«ΠΑΚΕΤΟ» ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΜΕ… ΠΕΡΙΤΥΛΙΓΜΑ ΒΑΡΙΑ ΜΕΤΡΑ!

Η συμφωνία θα επιτευχθεί, αλλά πρώτα η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδεχθεί την επιβολή των μέτρων και να δεσμευθεί
έναντι των Βρυξελλών, καθώς, όπως έλεγε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μπαρόζο, στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, δεν μπορεί να εμπιστευθεί τον Γ. Παπανδρέου ότι θα λάβει στο μέλλον όσα μέτρα κριθούν αναγκαία, αν προηγηθεί η ευρωπαϊκή στήριξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται πλέον το αν, αλλά το πώς και πότε θα επιβληθούν τα πρόσθετα μέτρα που ζητούν οι Βρυξέλλες επιτακτικά:
• Μετά τις επαφές που είχαν στην Αθήνα, οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρέδωσαν στον Επίτροπο Όλι Ρεν, που επισκέπτεται αύριο την Αθήνα, μια «μαύρη» έκθεση, όπου τονίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να εμφανισθεί στο τέλος του 2010 απόκλιση έως και δύο μονάδων του ΑΕΠ από τον στόχο της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος κατά 4% φέτος. Αυτό σημαίνει ότι η Κομισιόν απαιτεί μέτρα για πρόσθετη εξοικονόμηση ίση με δύο μονάδες του ΑΕΠ (περίπου 4,8 δισ. ευρώ), προειδοποιώντας ότι αν δεν ληφθούν από την κυβέρνηση θα τα προτείνει στις 16 Μαρτίου και θα επιβληθούν από το Ecofin, με βάση τα προβλεπόμενα από την αυστηρή διαδικασία επιτήρησης.
• Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», οι επαφές που είχαν αυτή την εβδομάδα τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών με τους κοινοτικούς ελεγκτές κατέληξαν σε απογοητευτικά αποτελέσματα, εν μέρει εξαιτίας των σφαλμάτων του υπουργείου. Το σοβαρότερο πρόβλημα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, εντοπίσθηκε στην ελλιπή προετοιμασία των φορολογικών ρυθμίσεων που θα κατατεθούν στη Βουλή, οι οποίες παραμένουν ημιτελείς και χωρίς επαρκή τεκμηρίωση των εισπρακτικών τους αποτελεσμάτων, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται από τους ελεγκτές η δυνατότητα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και περιστολής της φοροδιαφυγής, που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. Επιπλέον, θεωρούν «ασθενές» το σκέλος της μείωσης δαπανών του ελληνικού προγράμματος.
• Οι κοινοτικοί δεν έλαβαν σοβαρά υπόψη ούτε τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για την εκτέλεση του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο (πλεόνασμα 579 εκατ. ευρώ, μείωση των δανειακών αναγκών κατά 40%), καθώς η μεγάλη αύξηση των εσόδων αποδίδεται κατά κύριο λόγο στα έσοδα από την έκτακτη εισφορά, τα οποία δεν θα επαναληφθούν τους επόμενους μήνες.
Η κυβέρνηση πλέον υποχρεώνεται να αποδεχθεί εν μέρει τον προβληματισμό των κοινοτικών για τις πιθανές αποκλίσεις και την αναγκαιότητα επιβολής πρόσθετων μέτρων.
Όμως, έχει αντιπροτείνει να μην επιβληθούν άμεσα τα μέτρα για την εξοικονόμηση 4,8 δισ. ευρώ, κάτι που κατ’ ανάγκην θα οδηγήσει σε «άγριες» παρεμβάσεις, αλλά να ανακοινωθούν τώρα μέτρα για «διόρθωση» κατά μία μονάδα του ΑΕΠ (2,4 δισ. ευρώ) και να δεσμευθεί η κυβέρνηση για άλλη μία δόση περικοπών και αυξήσεων φόρων μέσα στο 2010, αν επιβεβαιωθούν οι αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.
Το καλύτερο σενάριο για την κυβέρνηση αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα ήταν να επιβαλλόταν σε αυτήν τη φάση μια πρόσθετη αύξηση έμμεσων φόρων (δύο μονάδες στους συντελεστές του ΦΠΑ και 10% στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων), μαζί με μια πρόσθετη περικοπή στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων (από το 10% στο 20%).
Έτσι, θα έμεναν στην εφεδρεία τα άλλα σκληρά μέτρα που έχουν ζητήσει οι κοινοτικοί. Τη συμφωνία του Όλι Ρεν με αυτήν την πρόταση θα επιδιώξει να εκμαιεύσει αύριο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου. Σε αυτήν την περίπτωση, τα μέτρα θα ανακοινωθούν αμέσως, δηλαδή πιθανότατα την Τετάρτη. Δεν είναι, όμως, βέβαιο ότι θα το επιτύχει, με δεδομένη τη δυσπιστία της Κομισιόν έναντι της ελληνικής κυβέρνησης και ίσως οι ανακοινώσεις μετατεθούν μετά τη συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ, δηλαδή στο «παρά πέντε» της συνεδρίασης του Ecofin.
Το παρασκήνιο
Το σημαντικότερο διαπραγματευτικό χαρτί που έχει στα χέρια του το κυβερνητικό επιτελείο είναι η απειλή ότι αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προσφέρει την υποστήριξη που απαιτείται, δεν θα διστάσει η Αθήνα να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για χρηματοδότηση.
