ΠΕΡΑ – δώθε…

w Ο Αντώνης Σαμαράς έγινε δεκτός στην Κύπρο ως εθνικός ηγέτης και όχι ως κομματικός ηγέτης.
Από αυτήν την πλευρά, είναι απολύτως ενδεικτική η θερμή υποδοχή που του επιφυλάχθηκε από τα άλλα πολιτικά κόμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, πέραν του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο οποίος -ως γνωστόν- είναι το «αδελφόν» κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
3 Κατά την περίοδο της επίσκεψης Σαμαρά, οι εξελίξεις στο Κυπριακό έχουν ως εξής:
Οι απευθείας συνομιλίες Χριστόφια – Ταλάτ έχουν καλύψει, μέχρι σήμερα, μόνον θέματα διακυβέρνησης!
Δηλαδή, δεν έχουν λυθεί τα θέματα ασφάλειας που αποτελούν το πλέον δύσκολο κεφάλαιο του Κυπριακού.
Η πλευρά Χριστόφια έχει δεχθεί την εκ περιτροπής Προεδρία και υποστηρίζει ότι την αποδέχεται και το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού κόσμου στην Κύπρο.
Το γεγονός αυτό δεν προκύπτει από τις επιμέρους συνομιλίες. Από αυτές φαίνεται ότι μόνον η ηγεσία του ΔΗΣΥ έχει αποδεχθεί κάτι τέτοιο, μαζί βεβαίως με την ηγεσία του ΑΚΕΛ.
w Ο Αρχιεπίσκοπος είναι σφόδρα αντίθετος με μια τέτοια προοπτική και εξαιρετικά απαισιόδοξος για την πορεία των συνομιλιών. Τον τελευταίο καιρό είναι ευδιάκριτη, μάλιστα, η σκλήρυνση της στάσης του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, υπέρ της στήριξης της υποψηφιότητας του οποίου κινούνται όλες σχεδόν οι ευρωπαϊκές πρεσβείες στην Κύπρο, εν όψει των εκλογών στο «ψευδοκράτος», που διεξάγονται στις 18 Απριλίου.
3 Στις δημοσκοπήσεις προηγείται ο αντίπαλος του Ταλάτ, Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος φέρεται να έχει στενότερες σχέσεις με τον τουρκικό στρατό.
Η ηγεσία του ΔΗΣΥ, διά του προέδρου του Νίκου Αναστασιάδη, είναι σαφές ότι επιδιώκει τη δικαίωσή της για το γεγονός ότι στήριξε στο παρελθόν το Σχέδιο Ανάν.
Η ηγεσία του ΑΚΕΛ, από την άλλη, είναι ξεκάθαρο ότι παραμένει προνομιακός συνομιλητής της βρετανικής κυβέρνησης.
Από την πλευρά τού Χριστόφια φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει οι συνομιλίες και για το θέμα των εποίκων, χωρίς η τουρκοκυπριακή πλευρά να έχει αποδεχθεί την αποχώρηση του μεγαλύτερου μέρους τους.
Αντιθέτως, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η δήθεν «ρεαλιστική» θέση να αποκτήσουν την υπηκοότητα του υπό σύστασιν «νέου κράτους» οι περισσότεροι και βεβαίως τα παιδιά τους που έχουν γεννηθεί στο νησί.
w «Ελπίδες» εκφράζονται από την πλευρά του Χριστόφια για αποδοχή εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς των λεγόμενων τριών ελευθεριών. Κάτι όμως που δεν προκύπτει από καμία συγκεκριμένη πληροφορία.
3 Η γενική εικόνα είναι ότι αν εκλεγεί και πάλι ο Ταλάτ, ενδέχεται να πάμε σε μια συμφωνία, η οποία, επί της ουσίας, δεν θα απέχει από τους κεντρικούς άξονες του Σχεδίου Ανάν, παρόλο που θα καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια για τον εξωραϊσμό της.
w Πολύ κρίσιμες θεωρούνται οι εξελίξεις στο ΔΗΚΟ, όπου πρέπει να υπάρξει κάθε δυνατή μέριμνα ώστε η κυριαρχούσα «αριθμητικά», για την ώρα, πλευρά υπό τον Μάριο Καρογιάν να μη σπρωχθεί προς την πλευρά του ιδιότυπου μπλοκ ΑΚΕΛ- ηγεσίας ΔΗΚΟ.
3 Εκείνο που πρέπει να υπογραμμιστεί, επίσης, είναι η πολύ σοβαρή επισήμανση του Αντώνη Σαμαρά στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη κατά την ανακοίνωση της συγκρότησης συντονιστικής επιτροπής συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων.
w Ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε μήνυμα προς πολλές πλευρές με τη δήλωσή του ότι θα υπάρξει συνεργασία, παρόλο που κάθε κόμμα έχει αποτυπώσει τις δικές του απόψεις και με δεδομένο ότι οι απόψεις αυτές δεν ταυτίζονται πάντοτε.
3 Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, που ήταν να έλθει εδώ στις 9 Μαρτίου για τα εγκαίνια του Ιδρύματος Μιχ. Κακογιάννη, θα έρθει μία μέρα νωρίτερα για να δει τον πρωθυπουργό πριν αυτός αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον. Κάτι όμως που δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί.


Σχολιάστε εδώ