υπουργείο εξω(φρε)νικών

-Η απορία μας είναι η εξής: Εάν πράγματι η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου είχε αποφασίσει επιτέλους να θέσει στη γερμανική πλευρά το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, γιατί δεν επέμεινε στη διεκδίκησή τους; Πολύ απλά: Ωραίο και πολύ εμπορικό το ξέσπασμα του Θ. Πάγκαλου εναντίον των Γερμανών (αν και το έργο έχει ξαναπαιχτεί με δυσάρεστη κατάληξη για τον τότε υπουργό Εξωτερικών), αλλά από ουσία μηδέν. Εξάλλου είχε την ευκαιρία ο κ. Παπανδρέου να το έθετε στο δείπνο που παρέθεσε προ μερικών εβδομάδων στον γερμανό υπουργό
Εξωτερικών κ. Βαρτσεβέλε (και τον συνοδό του, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα), εδώ στην Αθήνα. Μάλλον όμως έχουμε τουφεκιές στον αέρα, με τις σφαίρες να πέφτουν τελικά στα πόδια μας…
8Όσο για τις εσωτερικές ισορροπίες, ακόμη και ο εκπρόσωπος του υπουργείου
Εξωτερικών κ. Δελαβέκουρας αποδοκίμασε διακριτικά τις δηλώσεις Πάγκαλου, δηλώνοντας ότι δεν πρέπει να συνδέεται το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων με τη σημερινή κρίση. Αν δεν πρόκειται για άγνοια κινδύνου, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το θάρρος του νεαρού διπλωμάτη να τα βάλει με τον Πάγκαλο.
DΨάχνουν και ξαναψάχνουν στον αʼ όροφο του υπουργείου Εξωτερικών να βρουν κάποιο σημείωμα, έστω απόρρητο, έστω εμπιστευτικό, σχετικά με το τι έχει συμβεί τα τελευταία χρόνια σε θέματα όπως το Σκοπιανό. Σκόνη στα ράφια, αλλά πουθενά έγγραφα και τα μόνα σημεία αναφοράς κάποια σημειώματα του Ντίμη Βασιλάκη. Αλλά πολιτική βασισμένη στο τι έγραφε ο Ντίμης και στο τι δήλωνε ο Νίμιτς είναι μάλλον δύσκολο να κάνεις. Γιατί ξέρετε ότι το «παιγνίδι» γινόταν κάτω από το χαλί. Και για τα όσα συνέβαιναν και όσα λέγονταν και για τις δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί δεν φαίνεται να έχει απομείνει κανένα γραπτό ντοκουμέντο. Η συζήτηση φυσικά γίνεται για το επίσημο αρχείο, γιατί στα ιδιωτικά αρχεία (των πρώην –και της τέως– υπουργών) όλα τα χαρτιά είναι καλά καταχωνιασμένα και ασφαλή.
-Ανησυχεί ο φον Δημητράκης. Περνάει ο καιρός και ξαναπερνάει και επίδοξοι μνηστήρες έρχονται και παρέρχονται και ο ίδιος συντονίζει τον φευγάτο Σπύρο. Και όχι τίποτα άλλο, αλλά μάλλον δεν έχει καν υπογεγραμμένες αρμοδιότητες οι οποίες παραμένουν στον… υπουργό. Αλλά ο Γιώργος ήταν άφαντος όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών του Σημίτη, άντε να τον βρεις τώρα που και πρωθυπουργός είναι και την εκπροσώπηση της χώρας στα διεθνή ΜΜΕ έχει αναλάβει εργολαβικά. Πού να προλάβει την εποπτεία του φον Δημητράκη…
8Τι ακριβώς θέλει να πει ο ποιητής ο φέρων το όνομα Μάθιου Νίμιτς; Το σημαντικό, είπε, είναι να λύσουμε το θέμα της ονομασίας και το πού θα χρησιμοποιείται, όλα τα άλλα θέματα τα οποία προστέθηκαν στη διάρκεια της διαδικασίας είναι δευτερεύοντα. Εννοεί προφανώς τα ζητήματα ταυτότητας και γλώσσας που αφορούν την ουσία της διαφοράς για το όνομα.
DΑυτή η θέση όλο και κάτι μου θύμιζε, μετά κατάλαβα ότι και οι Σκοπιανοί έχουν κάθε λόγο να περιμένουν ότι θα δεχθεί η ελληνική πλευρά έναν «συμβιβασμό» στο θέμα της ονομασίας που θα ικανοποιεί την Ελλάδα (π.χ. «Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας»), που όμως έτσι θα πρέπει να δοθεί αντάλλαγμα στη σκοπιανή πλευρά το… εύρος χρήσης της ονομασίας.
-Η πατέντα αυτή δεν είναι νέα. Η σκοπιανή πλευρά, από τότε που τα βρήκε σκούρα με το βέτο στο ΝΑΤΟ, προσπαθεί τουλάχιστον να διασώσει τη «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα και να ροκανίσει το εύρος χρήσης της νέας ονομασίας.
8Ο κ. Νίμιτς δείχνει έτοιμος να το παίξει το παιγνίδι αυτό: Να υπάρχει μια «απρόσμενη»… πανηγυρική συμφωνία των δυο μερών για την υιοθέτηση ενός ονόματος, το οποίο όμως την επομένη κανείς δεν θα γνωρίζει πού και πότε θα χρησιμοποιείται. Εν τω μεταξύ η ΠΓΔΜ θα έχει πάρει το εισιτήριο για ένταξη στο ΝΑΤΟ και έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
DΤο ακόμη πιο ωραίο με τα ευτράπελα του υπουργείου Εξωφρενικών: Το μεγάλο πρόβλημα της χώρας εστιάζεται κυρίως στον χειρισμό της γερμανικής κυβέρνησης. Στην ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο όμως παραμένει, με παράταση θητείας, ο συνταξιοδοτημένος πρέσβης, ενώ ο διάδοχός του συνεχίζει να… διαπρέπει στο προηγούμενο πόστο του, επικεφαλής των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του υπουργείου.
8Μεγάλη απώλεια ο θάνατος του Βύρωνα Θεοδωρόπουλου. Δάσκαλος, με ανεξάντλητο χιούμορ και τρομακτική εμπειρία, θα λείψει από τη Διπλωματική Υπηρεσία και από τον καθένα μας ξεχωριστά.
DΓια να πούμε και μια καλή κουβέντα. Ο κ. Δρούτσας έχει περικόψει πολλές από τις ελαστικές δαπάνες του υπουργείου και έχει συμπιέσει τον προϋπολογισμό ακόμη και του δικού του γραφείου. Η προοπτική όμως περικοπής και φορολόγησης του επιδόματος αλλοδαπής οδηγεί σε παραλυσία το υπουργείο και τον κ. Δρούτσα σε κατάσταση παράκρουσης.
-Κάποιοι γνωστοί και μη εξαιρετέοι κουρδίζουν το σύστημα εναντίον άλλων συνάδελφων τους, ελπίζοντας ότι έτσι εξασφαλίζουν ρόλο. Αλλά τα πράγματα είναι σαν κουκιά μετρημένα. Ο ένας θα πάει για Άγκυρα και ο άλλος για Ουάσινγκτον (με τις αντίστοιχες επιστροφές στην Αθήνα). Στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει καμία αντίδραση. Και πώς να υπάρξει, αφού η ΜΕΑ κοιμάται και ξανακοιμάται.
8Μεταφέρουμε την καταγγελία που μας έφθασε: «Γνωρίζει ο πρωθυπουργός ότι ο υπάλληλος που αποσπάσθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου, για να επιμελείται τα περιουσιακά στοιχεία του Μεγάρου,
ελέγχεται για συμμετοχή σε κυκλώματα χορήγησης βίζας σε ναυτικούς;»

