Περίεργα πράγματα με την Αλουμίνιον της Ελλάδος

Εδώ και σχεδόν δύο χρόνια ο κ. Μυτιληναίος θα έπρεπε να έχει επιστρέψει στο κράτος 15,79 εκατ. ευρώ από επιδοτήσεις που είχε πάρει κατά το παρελθόν και μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει. Φταίει βέβαια και το Δημόσιο γιατί δεν έχει διεκδικήσει την απαίτησή του.
Συγκεκριμένα, η υπόθεση αφορά τη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού – θερμότητας της Αλουμίνιον της Ελλάδος, για την οποία η εταιρεία πήρε τις επιδοτήσεις. Τον Απρίλιο του 2008, κατόπιν αιτήματος του κ. Μυτιληναίου, άλλαξε η άδεια της συγκεκριμένης μονάδας και αντί να παράγει το ρεύμα για το εργοστάσιο του αλουμινίου του επιτράπηκε να το πουλάει στη χονδρεμπορική αγορά, υπό τον όρο, τον οποίο είχε προτείνει ο ίδιος, ότι θα επιστρέψει τις σχετικές επιχορηγήσεις.
Έτσι λοιπόν, ενώ από τη μια μεριά έγινε η τροποποίηση της άδειας και εδώ και δύο χρόνια η μονάδα πουλάει το ρεύμα στη χονδρεμπορική αγορά και κερδίζει ο κ. Μυτιληναίος, από την άλλη μεριά τα 17,59 εκατ. ευρώ «ξεχάστηκαν» να ζητηθούν και να επιστραφούν.
Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, ανακύπτει τώρα και το θέμα της διαπραγμάτευσης της τιμής του ρεύματος που ζητά από τη ΔΕΗ η Αλουμίνιον της Ελλάδος, όταν η ίδια χρωστά στη ΔΕΗ δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τους λογαριασμούς του ρεύματος που έχει καταναλώσει και δεν έχει πληρώσει. Η χώρα μας μάλιστα κινδυνεύει να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομη κρατική ενίσχυση της Αλουμίνιον μέσω, μεταξύ άλλων, της προνομιακής τιμολόγησης του ρεύματος που καταναλώνει.


Σχολιάστε εδώ