XΡΗΜΑτιστήριο

Ποιοι θα συμμαζέψουν τα παραμάγαζα που… χάνουν λάδια από παντού; Πόσοι από τους πρόσφατα συνταξιοδοτηθέντες διευθυντές των κρατικά εποπτευόμενων τραπεζών επανέρχονται στην ενεργό δράση, είτε ως σύμβουλοι διοίκησης, είτε ως υπεύθυνοι έργων θυγατρικών εταιρειών; Ένας εξ αυτών πληροφορούμαστε ότι έχει σχέση με την Τεχνική Υπηρεσία της Εθνικής Ασφαλιστικής…

> Η σταθεροποίηση της οικονομίας δεν μπορεί να υλοποιηθεί ενάντια στην κοινωνία! Πέρα από τη σημαντική μείωση του κύκλου εργασιών, την πτώση των εξαγωγών, τη μειωμένη ζήτηση, τη μεγάλη αύξηση των ακάλυπτων επιταγών και τις καθυστερήσεις στις εισπράξεις, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις είναι η άντληση κεφαλαίων από τις τράπεζες και η αύξηση του κόστους δανεισμού.

> «Χρησμός» η πορεία του ΧΑ! Την ώρα που οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές εμφανίζονται συντηρητικά αισιόδοξοι, οι ξένοι συνάδελφοί τους, επικαλούμενοι τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας, προχωρούν σε ρευστοποιήσεις των κερδοφόρων τοποθετήσεών τους, στρεφόμενοι πλέον στις οικονομίες που ανακάμπτουν γρηγορότερα.

> Ο φόβος και η ανασφάλεια… δημιουργούν στρεβλώσεις! Ένα από τα πιο παράδοξα των αγορών αυτήν την περίοδο, είναι ότι οι καταθέτες δεν συγκινούνται από τις αποδόσεις του ελληνικού χρέους (ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, κ.λπ.) και προτιμούν τις χαμηλότοκες τραπεζικές καταθέσεις.

> Το πλιάτσικο του εκσυγχρονισμού… πολιτικού και επιχειρηματικού! Ενοποίηση δραστηριοτήτων με στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων ή με σκοπό την απομάκρυνση μέρους του ανθρώπινου δυναμικού του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων; Κατά τα άλλα, διοικούνται από κρατικά διορισμένο πρόεδρο.

> Πίσσα και πούπουλα… στους προπαγανδιστές! Μετά τους ντόπιους δημοσκόπους (παραχαράκτες της πραγματικότητας) ήρθαν οι αλλοδαποί κερδοσκόποι (καταστροφείς των αγορών) να «ρίξουν το μπαλάκι» στην ελληνική κοινωνία, καθώς όπως λένε οι «ανεκδιήγητοι μαυραγορίτες», αν η λαϊκή στήριξη για το πρόγραμμα σταθερότητας της κυβέρνησης υποχωρήσει, τότε ίσως να μειώσουν τις συστάσεις τους για την εγχώρια οικονομία.

> Αληθεύει ότι σε μια από τις θυγατρικές εταιρείες της ΑΤΕbank, που άλλαξε το καταστατικό της, κρατούνται δύο διαφορετικά βιβλία πρωτοκόλλων; Είναι γεγονός ότι άλλη γραμματέας παρακολουθεί τα πρακτικά των «τεχνικών» δραστηριοτήτων (επιγραφές καταστημάτων, κατασκευή κτιρίων) και άλλη των «πληροφοριακών» (ΑΤΜ, οθόνες LCD);

> Ρητορική είναι η ερώτηση… όχι γιατί δεν μπορούν, αλλά γιατί δεν θέλουν να μας απαντήσουν και να μάθουμε πόσες ήταν αρχικά οι βεβαιωμένες οφειλές, σε τι ποσοστό εισπράχθηκαν και από ποιους επιχειρηματίες, διαφημιστές, αργυροχρυσοχόους, κ.λπ.; Μπορεί να μας πουν οι «πράσινοι φωστήρες» του υπουργείου Οικονομικών, οι «άθλιοι διαχειριστές» της οικονομίας μας, οι σοσιαλιστές με τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, σε ποιο ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ κωδικό του προϋπολογισμού βρίσκονται ως έσοδο… οι εισπράξεις από τα εικονικά τιμολόγια που επί 25 χρόνια έχουν κατακλύσει την εγχώρια αγορά; Και κάτι ακόμα, πότε αναμένεται να λάβει και επίσημα αρμοδιότητες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου;

