβάνεται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

***

R Νέο κύμα υπογραφών για τις αποφάσεις που λαμβάνει το διοικητικό συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ. Αυτήν τη φορά στο επίκεντρο βρίσκεται η απόφαση του συμβουλίου να κλείσει το κυτταρολογικό ιατρείο, «εξέλιξη» που -όπως αναφέρεται- «πλήττει ιδιαιτέρως τις γυναίκες του κλάδου», μόλις έναν μήνα ύστερα «από την παραλαβή των εντύπων του ΕΔΟΕΑΠ» με τη διαβεβαίωση «ότι οι παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες του Οργανισμού προς τους ασφαλισμένους θα συνεχιστούν απρόσκοπτα». Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, οι περισσότερες γυναίκες «έχοντας εμπιστοσύνη στις ιατρικές ικανότητες της κυτταρολόγου Ντίνας Ρίτσου» κατέφευγαν «εκεί για τις εξαμηνιαίες αναγκαίες εξετάσεις του Τεστ Παπ και των συναφών γυναικολογικών εξετάσεων».
RΜετά το Πάσχα γράφει η ιστοσελίδα http://hellastv. blogspot.com είναι πιθανή η εκπομπή ψηφιακού σήματος των τηλεοπτικών σταθμών της Κρήτης. Στο πρώτο μπουκέτο της Κρήτης -όπως γράφει- συζητάνε τα κανάλια Κρήτη TV, Κύδων TV, Σητεία TV και TV Creta και η εκπομπή θα γίνει από τη συχνότητα 38 από Ρογδιά και Μαλάξα.

***

RΉταν μόλις 39 χρονών. Και είχε μπροστά του ένα λαμπρό μέλλον, που προδιέγραφε η μέχρι τώρα πορεία του. Όμως η καρδιά του του έκοψε τον δρόμο. Ξημερώματα της περασμένης Κυριακής πέθανε ο καλός συνάδελφος Κώστας Μανιάτης. Ήταν ένα ακόμα σοκ στον χώρο μας. Στους δικούς του, θερμά συλλυπητήρια και δύναμη.
RΤην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη θα δώσει ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Blue Sky «Η Δίκη» (Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010, στις 23.00) την οποία παρουσιάζει ο Κυριάκος Θωμαΐδης.Καλεσμένοι θα είναι ακόμη ο διευθυντής Ενημέρωσης και Ειδήσεων του Blue Sky, Τέρενς Κουίκ, καθώς και οι δημοσιογράφοι Φέρρυ Μπατζόγλου και Σωτήρης Τριανταφύλλου.
RΚυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Della MME το μηνιαίο περιοδικό αυτοκινήτων «Traction Magazine», το οποίο διανέμεται δωρεάν σε επιλεγμένα πρατήρια σ’ όλη την Ελλάδα. Πρόκειται για μια πολύ καλή έκδοση.

***

RΤα μετοχικά του Alpha ξανά στο προσκήνιο. Στην Ολομέλεια του ΕΣΡ η αρχική μεταβίβαση της απόκτησης του 66,6% του Alpha από το RTL έφτασε ύστερα από έναν χρόνο. Παράλληλα εξετάζεται το πώς έγιναν οι αυξήσεις κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, η κατηγορία είναι ότι ο κύριος μέτοχος, Δ. Κοντομηνάς, κατέβαλε το ποσό της αύξησης με χρήματα που δάνειζε στον εαυτό του. Αυτό, κατά τον ισχύοντα τότε νόμο, απαγορευόταν. Εκ των υστέρων άλλαξε και η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι ένας μέτοχος μπορεί να έχει το 100% των μετοχών και το ΕΣΡ εξετάζει αν ο νέος νόμος έχει αναδρομική ισχύ. Στη συνεδρίαση που έγινε στις αρχές της εβδομάδας ήταν παρόντες οι νομικοί σύμβουλοι του καναλιού, οι οποίοι θα καταθέσουν στο συμβούλιο σχετικό υπόμνημα. Ταυτόχρονα, στις 22 Μαρτίου εκδικάζεται άλλη μια μήνυση που κατέθεσε ο Στάθης Τσοτσορός εναντίον του Δ. Κοντομηνά για τις μεταβιβάσεις των μετοχών και τη νομιμότητα της σύγκλησης των Γενικών Συνελεύσεων.
RΜε… χρέωση γίνεται η επικοινωνία των τηλεθεατών με την Digea για τα θέματα της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Ο τηλεφωνικός αριθμός είναι το 14510 και η χρέωση είναι από σταθερό τηλέφωνο 0,60 λεπτά και από κινητό 1 ευρώ το λεπτό, προς όλους τους παρόχους.
RΔεν πλήρωσε τους εργαζομένους του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού Ξένιος η διοίκηση, παρά την υπόσχεση που είχε δώσει στο υπουργείο Εργασίας ότι θα άρχιζε η αποπληρωμή των 11 χρωστούμενων μισθών από τις 23 Φεβρουαρίου. Οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποι των σωματείων τους είχαν τριμερή συνάντηση στο υπουργείο, αλλά η διοίκηση του σταθμού προτιμά να υπεκφεύγει δηλώνοντας πως έγιναν λάθη στο παρελθόν! Η κατάσταση πάντως στα Άνω Λιόσια μυρίζει μπαρούτι, αφού οι εργαζόμενοι μαθαίνουν πως ορισμένα από τα στελέχη του σταθμού που εντάχθηκαν στις υπηρεσίες του δήμου εργάζονται και σε άλλα Μέσα και συνεχίζουν να πληρώνονται.
R Γενικές Συνελεύσεις πραγματοποιούνται σε πολλές εφημερίδες με θέμα την απεργία που αποφασίζει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για την ερχόμενη Πέμπτη. Η εικοσιτετράωρη κινητοποίηση μένει να αποφασισθεί από όλα τα σωματεία του κλάδου για όλα τα ΜΜΕ.

