Σύμβουλος για τη μετάβαση στην ψηφιακή TV

Σύμβουλο που θα προτείνει συνολική πολιτική για την οριστική μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση αναζητεί η κυβέρνηση σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την έκδοση του ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων, ενώ η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών κάλεσε την Digea για λόγους ανταγωνισμού και δημοσίευσε τον Κανονισμό για το σύστημα και τους όρους κωδικοποίησης.
Είναι φανερή η κινητικότητα για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση, καθώς όλες οι πλευρές έχουν ήδη τοποθετηθεί. Σε εκκρεμότητα παραμένει το ζήτημα του κεντρικού πολιτικού χειρισμού σε ό,τι αφορά τη χορήγηση των ψηφιακών τηλεοπτικών αδειών και τον τρόπο χορήγησης των συχνοτήτων. Η προκήρυξη του υπουργείου πάντως δίνει ένα σαφές στίγμα, καθώς ζητά από τον ανάδοχο, εκτός από την αποτίμηση του φάσματος και τους τρόπους αξιοποίησης, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την οριστική μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση το 2012. Η αξία του διαγωνισμού είναι πολύ μικρή, 45.000 ευρώ, και γι’ αυτό χαρακτηρίζεται «πρόχειρος» και όχι «διεθνής».
Σύμφωνα με τους όρους της προκήρυξης, ο ανάδοχος θα πρέπει να καταθέσει: Τη νομική επεξεργασία και εκπροσώπηση στις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης του έργου «Οριστική μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεοπτική ευρυεκπομπή μέχρι το 2012». Την επίλυση νομικών ζητημάτων κατά την εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας. Τη μελέτη των νομοθετικών και κανονιστικών πλαισίων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την επεξεργασία και την ανάλυση του εσωτερικού δικαίου περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε σχέση με τις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ. Επίσης, θα πρέπει να παραδώσει σταδιακά έως το τέλος της σύμβασης: προσχέδιο και χρονοδιάγραμμα ενεργειών και υλοποίησης του έργου, το σχέδιο υλοποίησης οριστικής μετάβασης, γραπτή ανάλυση του εσωτερικού δικαίου ηλεκτρονικών επικοινωνιών σε σχέση με τις σχετικές Οδηγίες της ΕΕ, καθώς και γενική αναφορά της νομοθεσίας των κυριότερων κρατών – μελών της
ΕΕ για τα θέματα του τηλεοπτικού τοπίου.
Κανονισμός για την κωδικοποίηση του σήματος
Κινήσεις γίνονται και από την
ΕΕΤΤ, η οποία ενέκρινε και δημοσιοποίησε τον Κανονισμό «για τον Καθορισμό των Υποχρεώσεων των Φορέων Εκμετάλλευσης σχετικά με την Πρόσβαση στις Διεπαφές Προγράμματος Εφαρμογής (API) και στους Ηλεκτρονικούς Οδηγούς Προγραμμάτων (EPG)».
Ουσιαστικά πρόκειται για τις υποχρεώσεις των παρόχων δικτύου στην κωδικοποίηση του σήματος και του ηλεκτρονικού οδηγού προγράμματος.
Ο Κανονισμός προβλέπει για τον «ψηφιακό τηλεοπτικό εξοπλισμό» και τη συνεργασία μεταξύ παρόχων δικτύου και παρόχων περιεχομένου:
«Η παροχή πρόσβασης από τους φορείς εκμετάλλευσης να γίνεται υπό δίκαιους, εύλογους, διαφανείς και αμερόληπτους όρους, να ισχύει η αρχή της διαφάνειας και της μη διακριτικής μεταχείρισης». Κατά την παροχή πρόσβασης οι φορείς εκμετάλλευσης οφείλουν να διαθέτουν όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες, να δημοσιεύουν πριν από την παροχή όλων των υπηρεσιών τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις προδιαγραφές των Διεπαφών Προγράμματος Εφαρμογής (ΑPI) και να ενημερώνουν την
ΕΕΤΤ για κάθε αλλαγή.


Σχολιάστε εδώ