Στην κόψη του ξυραφιού Αναστασιάδης – Μπόμπολας

Ο τελευταίος, μεταξύ άλλων, έχει το 10% του Πήγασου και το 49% της «Veto», του πρώην φίλου των δύο πρώτων, μπερδεύοντας κατά πολύ το τοπίο στα media.
Στο επίκεντρο της κόντρας με την οικογένεια Μπόμπολα είναι ο έλεγχος του διοικητικού συμβουλίου και του λογιστηρίου. Η πλευρά Μπόμπολα, έχοντας το 70% των Εκδόσεων Πρώτο Θέμα, θέλει να αποκτήσει τον έλεγχο του ΔΣ για να επιβάλει τη δική της πολιτική. Κατά την πλευρά των Αναστασιάδη – Καραμήτσου, κάτι τέτοιο θα επιφέρει περικοπές και κατάργηση των προσφορών, για την οποία πιέζει η πλευρά Ψυχάρη. Με επίκεντρο τις εξελίξεις στο «Θέμα» προωθείται μια σειρά από δομικές αλλαγές στον Τύπο, με αιτία την οικονομική κρίση.

*

Η πλευρά των Αναστασιάδη – Καραμήτσου και με τη συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης έστειλε το μήνυμα πως έχει μαζί της τους εργαζομένους και, αν υπάρξει «διαζύγιο», ο Πήγασος θα μείνει με μια άδεια εφημερίδα, ενώ θα έχει απέναντί του και το εκδοτικό δίδυμο.

Το ερώτημα είναι αν ο Πήγασος μπορεί να αντέξει μια τέτοια πίεση αλλά και, από την άλλη πλευρά, αν ο επόμενος επιχειρηματίας που θα συνεργαστεί με τον Θ. Αναστασιάδη θα πρέπει να ανησυχεί μήπως λίγο καιρό μετά θα έχει να αντιμετωπίσει μια παρόμοια κατάσταση. Η πλευρά Κυριακίδη φαίνεται να εγγυάται τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία, έχοντας βολιδοσκοπήσει και την πλευρά Τριανταφυλλόπουλου, καθώς έχει το 49% της «Veto», εξασφαλίζοντας την αποδοχή του πρώην συνεταίρου των Αναστασιάδη – Καραμήτσου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
Όμως μια τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε με κήρυξη πολέμου με την οικογένεια Μπόμπολα, στην εκδοτική εταιρεία του οποίου η ΝΕΠ Εκδόσεις έχει το 10%. Στην όλη αντιπαράθεση θέση λαμβάνουν και οι «παλαιοί» εκδότες. Ο ΔΟΛ, διά του Στ. Ψυχάρη, στηρίζει ανοιχτά τον Γ. Μπόμπολα, ενώ οι κινήσεις του δημιουργού του Πήγασου έχουν και την υποστήριξη του Ομίλου Βαρδινογιάννη. Ο Όμιλος, με τη σειρά του, είναι σε εγρήγορση προκειμένου να παράσχει στήριξη στην «Ελευθεροτυπία» αν χρειαστεί.
Με ένα γουρουνόπουλο, παραπέμποντας στα γλέντια του γαλατικού χωριού, γιόρτασε ο Θέμος Αναστασιάδης μαζί με τους συντάκτες του «Θέματος» τα 5 χρόνια της εφημερίδας. «Όπως νικήσαμε τις αυτοκρατορίες στον χώρο της ενημέρωσης, έτσι θα αντιμετωπίσουμε και τώρα οποιονδήποτε άλλο κίνδυνο», φέρεται να είπε στους εργαζομένους της εφημερίδας, στέλνοντας το μήνυμα προς την πλευρά του Πήγασου. «Αν θέλει, ας πουλήσει ο Μπόμπολας», είναι αυτό που λένε ανεπίσημα, αφήνοντας να εννοηθεί πως η ηγετική ομάδα δεν μπορεί να δεχθεί την αλλαγή των ισορροπιών στο ΔΣ της εταιρείας, παρότι ο Πήγασος έχει το 70% των μετοχών. Στο συμβόλαιο μάλιστα υπάρχει ρήτρα για τη διασφάλιση της «δημοσιογραφικής ανεξαρτησίας» του «Θέματος», πίσω από την οποία οχυρώνονται τα στελέχη της εφημερίδας.
Στο διοικητικό συμβούλιο, που εξελέγη στις 6 Μαΐου 2008, των Εκδόσεων Πρώτο Θέμα μετέχουν οι Τάσος Καραμήτσος, πρόεδρος, Θέμος Αναστασιάδης, αντιπρόεδρος – διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Πατσόπουλος, Γιώργος Αγιοστρατίτης, μέλος, και Χρήστος Ράπτης, μέλος.
Στην Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η οποία απορροφήθηκε από την πρώτη, πρόεδρος ήταν ο Τάσος Καραμήτσος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Θέμος Αναστασιάδης και μέλος ο Γιώργος Πατσόπουλος. Η μητρική εταιρεία Αναπτυξιακή Εταιρεία Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης απορροφήθηκε τον Οκτώβριο του 2009 από τη θυγατρική της Εκδόσεις Πρώτο Θέμα ΑΕ, ενώ το 2008 είχε εξασφαλίσει εγγύηση της δεύτερης, όπως αποφάσισε ομόφωνα η Γενική της Συνέλευση, για τη χορήγηση δανείου έως και 16 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς. Σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση του δανείου τέθηκε τότε η δέσμευση του τίτλου «Πρώτο Θέμα» και μερίδιο από τις πωλήσεις των φύλλων.
Οι κινήσεις αυτές είχαν γίνει πριν από την αποχώρηση Τριανταφυλλόπουλου και τότε γινόταν λόγος για ένα δάνειο από 18 έως 21 εκατ. ευρώ. Μετά το «διαζύγιο» η Τράπεζα Πειραιώς είχε δηλώσει πως δεν θα χορηγούσε το δάνειο, καθώς είχε άρει τους όρους εκταμίευσης, και ακολούθησε η εξαγορά του 70% των μετοχών από τον Πήγασο.


Σχολιάστε εδώ