***

RΠεραιτέρω διερεύνηση απαιτείται για το αδιέξοδο στον «Περιοδικό Τύπο». Το πρακτορείο «Άργος» αρνείται να πληρώσει την εταιρεία και σε όσους αυτή χρωστάει σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει αδυναμία έκδοσης και κυκλοφορίας των περιοδικών. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι από την άρνηση προκύπτει ζημία ακόμη και για το «Άργος», αφού δεν διακινούνται τα περιοδικά. Το σημαντικότερο είναι όμως πως 110 εργαζόμενοι έχουν μετατραπεί σε ομήρους, καθώς η εταιρεία δηλώνει πως δεν έχει να τους πληρώσει και το πρακτορείο δεν συμμορφώνεται με τη δικαστική απόφαση και δεν δίνει το ποσόν που αναλογεί για μισθούς.
R Αναστολή για μία ακόμη φορά της ημερήσιας έκδοσης της «Χώρας». Η εφημερίδα θα κυκλοφορεί σε εβδομαδιαία μορφή, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Γιώργου Τράγκα.
RΨηφιακές μεταδόσεις άρχισε το ΡΙΚ την περασμένη εβδομάδα, ανεβάζοντας στην πλατφόρμα του τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια: το ΡΙΚ1, το ΡΙΚ2, την ERT World και το δορυφορικό δίκτυο Euronews.

***

ξΣτις 17 Μαρτίου κυκλοφορεί η εβδομαδιαία δωρεάν εφημερίδα «DefenceNet» με τιράζ 40.000 αντιτύπων, από την DefenceNet Media. Η εφημερίδα θα διανέμεται δωρεάν μέσω δικτύου 250 επιλεγμένων σημείων σε όλη την Αττική αρχικά και στη συνέχεια στη Θεσσαλονίκη και στην Αλεξανδρούπολη.

***

RΗ «ΚΡΙΣΗ», μια νέα εβδομαδιαία εφημερίδα στην υπηρεσία του πολίτη – καταναλωτή που εκδίδει ο Γιώργος Μασσαβέτας, θα κυκλοφορήσει δωρεάν στις 25 Μαρτίου.
ξΟνομάζεται PrimeWeb Ανώνυμη Εταιρεία Εφαρμογών Διαδικτύου και σκοπός της είναι η παραγωγή online εφημερίδων και περιοδικών αλλά και η παροχή υπηρεσιών διαφημίσεων στα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας ανέρχεται σε 320.000 ευρώ, το οποίο καταβλήθηκε σε μετρητά από τη μοναδική μέτοχο της εταιρείας, την Prime Media Μέσα Επικοινωνίας. Στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο μετέχουν ο Χρήστος Δημ. Κοπελούζος, πρόεδρος, ο Γιώργος Βήλος, αντιπρόεδρος, και ο Θανάσης Μουζάκης, σύμβουλος.
RΜε ένα άκρως ενδιαφέρον αφιέρωμα στο διαδίκτυο, με εκτενές άρθρο για την ανωνυμία στα μπλογκ, κυκλοφορεί το περιοδικό «Συχνότητες» του ΙΟΜ. Το άρθρο που υπογράφει η ερευνήτρια ΜΜΕ του Οργανισμού Πέπη Καλογεροπούλου καταγράφει την πρόσφατη νομολογία για τα μπλογκ και τις διαφορετικές τοποθετήσεις μεταξύ του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και της ΑΔΑΕ, θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα για το υπό εξέλιξη φαινόμενο. Στο περιοδικό υπάρχει, μεταξύ άλλων, και ένα άρθρο για το ψηφιακό μέρισμα στην Ελλάδα.

***


Σχολιάστε εδώ