Ψήφος εμπιστοσύνης από το ΔΗΚΟ στον Χριστόφια

Το ένα του προέδρου του κόμματος Μάριου Καρογιάν και το άλλο του αναπληρωτή προέδρου Γιώργου Κολοκασίδη και του αντιπροέδρου Νικόλα Παπαδόπουλου. Και τα δύο στρατόπεδα συμφωνούν ότι διαφωνούν με τον Πρόεδρο Χριστόφια και την πολιτική του στο Κυπριακό. Η διαφορά τους έγκειται στο εξής: Ο κ. Καρογιάν θεωρεί ότι εάν παραμείνει το κόμμα στην κυβέρνηση, θα μπορεί να συνδιαμορφώνει και να αναδιαμορφώνει πολιτική, και ο κ. Κολοκασίδης ότι η παραμονή του ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση αφενός το καθιστά συνένοχο στις απαράδεκτες επιλογές του Προέδρου Χριστόφια, όπως είναι η εκ περιτροπής Προεδρία, η σταθμισμένη ψήφος και η παραμονή 50.000 εποίκων ως βάση συζήτησης, αφετέρου δεν υποχρεώνει τον κύπριο Πρόεδρο να αλλάξει την πολιτική του στο Κυπριακό. Παρά ταύτα το ΔΗΚΟ δίδει με την απόφασή του ψήφο εμπιστοσύνης στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατία.
Το στρατόπεδο Καρογιάν
Ο πρόεδρος του κόμματος, Μάριος Καρογιάν, αποφάσισε ότι δεν θα κοινοποιούσε την ομιλία του στα ΜΜΕ. Παρά ταύτα, οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου, Φώτη Φωτίου, που έγιναν το βράδυ της περασμένης Τρίτης, ήταν διαφωτιστικές. Ο κ. Καρογιάν τόνισε ότι «μηδαμινά είναι τα αποτελέσματα από αυτές τις διαπραγματεύσεις» και επισήμανε εκ νέου τις διαφωνίες του κόμματος επί συγκεκριμένων χειρισμών του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ταυτοχρόνως, τόνισε ότι «σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες τα μεγάλα κόμματα δεν φοβούνται ν’ ανταποκριθούν στις προκλήσεις των καιρών», καθώς και ότι «η ιστορία του ΔΗΚΟ δεν του επιτρέπει να κάνει πίσω στις ευθύνες που έχει αναλάβει». Όπως ανέφερε ο κ. Φωτίου, «το ΔΗΚΟ γεννήθηκε πρωταγωνιστής και ρυθμιστής του πολιτικού σκηνικού και αυτόν τον ρόλο εμείς θα τον τιμήσουμε». Πέραν τούτων επισήμανε ότι ο κ. Καρογιάν χαρακτήρισε το κόμμα «θεματοφύλακα της ομαλότητας και της προοπτικής του τόπου», μια αποστολή την οποία δεν πρόκειται να απεμπολήσει. Σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, ο Μάριος Καρογιάν στάθηκε και στα σημεία που είχε αναφέρει και στον Πρόεδρο Χριστόφια:
1. Η απόφαση για συνέχιση της συνεργασίας δεν συνιστά προσφορά λευκής επιταγής.
2. Το ΔΗΚΟ δεν υιοθετεί και δεν προσυπογράφει όλες τις θέσεις και τις αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, διατηρώντας αλώβητο το δικαίωμα της διαφωνίας.
3. Το ΔΗΚΟ δεν αναιρεί ούτε ακυρώνει τις γνωστές του θέσεις, ενστάσεις και διαφωνίες στο Κυπριακό.
4. Το ΔΗΚΟ επιφυλάσσει το δικαίωμά του, σε περίπτωση που οι απευθείας διαπραγματεύσεις προχωρήσουν σε διαμόρφωση ενός απαράδεκτου πλαισίου λύσης, να διαχωρίσει τη θέση του και να εργαστεί για ν’ αποτρέψει μιαν απαράδεκτη λύση.
5. Το ΔΗΚΟ θα αξιολογεί συνεχώς την πορεία των πραγμάτων και αν κριθεί ότι δεν προχωρούν ικανοποιητικά και δεν υλοποιούνται τα συμφωνηθέντα, θα επαναξιολογήσει την κατάσταση.
Ο κ. Καρογιάν στην τοποθέτησή του άφησε να νοηθεί ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας υπό κάποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να απαγκιστρωθεί από τις θέσεις τις οποίες κατέθεσε στις συνομιλίες για εκ περιτροπής Προεδρία, για σταθμισμένη ψήφο και για παραμονή 50.000 εποίκων ως βάση συζήτησης. Η θέση Καρογιάν στηρίζεται στην επιστολή του Προέδρου Χριστόφια προς το ΔΗΚΟ στην οποία τονίζει ότι τίποτε δεν αποφασίστηκε εάν δεν συμφωνηθούν όλα στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. Η τοποθέτηση αυτή θεωρείται από τους διαφωνούντες στο ΔΗΚΟ ως προπέτασμα καπνού και ότι ούτως ή άλλως δεν συνιστά δέσμευση ή διαβεβαίωση του Προέδρου ούτε και υποδηλοί πρόθεσή του για αλλαγή πολιτικής στο Κυπριακό.