> Στη χώρα της θεσμοθετημένης ατιμωρησίας έχουμε πάντα τα ίδια θύματα και τους ίδιους θύτες! Το «σίριαλ» μεταξύ ΥΠΕΚΑ και Μπάμπη Βωβού δεν έχει τελειωμό, καθώς με την ανοχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Δικαιοσύνης, έχουμε ένα ακόμη «επεισόδιο», σχετικά με την υπόθεση της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού – Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η μετοχή, παρά το έντονο αρνητικό χρηματιστηριακό κλίμα, πραγματοποίησε ένα ακόμη «μίνι ράλι», θέτοντας τις βάσεις για πιθανό εγκλωβισμό μικροεπενδυτών.

> Μία από τις πολλές ρουσφετερί, που με νομοθετική κάλυψη παρέκαμπταν το ΑΣΕΠ! Σε επιβεβαίωση των όσων γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα, σχετικά με τις προσλήψεις στην ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ, ο κ. Χατζηγάκης ανακοίνωσε ότι η εταιρεία δεν υπάγεται στην κατηγορία των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από τη διάταξη του άρθρου 5 παρ. 13 του Νόμου 2229/94 ο ανώτατος αριθμός των προσώπων που μπορεί να προσληφθούν για κάθε έργο, καθώς και η νομική μορφή απασχόλησής τους καθορίζονται με απόφαση των υπουργών που ασκούν την εποπτεία.

> Κερδοσκοπούν εις βάρος του λαού, με χρήματα του ίδιου του λαού! Μπορεί οι τράπεζες κατά την τρέχουσα χρήση να επιβαρυνθούν με την καταβολή απόδοσης 10% στο Δημόσιο για τις προνομιούχες μετοχές που εξέδωσαν υπέρ αυτού, όμως μετά τις υποβαθμίσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης και τις κοινοτικές οδηγίες στις τιτλοποιήσεις, η παραμονή τους στο κρατικό πακέτο και η επέκτασή τους στις εγγυήσεις που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ενισχύουν το πλεονέκτημα της ισχυρής κεφαλαιακής τους επάρκειας.

> «Είναι πολλά τα λεφτά… πατριώτη»! Από τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ως προς το χρηματιστηριακό timing θα εξαρτηθεί εν πολλοίς και το μέγεθος της «γενναιοδωρίας μας», καθώς βάσει της συμφωνίας με την Deutsche Telekom, εάν η πώληση επιπλέον κρατικού ποσοστού στον ΟΤΕ γίνει μέχρι το τέλος του 2010 θα υπάρξει premium 20% σε σχέση με τη μέση τιμή της μετοχής τις τελευταίες 20 ημέρες πριν από την αναγγελία, ενώ αν πραγματοποιηθεί το 2011 θα είναι 15%.

> Το είχε αγοράσει, κατασχέσει ή μεταφέρει… από το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας; Η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, πάντως, πώλησε ακίνητο έναντι ποσού 3.950.000 ευρώ, πραγματοποιώντας κέρδος ύψους 3.364.618, εκ των οποίων τα 3.124.469 έχουν ήδη συμπεριληφθεί στα αποτελέσματά της.

> Ενός κακού μυρία έπονται! Με δεδομένο ότι η πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές κεφαλαίων είναι δύσκολη, οι ναυτιλιακές εταιρείες θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τους δανειστές τους, προκειμένου να αναδιαρθρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να αναζητήσουν κοινώς αποδεκτές λύσεις με άλλους εταίρους.

> Κοντός ψαλμός αλληλούια! Μήπως οι αγοραπωλησίες επί ελληνικών ομολόγων συνέβαλαν, μεταξύ άλλων, στην εκτόξευση των κερδών της «μαμάς» γαλλικής Societe Generale; Λέτε να μάθουμε περισσότερα στις 30 Μαρτίου, όταν η θυγατρική της εγχώρια Geniki bank αναμένεται να δημοσιεύσει τα οικονομικά αποτελέσματα του 2009;

> Μέσω ατυχών χειρισμών και μεταφοράς κρίσιμων αποφάσεων, έγιναν… ο αποδιοπομπαίος τράγος! Υπό τις παρούσες συνθήκες η μείωση του ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής και διατροφής των καταλυμάτων ίσως να είναι η μόνη κίνηση που θα μπορούσε να αναστρέψει την αρνητική πορεία των κρατήσεων για διακοπές στην Ελλάδα.