Αυτή η απειλή απέκτησε μεγαλύτερη αξιοπιστία τις τελευταίες ώρες, μετά την πρόσκληση του Γ. Παπανδρέου στον Λευκό Οίκο, για μια συνάντηση σε… ύποπτο χρόνο (9 Μαρτίου), δηλαδή ανάμεσα στις συζητήσεις στην Κομισιόν για το ελληνικό πρόβλημα (8 Μαρτίου) και στις συνεδριάσεις Eurogroup/Ecofin (15 και 16 Μαρτίου).
Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι
αμέσως μετά την οριστικοποίηση του ραντεβού με τον Μπ.
Ομπάμα η καγκελάριος Μέρκελ ζήτησε συνάντηση με τον Γ. Παπανδρέου την Παρασκευή 5 Μαρτίου.
Η γερμανική ηγεσία είναι
αντίθετη στην προοπτική δανειοδότησης της Ελλάδας από το ΔΝΤ, όχι μόνο γιατί θα αναδείξει τις σοβαρές ατέλειες της Ευρωζώνης, αλλά και γιατί θα ανοίξει τον δρόμο για είσοδο δολαρίων στο ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα (που θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη στο μέλλον, αν ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με δημοσιονομικά προβλήματα). Μια μαζική είσοδος δολαρίων στις αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης θα επηρέαζε καθοριστικά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, ανεβάζοντας στα ύψη το ευρώ, με συνέπεια να δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στις γερμανικές εξαγωγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό δεν είναι το μοναδικό παιχνίδι που παίζεται αυτήν την περίοδο στο παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της Ελλάδας.
Οι Γερμανοί είχαν ασκήσει
ισχυρές πιέσεις με στόχο να απομακρυνθεί η Goldman Sachs από τον (ιδιαίτερα προσοδοφόρο…) ρόλο του βασικού μεσίτη του ελληνικού δανεισμού. Η Goldman, τράπεζα που θεωρείται πανίσχυρος εταίρος όλων των αμερικανικών κυβερνήσεων, δέχθηκε άγριες επιθέσεις και για την παλιά και γνωστή υπόθεση των swap του 2001, με τη γερμανίδα καγκελάριο να μιλά ανοικτά για σκάνδαλο.
Οι πιέσεις αυτές τελικά απέδωσαν και, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», έτσι εξηγείται η ξαφνική επίσκεψη του «αφεντικού» της Deutsche Bank, Γιόζεφ Άκερμαν, στην Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι εφόσον προχωρήσει το σχέδιο διάσωσης της χώρας με εγγυήσεις δανεισμού από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η
Αθήνα θα κόψει τους δεσμούς με την Goldman και η κορυφαία γερμανική τράπεζα θα αναλάβει τον ρόλο του βασικού μεσίτη στο πρόγραμμα δανεισμού της κυβέρνησης.
Ο Άκερμαν, με το κύρος
ενός κορυφαίου τραπεζίτη και τη σχετική εξουσιοδότηση από το Βερολίνο, παρουσίασε στον Γ. Παπανδρέου και τον Γ. Παπακωνσταντίνου το σχέδιο που έχει επεξεργασθεί η γερμανική κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις θα προσφέρουν εγγυήσεις δανεισμού, σε ποσοστό που θα αντιστοιχεί στη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (20% για τη Γερμανία). Με αυτές τις εγγυήσεις, μεγάλες κρατικές τράπεζες θα προχωρήσουν χωρίς κίνδυνο σε αγορές ελληνικών ομολόγων, επιτρέποντας στο Δημόσιο να δανεισθεί με ανεκτά επιτόκια (υπολογίζεται ότι το spread θα υποχωρήσει στο 2%).
Πάντως, η κυβέρνηση προσπαθεί, έστω και καθυστερημένα, να ανοίξει νέα κανάλια χρηματοδότησης, που προς το παρόν αφορούν μόνο αναπτυξιακά προγράμματα και όχι τον δανεισμό του Δημοσίου.
Η Λούκα Κατσέλη συμφώνησε κατ’ αρχήν στην επίσκεψή της στο Άμπου Ντάμπι να μετάσχει κρατικό επενδυτικό fund του εμιράτου στο Ελληνικό
Αναπτυξιακό Ταμείο.
Το Ταμείο θα έχει τα χαρακτηριστικά μιας σύγχρονης
ΕΤΒΑ και θα λάβει τραπεζική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδος για άμεσες χρηματοδοτήσεις μεγάλων επενδυτικών σχεδίων και Συμπράξεων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα, καθώς και έμμεσες (μέσω τραπεζών) δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων.
Το Δημόσιο θα έχει τη μειοψηφία των μετοχών (35%, σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο), ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και άλλοι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, περιλαμβανομένου του fund του Άμπου Ντάμπι, θα έχουν την πλειοψηφία των μετοχών.
Τον Μάρτιο, αμέσως μετά τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα περιοδεύσει στην Ασία και τις ΗΠΑ, με στόχο να πουλήσει κρατικά ομόλογα σε δολάρια, έχοντας θέσει ως βασικό στόχο τη συγκέντρωση τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.
Ο στόχος αυτός θεωρείται πολύ μετριοπαθής και είναι πιθανό να καλυφθεί, ιδιαίτερα αν μπουν στο παιχνίδι χαρτοφυλάκια της Κίνας.


Σχολιάστε εδώ