Η αντιπολίτευση του ΔΗΚΟ και του Χριστόφια
Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Γιώργος Κολοκασίδης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του προς τους συνέδρους, ότι η διαδικασία δεν θα έπρεπε να εκληφθεί σε καμία περίπτωση ως προσωπική σύγκρουση μεταξύ του ιδίου και του Μάριου Καρογιάν. Τόνισε ότι σε μια κυβέρνηση συμμετέχεις όταν τη στηρίζεις και το θέμα συζήτησης είναι κατά πόσον θα συνεχίσει το ΔΗΚΟ να στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης στο Κυπριακό ή όχι. Επί των πολιτικών εξελίξεων στο Κυπριακό ο αναπληρωτής πρόεδρος τους ΔΗΚΟ είπε ότι το κόμμα δεν ήταν ενήμερο επί όλων των θεμάτων, φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της εκ περιτροπής Προεδρίας και ως εκ τούτου, πρόσθεσε, κακώς παραπονιέται ο Πρόεδρος Χριστόφιας ότι εκ των υστέρων δεν το στηρίξαμε.
Δουλοπρέπεια και κοροϊδία
Ο κ. Κολοκασίδης τόνισε επίσης ότι το ΔΗΚΟ κινδυνεύει να γίνει περίγελος με τη στάση που δείχνει προς τον Πρόεδρο εφόσον διαφωνεί επί της ουσίας από τη μια και παραμένει στην κυβέρνηση από την άλλη. Όπως ταυτοχρόνως επισήμανε, έχει καλλιεργηθεί στο κοινό η εντύπωση ότι το ΔΗΚΟ παραμένει στην κυβέρνηση για τα λάφυρα και έχει πληγεί η αξιοπρέπεια του κόμματος. Χαρακτήρισε «δουλοπρεπές» να επιμένουν να στηρίζουν αυτόν που κατεδάφισε αυτά που έκτισε ο λαός και ο Τάσσος Παπαδόπουλος μετά το δημοψήφισμα, και υποστήριξε ότι το ΔΗΚΟ είναι συνυπεύθυνο γι’ αυτά που συμβαίνουν, γιατί γνώριζε πού το πάει ο Πρόεδρος Χριστόφιας και συνέχισαν να του δίνουν στήριξη. «Διαφωνούμε» -διερωτήθηκε ο κ. Κολοκασίδης- «και στηρίζουμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Πώς μπορείς να στηρίζεις τον εχθρό σου για να πολεμά την πολιτική σου;»
Ευθύνη για τα ερείπια
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΚΟ, όσοι στήριξαν την πολιτική του Τάσσου Παπαδόπουλου ήραν την εμπιστοσύνη τους στον Πρόεδρο Χριστόφια, πλην του ΔΗΚΟ. Το επιχείρημα ότι θα μπει ο ΔΗΣΥ στο κενό που θ’ αφήσει η αποχώρηση του ΔΗΚΟ είναι αβάσιμο, τόνισε ο κ. Κολοκασίδης, επειδή το ΑΚΕΛ δεν θα επιθυμούσε να εκτεθεί σε τέτοια υποστήριξη. Αν φύγει το ΔΗΚΟ, πρόσθεσε, θα μπορέσει να ασκήσει υπεύθυνη αντιπολίτευση.
Διερωτήθηκε κατά πόσον παραμένουν ακόμα στο κυβερνητικό σχήμα προσδοκώντας σε αδιέξοδο λόγω ψευδοεκλογών, για να μοιραστούν «την ευθύνη των ερειπίων», λέγοντας ότι αυτό δεν είναι πολιτική υπευθυνότητα αλλά τυχοδιωκτισμός.
«Το ΔΗΚΟ ξεκίνησε ως πρωταγωνιστής των αγωνιστικών δυνάμεων και καταλήγει κομπάρσος του ενδοτισμού», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος και επισήμανε ότι το σύστημα «αγωνιζόμαστε από μέσα» απέτυχε.
Ευθύνες, αποτυχία
και υπουργεία
Η αποτυχία του ΔΗΚΟ θα αποτυπωθεί, όπως καταγγέλλουν οι αντιπολιτευόμενοι τον κ. Καρογιάν, και στις εκλογές, πράγμα που συνέβη και στις ευρωεκλογές, όταν το κόμμα έπαθε καθίζηση, χάνοντας περί το 6% του ποσοστού του. Η ΕΔΕΚ, η οποία αποχώρησε από την κυβέρνηση, πλησίασε σε απόσταση αναπνοής, δεκαδικών μόνον ποσοστιαίων μονάδων. Υπό αυτές τις συνθήκες και τις κατηγορίες ότι ο κ. Καρογιάν, όπως και ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού, θέλουν παραμονή στην κυβέρνηση για τα πολιτειακά αξιώματα που κατέχουν, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέλαβε την ευθύνη της απόφασης, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος, Φώτης Φωτίου, ισχυρίστηκε ότι το ΔΗΚΟ δεν θα πάρει άλλα υπουργεία. Παρ’ όλα αυτά στο παρασκήνιο λέγεται ότι Καρογιάν και Χριστόφιας συμφωνήσαν ότι εάν διατηρηθεί η συνεργασία ως τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2011, το ΑΚΕΛ θα στηρίξει τον κ. Καρογιάν στην προεδρία της Βουλής. Για να κατευνάσουν τα πνεύματα εντός του ΔΗΚΟ, οι φιλοπροεδρικοί ισχυρίζονται ότι το ΔΗΚΟ θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση τον Οκτώβριο εάν υπάρξουν αρνητικές εξελίξεις στο Κυπριακό. Όμως η αξιοπιστία του κόμματος έχει πληγεί ήδη ανεπανόρθωτα και το ερώτημα πλέον είναι εάν ο κ. Καρογιάν θα μπορέσει να τετραγωνίσει τον κύκλο…


Σχολιάστε εδώ