Το μαρτύριο της σταγόνας…

Από βδομάδα
σε βδομάδαΑπό βδομάδα
σε βδομάδαΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ είναι η ανακοίνωση από την κυβέρνηση του νέου πακέτου μέτρων που απαιτούν οι Βρυξέλλες για τη δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας. Η Κομισιόν έχει καταστήσει σαφές ότι τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της κρίσης. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι για να έχουν οι τελικές αποφάσεις τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά και τους λεπτομερείς ελέγχους που έκαναν στην Αθήνα στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το νέο πακέτο μέτρων θα πρέπει να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση 2-3% στον ΦΠΑ, αύξηση των φόρων σε καύσιμα και είδη πολυτελείας, καθώς και επιπλέον περικοπές στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και στις δαπάνες Δημοσίου και ΟΤΑ.
Παρά τον… μαραθώνιο συνεντεύξεων του Γ. Παπανδρέου σε ξένα Μέσα Ενημέρωσης, οι αρνητικές αναφορές τους για την Ελλάδα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Ορισμένα μάλιστα (ειρωνικά, ακραία και υποτιμητικά), προερχόμενα κυρίως από τη Γερμανία, πυροδότησαν έντονες αντιδράσεις. Ο πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος κάλεσε τον γερμανό πρέσβη στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθεί, ενώ από αρκετές πλευρές (Θ. Πάγκαλος, Γ. Καρατζαφέρης, Ν. Κακλαμάνης κ.ά.) εγείρεται θέμα αποζημιώσεων από τη Γερμανία για τη ναζιστική Κατοχή, την ίδια ώρα που οι διεθνείς οίκοι «απειλούν» να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα τόσο της ελληνικής οικονομίας όσο και κάποιων μεγάλων τραπεζών της χώρας.
Αντιδράσεις
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ, τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στην οικονομία, αλλά και σε Ασφαλιστικό-Εργασιακά, προκαλούν τις έντονες αντιδράσεις κομμάτων και συνδικαλιστικών φορέων. Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ την περασμένη Τετάρτη νέκρωσε ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο νέων απεργιακών κινητοποιήσεων τις επόμενες εβδομάδες. Η απεργία σημαδεύτηκε από επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας μεταξύ αστυνομίας και αντιεξουσιαστών που επιχείρησαν να παρεισφρύσουν στην πορεία διαμαρτυρίας της ΓΣΕΕ.
Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε κατακόρυφα και από την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης για Εξεταστική Επιτροπή που θα διερευνήσει τα στοιχεία που έστελνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η κυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο 2004-09. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν ότι, με πολιτική παρέμβαση, τα στοιχεία που στέλνονταν τότε στις Βρυξέλλες ήταν ψευδή ή διαστρεβλωμένα. Έντονη ήταν αντίδραση της ΝΔ, με τον εκπρόσωπο Π. Παναγιωτόπουλο να κατηγορεί τον πρωθυπουργό για «Εξεταστική κομματικής σκοπιμότητας», με την οποία «επιχειρεί να διχάσει τον ελληνικό λαό, σε μια περίοδο που απαιτείται κλίμα ενότητας και ομοψυχίας». Παράλληλα, η ΝΔ θα καταθέσει δική της πρόταση για Εξεταστική που θα διερευνήσει τη διαχείριση των οικονομικών της χώρας από το 1981 μέχρι και σήμερα. Τα κόμματα της Αριστεράς μίλησαν για «παιχνίδι εντυπώσεων» από τα δυο μεγάλα κόμματα και για προσπάθεια συμψηφισμού, ενώ ο Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα πάρει μέρος στις
Εξεταστικές.
Νέα ήθη
ΚΑΙ ΕΝΩ ΜΑΙΝΕΤΑΙ η κόντρα κυβέρνησης – Νέας Δημοκρατίας για την Εξεταστική, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης ανακοίνωσε πακέτο μέτρων για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Βάσει αυτών, ο παράνομος πλουτισμός κρατικού λειτουργού είναι κακούργημα, όσοι πολιτικοί κατέχουν off shore εταιρείες θα εκπίπτουν από το αξίωμά τους, η ψευδής δήλωση στο «πόθεν έσχες» θα θεωρείται κακούργημα, ενώ θα δημεύονται τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν δηλωθεί. Τέλος, με τα νέα μέτρα θα αμνηστεύονται όσοι κρατικοί λειτουργοί δίνουν στοιχεία και συμβάλλουν στην αποκάλυψη κρουσμάτων διαφθοράς.
Άσυλο τέλος
για πρώτη φορά με νόμο!
«ΙΣΤΟΡΙΚΗ» πρέπει να θεωρείται η προηγούμενη εβδομάδα, καθώς είχαμε την πρώτη εφαρμογή του νόμου για το πανεπιστημιακό άσυλο. Μετά από τρεις ημέρες βανδαλισμών και αφού απειλήθηκε η ζωή ενός φύλακα στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, ο πρύτανης ζήτησε την επέμβαση της Αστυνομίας προκειμένου να αποκατασταθεί η τάξη. Το γεγονός προκάλεσε τις αντιδράσεις ορισμένων φοιτητικών οργανώσεων, ωστόσο οι πρυτάνεις και άλλων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εμφανίζονται αποφασισμένοι να εφαρμόσουν το μέτρο σε ανάλογες περιπτώσεις. Δύο ημέρες αργότερα η Αστυνομία κλήθηκε και επενέβη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ύστερα από εισβολή εξωπανεπιστημιακών στο Ίδρυμα.
Κινητικότητα
ΚΟΣΜΟΣ πάει κι έρχεται σε Αθήνα, Λευκωσία και Βρυξέλλες. Πρώτος και… καλύτερος ήρθε στην Αθήνα ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς, προερχόμενος από τα Σκόπια. Ο κ. Νίμιτς συνάντησε τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και επανέλαβε την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Η ελληνική πλευρά επέμεινε στις πάγιες θέσεις της και επισήμανε την αδιάλλακτη στάση της σκοπιανής ηγεσίας. Στην Αθήνα βρέθηκε και ο ειδικός απεσταλμένος για το Κυπριακό κ. Ντάουνερ.
Ο Αντ. Σαμαράς, από την άλλη, ξεκίνησε τον κύκλο των επισκέψεών του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από τη Λευκωσία, προκειμένου έτσι να ενισχύσει το προφίλ του στη διεθνή πολιτική σκηνή. Στην Κύπρο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Δ. Χριστόφια και σημείωσε ότι απαιτείται ομοψυχία και συστράτευση για να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Στη συνέχεια ο κ. Σαμαράς πήγε στις Βρυξέλλες, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζ. Μαρτένς κ.ά.


Σχολιάστε εδώ