> Ήταν ενεργός, δεν προήλθε από παρθενογένεση, έχει τις ευθύνες του! Ούτε και η πρόσφατα εξαγγελθείσα «δράση-αντίδραση» του κ. Καπράλου ήταν νέα, καθώς ο διαχωρισμός των υπηρεσιών Διακανονισμού και Εκκαθάρισης θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τον περασμένο Νοέμβριο και όχι να μεταφερθεί στον φετινό Σεπτέμβριο.

> Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη του ανύπαρκτου επιχειρηματικού σχεδίου… Ο βασικός μέτοχος, το κράτος ή οι τράπεζες; Όπως και να έχει το πράγμα, ένα είναι βέβαιο: ότι στην εταιρεία Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία δόθηκαν περίπου 36,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις τα 2,9 εκατ. ευρώ ήταν κεφάλαιο κίνησης. Η παραίτηση πάντως Λαναρά από την προεδρία του διοικητικού της συμβουλίου, που οδήγησε στην αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής και στο οριστικό λουκέτο της εταιρείας, αφού δεν έχει νόμιμη εκπροσώπηση, θα έπρεπε να ελεγχθεί τουλάχιστον ως προς τη σκοπιμότητά της.

> Αλλαγές επί αλλαγών… στο Ε1, σε δώδεκα κωδικούς και στον πίνακα δαπανών! Από τα εισοδήματα του 2009 εκπίπτουν εξ ολοκλήρου τα έξοδα σε γιατρούς και δικηγόρους, όσοι πήραν στεγαστικό δάνειο από την 1η Ιανουαρίου 2009 θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση, ενώ οι κατηγορίες τόκοι και μερίσματα τίτλων αλλοδαπής προέλευσης έχουν «συγχωνευτεί» σε μια νέα με την ονομασία «εισοδήματα από κινητές αξίες» που φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις.

> Επεισόδιο… όγδοο! «Κέρδισε μία μάχη»… με τη βοήθεια των συναδέλφων της καθυστέρησε όσο μπορούσε την ΕΔΕ προκειμένου να βγει σε πρόωρη σύνταξη και να μην απολέσει το εφάπαξ της, «θα χάσει όμως τον πόλεμο»… καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται τόσο οι χρηματιστηριακές όσο και οι ποινικές της υποθέσεις που αναμένεται να της «κοστίσουν πολύ ακριβά», καθώς τα αδικήματα ξεκινούν από αστικές αξιώσεις και φτάνουν μέχρι σε βαθμό κακουργήματος. Ο λόγος για την απερχόμενη αξιωματικίνα της Ελληνικής Αστυνομίας.

> Κυβερνητικός πόλεμος στις offshore… Ε και; Οι εταιρείες real estate που έχουν έδρα εκτός συνόρων και ιδιόκτητα ακίνητα εντός, μπορούν να δώσουν «τη λύση», με το «έξυπνο χρήμα» να κρίνει σκόπιμη τη μετεγκατάστασή τους σε χώρα που έχει υπογράψει σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση.

> Όλοι στην Ελλάδα είμαστε υπέρ της πάταξης της φοροδιαφυγής, υπέρ της διαφάνειας, υπέρ της νομιμότητας… αρκεί να εφαρμόζονται στους άλλους! Με αφορμή τις συνεχείς αναφορές από τα ΜΜΕ, σχετικά με την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ στο 21%, θα θέλαμε να ρωτήσουμε το οικονομικό επιτελείο «αν γνωρίζει» ότι υπάρχει συντελεστής 4,5% στον οποίο εντάσσεται μόνο ο κλάδος των εκδοτικών επιχειρήσεων, έτσι ώστε να έχουν μόνιμα πιστωτικό υπόλοιπο και απαιτήσεις επιστροφής από το Δημόσιο.

> Πώς αλλιώς ο ΟΠΑΠ θα διατηρήσει το μονοπώλιο; Με ποιον άλλον τρόπο η κυβέρνηση θα πουλήσει ακριβότερα ένα ακόμη ποσοστό του Οργανισμού; Tόσο ο πρώτος όσο και η δεύτερη επιζητούν να κλείσουν το «παράθυρο» του διαδικτυακού τζόγου, επιβάλλοντας στις τράπεζες απαγόρευση στην εκκαθάριση των συναλλαγών με ιστοτόπους τυχερών παιχνιδιών.