***

3Αν μπείτε στο ισόγειο του νεοκλασικού και σας έρθει στο ρουθούνι η γλυκιά μυρωδιά των διάφορων εξωτικών κεριών, υπάρχει η απάντηση. Και «δεξιά» και «αριστερά» της κεντρικής εισόδου (όπου οι «ένοικοι» είναι συγκεκριμένοι) επικρατεί κλίμα… φενγκ σούι. Έτσι, όχι μόνο τα αρώματα έχουν μπει στην υπηρεσία χάραξης εξωτερικής πολιτικής και αναδιάταξης του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά ακόμη και καναπέδες και γραφεία μετακίνησαν ώστε να έχουν προσανατολισμό που θα εκπέμπει θετική ενέργεια… Και μη χειρότερα…

***

3Ποιος άραγε παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Τουρκία στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών; Άγνωστο και κυρίως αδιάφορο. Ας ελπίσουμε ότι η μακαριότητα την οποία επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία δεν σημαίνει ότι όλα έχουν εγκαταλειφθεί στις διαθέσεις του «θεού των Ελλήνων». Γιατί υπάρχουν και οι… Τούρκοι.

***

3Εξασφάλισαν το αφορολόγητο του επιδόματος εξωτερικού οι διπλωμάτες μας. Αυτό, με θριαμβολογικούς τόνους, έλεγε ο Ταμίας της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, πρέσβης
κ. Δασκαρόλης. Έπεισε, λέει, τον αναπληρωτή υπουργό Δημ. Δρούτσα να μη φορολογηθεί το επίδομα εξωτερικού, που ανέρχεται από 5.000 έως 10.000 ευρώ. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί ο κ. Δασκαρόλης, να δούμε τι θα πουν οι συνάδελφοι του αναπληρωτή, με τις πιέσεις που θα δεχθούν από τις άλλες τάξεις που παίρνουν επιδόματα και έχει ρητά ανακοινώσει
ο Παπακωνσταντίνου ότι θα φορολογηθούν.


Σχολιάστε εδώ