Υπουργοί και κόμματα στη Γερμανία έχουν συλληφθεί να τα πιάνουν!
Σίγουρα είναι ένα κράτος πιο οργανωμένο, πιο αξιόπιστο, πιο λειτουργικό, όμως κι εκεί γίνονται σκάνδαλα, η Siemens έχει τα διεθνή σκήπτρα της διαφθοράς και του χρηματισμού, κι εκεί οι κυβερνήτες παραπλανούν τον λαό, κι εκεί υπάρχουν πολιτικοί που τα πιάνουν.
Παραθέτουμε ορισμένα χαρακτηριστικά περιστατικά, τα οποία –περιέργως– ενώ είναι ευρέως γνωστά στην Ευρώπη, στη χώρα μας δεν έχουν την ανάλογη δημοσιότητα.
Υπόθεση Σράιμπερ. Γνωστός έμπορος όπλων που διέφυγε από τη Γερμανία και πρόσφατα εκδόθηκε στη χώρα από τον Καναδά. Κατηγορείται για φοροδιαφυγή και για ύποπτες χρηματοδοτήσεις του CDU την περίοδο που πρόεδρος του κόμματος ήταν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, νυν υπουργός Οικονομικών. Τότε ο Σόιμπλε οδηγήθηκε σε παραίτηση ανοίγοντας τον δρόμο για τη Μέρκελ. Γρίφος είναι η στάση του Χέλμουτ Κολ, που ακόμα και σήμερα αρνείται να μιλήσει για το θέμα.
Υπόθεση μείωσης των φόρων. Το φιλελεύθερο κόμμα FDP πίεσε και πέτυχε την ψήφιση ενός νόμου για την τόνωση της οικονομίας που μεταξύ άλλων προέβλεπε μείωση των φόρων για τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων. Μετά την ψήφιση του νόμου αποκαλύφθηκε ότι το κόμμα είχε χρηματοδοτηθεί με 1,1 εκατ. ευρώ από μεγαλοϊδιοκτήτη αλυσίδας ξενοδοχείων!
Υπόθεση Ρούτγκερς. Ο κυβερνήτης της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας κατηγορείται ότι έστειλε επιστολές σε επιφανείς επιχειρηματίες «πουλώντας» τον εαυτό του, την παρουσία του, σε γεύματα εργασίας.
Δυσλειτουργία και ανοργανωσιά. Ένας γερμανός κωμικός είπε για τη Μέρκελ: Κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα = ΤΙΠΟΤΑ. Οι απώλειες στις δημοσκοπήσεις ιδίως των Φιλελευθέρων είναι πολύ μεγάλες (έφτασαν και τις 7 μονάδες), οι «Πράσινοι» έχουν φτάσει σε ιστορικό υψηλό, η δε Αριστερά του Γκρεγκόρ Γκίζι ήρθε δεύτερη δύναμη σε κάποιες εκλογές ομόσπονδων κρατιδίων. Σχεδόν καθημερινά στελέχη των κομμάτων του συνασπισμού (CDU – CSU – FDP) αντιμάχονται στα ΜΜΕ ή κάνουν αντιπολίτευση ο ένας στον άλλο. Ο υπουργός Αμύνης Τσου Γκούτενμπεργκ οδήγησε σε παραίτηση τον υπουργό Εργασίας (και πρώην υπουργό Αμύνης) Γιουνγκ, αποκαλύπτοντας ότι απέκρυψε στοιχεία για μια επιχείρηση του γερμανικού στρατού στο Αφγανιστάν. Η Μέρκελ έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως ότι δεν μπορεί να καθοδηγήσει την κυβέρνηση και ότι αρκείται να συμβιβάζει τα πράγματα.
Νεοφιλελεύθερος προσανατολισμός. Η κυβέρνηση Μέρκελ και ιδίως ο αντικαγκελάριος Γκίντο Βεστερβέλε μέσα στους πρώτους μήνες διακυβέρνησης έχουν καταφερθεί εναντίον του κοινωνικού κράτους, αποκαλώντας όσους έχουν υπαχθεί στο Ταμείο ανεργίας «τεμπέληδες» και ότι θα έπρεπε ίσως να καθαρίζουν τους δρόμους από το χιόνι για κοινωνική υπηρεσία. Τα σχόλιά του προκάλεσαν πληθώρα αντιδράσεων, αναγκάζοντας ακόμα και την ίδια την Μέρκελ να τον «αδειάσει». Επίσης ο υπουργός Υγείας προσπάθησε να «περάσει» μια μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό που απορρίφτηκε από τα ασφαλιστικά ταμεία ως «αντικοινωνική». Η δε προσπάθειά τους να πωληθεί η ΟΠΕΛ στην αυστρο-καναδική ΜΑΓΚΝΑ, ενώ στην αρχή παρουσιάστηκε ως θρίαμβος της Μέρκελ, εξελίχθηκε σε φιάσκο, αφού η Τζένεραλ Μότορς κράτησε τελικά την εταιρεία.