> Σαν όρνεα… πάνω από κουφάρι! Από την επεξεργασία των στοιχείων του 2009 προκύπτει ότι κερδισμένες στον αγώνα διεκδίκησης των ασφαλισμένων της Ασπίς δεν ήταν όλες οι εταιρείες, καθότι ο κύριος όγκος της προς μεταφορά παραγωγής μετακινήθηκε προς τις μεγάλες του κλάδου.

> Καλομελέτα και έρχονται! Μπορεί οι κατασκευαστές να απέρριπταν μέχρι πρότινος κάθε σκέψη για γενναία μείωση των τιμών, βλέποντας όμως την πτώση των πωλήσεων και τη μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος, αναμένεται σύντομα να «ρίξουν νερό στο κρασί» τους, περιορίζοντας τις απαιτήσεις τους και αυξάνοντας τις προσφορές.

> Κομμένα και ραμμένα στα μέτρα… του «μαύρου χρήματος»! Η αδιαφάνεια στις προμήθειες που λαμβάνουν οι ανάδοχοι (επενδυτικές και εμπορικές τράπεζες) των κρατικών ομολογιακών εκδόσεων, έγκειται στο ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί η «νόμιμη επιχειρηματική μίζα» που δίνεται σε όσους αναθέτουν αυτού του είδους τις «εργολαβίες» (κρατικούς αξιωματούχους, μεσάζοντες), καθώς εμπεριέχεται στο ύψος του «ληστρικού» επιτοκίου και αποδίδεται στη συνέχεια cash.

> Ως τίτλοι της… Μποτσουάνα! Προβλήματα αντιμετωπίζουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας στις διεθνείς τους συναλλαγές, καθώς οι αλλοδαποί προμηθευτές ζητούν επιπλέον εξασφαλίσεις, πέραν των εγγυητικών επιστολών που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες.

> Μόνο το κράτος… μπορεί να σπάει τα ρεκόρ ηλιθιότητας που θέτει το ίδιο! Αληθεύει ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ακόμη προχωρήσει στην έκδοση της απαραίτητης εγκυκλίου, που επιτρέπει στην ΕΧΑΕ να εκδίδει τις βεβαιώσεις μερίσματος για όλες τις αξίες που κατέχει ένας μέτοχος;

> Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη των φερόμενων ως «παραποιημένων» εγγράφων; Ο διευθύνων σύμβουλος που τα «νομιμοποίησε», ο δικηγόρος που τα επικύρωσε ή ο χρηματιστηριακός εκπρόσωπος που τα «ανακάλυψε»; Παρά την πάροδο ενός και πλέον έτους από την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς, ο 3ος Πταισματοδίκης Αθηνών δεν έχει ακόμη καλέσει τα υψηλόβαθμα στελέχη της ΑΤΕ ΑΧΕΠΕΥ, σχετικά με την εμπλοκή τους σε υπόθεση που αφορά την κατάθεση πλαστών ή μη αποδείξεων καταβολής χρημάτων σε πελάτες της εταιρείας. Έχουμε συνέχεια.

> Ο κλεφτοπόλεμος δεν έχει ακόμη τελειώσει! Ως «χτύπημα κάτω από τη μέση» θεωρούν οι τραπεζίτες την πρόσφατη υποβάθμιση των «μαγαζιών τους» από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch, καθώς αν και τα «χαρτιά» τους εμφανίζονται σημαντικά υποτιμημένα, εντούτοις οι σημαντικές πολιτικές και μακροοικονομικές εξελίξεις προκαλούν νέα αύξηση του κόστους δανεισμού τους.

> Το κόλπο αρχίζει να στήνεται με μαεστρία… Κομμάτια του παζλ οι διάφορες δηλώσεις από κάποιους οικονομικούς παράγοντες! Σε αντίθεση με τους μη προνομιούχους, που επιζητούν την ασφάλεια που παρέχει το ευρώ, ολοένα και περισσότεροι «έχοντες και κατέχοντες», οι οποίοι όλως τυχαίως συναλλάσσονται σε δολάρια, τάσσονται υπέρ της φυγής της Ελλάδας από την ΕΕ.

> Από το 2000, τη χρονιά της μεγάλης ληστείας σε βάρος των μικροεπενδυτών, είχαμε να ακούσουμε για κατάληψη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς! Τότε ήταν το «κόμμα των εξαπατημένων» που είχε μαζευτεί έξω από τη Σοφοκλέους αναγκάζοντας τους χρηματιστές να βγουν με τη βοήθεια πτυσσόμενης σκάλας από την πίσω πόρτα που συνόρευε με το κεντρικό κατάστημα της Εθνικής. Τώρα ήταν η σειρά του ΠΑΜΕ, που μία ημέρα πριν από την απεργία-πορεία (πολύ μεγαλύτερη από της ΓΣΕΕΕ) είχε προχωρήσει σε συμβολικό κλείσιμο των εγκαταστάσεων του νέου ΧΑ επί της Αθηνών, προσπαθώντας να δείξει την τεράστια ευθύνη των αγορών τόσο για τη διεθνή κρίση, όσο και για την εγχώρια κατάρρευση.

> «Τελικά αυτό δεν είναι χώρα, είναι λούνα παρκ… Απλώς δεν έχουμε χρήματα να το διασκεδάσουμε»! Με ανοιχτή την υπόθεση της SIEMENS, «ωσάν πολύ περίεργη δεν είναι, ωρέ αδέλφια» η εισήγηση των νομοσχεδίων για επιεική μεταχείριση όσων συμπράττουν με τη Δικαιοσύνη, προκειμένου να αποκαλυφθούν φαινόμενα και πράξεις διαφθοράς;

> Θα μπορούσε να αποτελέσει προστασία από μελλοντικές πληθωριστικές πιέσεις! Ο χρυσός είναι το μοναδικό asset που μπορεί να αντισταθμίσει τον κίνδυνο της υποτίμησης των νομισμάτων, ενώ παράλληλα είναι το ευκολότερα διαπραγματεύσιμο εμπόρευμα.

***

Θεραπαινίδες του πολιτικού και οικονομικού συστήματος, είλωτες του μεροκάματου με αντίτιμο τον δημοσιογραφικό τους ευνουχισμό! Τι και αν το οικονομικό επιτελείο στάθηκε ανίκανο να εξασφαλίσει το ταμειακό πλεόνασμα από τις ροές φορολογικών εσόδων και τον περιορισμό στις εκταμιεύσεις δαπανών, τι και αν το premium αγοράς των ελληνικών ομολόγων είναι «τοκογλυφικό» επιβαρύνοντας τους φορολογούμενους με «καπέλο» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και τους καταναλωτές με υψηλά τραπεζικά επιτόκια, εντούτοις τα «παπαγαλάκια εκτροφείου» εξακολουθούν να θριαμβολογούν επειδή λένε ότι «βρήκαμε» αναδόχους που θα εγγυηθούν την επιτυχία της επικείμενης έκδοσης.

***

Ο κύβος… ερρίφθη! Φρένο στην εκτεταμένη χρήση των λεγόμενων «επιταγών διευκόλυνσης», που χρησιμοποιούνται ως μη εμπορικές πράξεις με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας του πιστούχου, φαίνεται αποφασισμένο να βάλει το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα, οδηγώντας προς εξαφάνιση έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων.

***

Οι Αποκριές πέρασαν… Δεν ξέρουμε τι ακριβώς είχε η κυβέρνηση «στο μυαλό της» όταν πρόβαλλε την πράσινη ανάπτυξη ως «φάρμακο για πάσα νόσο», αυτό όμως που γνωρίζουμε είναι ότι η κ. Μπιρμπίλη επέτρεψε να στηθεί γύρω της ένας χορός εκατομμυρίων, με big business από κομματικούς και ημετέρους.

***

Η ΠΑΣΟΚική ιεραρχία θέλει το κράτος… φέουδο! Με αφορμή το φλέγον ζήτημα της δεινής οικονομικής και ταμειακής κατάστασης του ΟΑΕΕ ρωτάμε 1) αν αληθεύει ότι ο διοικητής του Οργανισμού «αντιστάθηκε» από εποχής Πετραλιά στις πιέσεις για χαριστικές ρυθμίσεις στα χρέη των κακοπληρωτών και 2) αν είναι γεγονός ότι η στοχοποίησή του σχετίζεται με την πρόθεσή του να κόψει την εισφοροδιαφυγή που προκύπτει από τη δημιουργία επιχειρήσεων σε χωριό με άσκηση δραστηριοτήτων σε πόλεις…

***


Σχολιάστε εδώ