ο Δαίμονας των δημαρχείων

QQQ Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, τόσο αρχίζουν τα «μαχαιρώματα» εναντίον των δημάρχων που δείχνουν ότι… χαλάνε σχέδια και συσχετισμούς. Ένας απ’ αυτούς είναι και ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημ. Καλογερόπουλος, που εκλέγεται συνεχώς από το 2002 και μάλιστα με ανεξάρτητο συνδυασμό! Έτσι κάποιοι διαδίδουν ότι ο εν λόγω δήμαρχος είναι δήθεν… κουμπάρος του Καραμανλή και ότι προέρχεται από ευκατάστατη οικογένεια. Σαν να είναι… έγκλημα καθοσιώσεως να προέρχεται κάποιος από πλούσια οικογένεια! Ξεχνούν όμως ότι ακριβώς η οικογένεια αυτή που κατηγορούν στηρίζει τον Καλογερόπουλο και μάλιστα κάνει και δωρεές στον δήμο! Όπως π.χ. η κατασκευή του Πνευματικού Κέντρου στον Άγιο Κωνσταντίνο, τα έξοδα του οποίου έχει αναλάβει η μητέρα του δημάρχου. Αυτά όμως δεν τα βλέπουν οι… καλοθελητές, οι οποίοι δεν μπορούν να χωνέψουν πως ο Καλογερόπουλος στηρίζεται στους πολίτες και όχι στα κόμματα και πως το Αιγάλεω θέλει ανεξάρτητο δήμαρχο και όχι δήμαρχο συναλλαγών. Πέρα όμως από τις διαδόσεις και τα δημοσιεύματα, λέγεται ότι κάποια στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ «δραστηριοποιούνται», απαιτώντας από κυβερνητικά στελέχη να κάνουν ελέγχους για να βρουν… ψεγάδια στη δημαρχιακή θητεία του Καλογερόπουλου. Λεπτομέρειες προσεχώς…
QQQ Μεγάλη συζήτηση έγινε τις τελευταίες ημέρες στην ΤΕΔΚΝΑ για το σχέδιο «Καλλικράτης» και πολλοί κατήγγειλαν την καθυστέρηση της κυβέρνησης να ανοίξει τα χαρτιά της για το χωροταξικό. Αποφασίστηκε δε να μην παρουσιάσει δικές της θέσεις η Ένωση, αλλά να περιμένει να υποβάλει τις προτάσεις της η κυβέρνηση και μετά να τοποθετηθεί και μάλιστα μέσα από Παναττικό Συνέδριο. Πολλά στελέχη της ΤΕΔΚΝΑ τόνισαν επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα πλαφόν πληθυσμιακό στις συνενώσεις της τάξεως των 15.000 κατοίκων. Δηλαδή δήμοι άνω των 15.000 κατοίκων να παραμείνουν αυτόνομοι και να συνενωθούν οι υπόλοιποι!
QQQ Μια και μιλάμε όμως για τον «Καλλικράτη», να πούμε ότι, όπως διέρρευσε τελευταία, τα νησιά θα παραμείνουν όπως είναι σήμερα. Δηλαδή δεν θα συνενωθούν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και η Μάνη θα γίνει ένας δήμος. Δηλαδή οι Δήμοι Ανατολικής και Δυτικής Μάνης θα συνενωθούν με τον Δήμο Γυθείου που θα είναι και η έδρα του νέου δήμου.
QQQ Με ομόφωνη απόφασή του το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ όρισε επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Περιφερειών της
ΕΕ τον δήμαρχο Αιγάλεω και πρόεδρο της
ΤΕΔΚΝΑ Δ. Καλογερόπουλο σε αντικατάσταση του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη. Η αλλαγή έγινε επειδή η προεδρία της ελληνικής αντιπροσωπείας πέρασε από την ΕΝΑΕ στην ΚΕΔΚΕ. Αναπληρωτής εξελέγη ο δήμαρχος Χαϊδαρίου Δημ. Μαραβέλιας. Να σημειώσουμε ότι πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών εξελέγη πριν από λίγες μέρες ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός και μέλη του προεδρείου ο δήμαρχος Χαλανδρίου Γρ. Ζαφειρόπουλος και ο δήμαρχος Πατρέων Ανδρέας Φούρας.
QQQ Στον ΕΣΚΝΑ αποφάσισαν να γίνει εξονυχιστικός έλεγχος από ορκωτούς λογιστές και ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης στα οικονομικά της τελευταίας δεκαετίας, δηλαδή από εποχής Γ. Μαστοράκου και εντεύθεν. Ο πρόεδρος Νίκος Χιωτάκης, δήμαρχος Κηφισιάς, που ήταν μεταξύ εκείνων που ζήτησαν τον έλεγχο, δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε οποιοδήποτε έλεγχο και για οποιαδήποτε αιτία.
QQQ Με μια σεμνή αλλά συγκινητική εκδήλωση η ΤΕΔΚΝΑ αποχαιρέτισε το επί σειρά ετών μέλος της και μέχρι τώρα μέλος τής Εκτελεστικής της Επιτροπής Λάμπρο Μίχο, ο οποίος εγκατέλειψε την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να αναλάβει τα βουλευτικά του καθήκοντα. Ευχαριστώντας τους συναδέλφους του, που έπλεξαν το εγκώμιό του, ο Λάμπρος Μίχος δήλωσε ότι και από το νέο μετερίζι που θα βρεθεί δεν θα πάψει να προσφέρει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
QQQ Τρεις νέες εργολαβίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο Νέο Ηράκλειο. Αφορούν την ανάπλαση όλων των πλατειών και των παιδότοπων του δήμου, την αποκατάσταση των περισσότερων πεζοδρομίων και την ασφαλτόστρωση 40 δρόμων.
QQQ Μια και μιλάμε όμως για το Νέο Ηράκλειο, να πούμε ότι εδώ και δύο χρόνια ο δήμαρχος Στ. Γεωργόπουλος έχει ζητήσει από το υπουργείο Εσωτερικών να του στείλει τρεις υπαλλήλους για να λειτουργήσουν το δεύτερο ΚΕΠ του δήμου, αλλά ακόμα το αίτημά του δεν έχει ικανοποιηθεί. Ούτε από τον προηγούμενο ούτε από τον σημερινό υπουργό. Έτσι επί δύο χρόνια πληρώνει τσάμπα τα ενοίκια των γραφείων και φυσικά πάει… στράφι και ο εξοπλισμός τους. Το χειρότερο όμως είναι πως ο κόσμος ταλαιπωρείται γιατί συνωστίζεται στο μοναδικό ΚΕΠ, ενώ αν λειτουργούσε και το δεύτερο θα… γλίτωνε όλο αυτό το μαρτύριο. Τι άλλο πρέπει να κάνει δηλαδή ο δήμαρχος για να τον… ακούσει ο κ. Ραγκούσης;
QQQ Προωθεί με κάθε τρόπο τη συνένωση του δήμου του με εκείνον της Πεντέλης ο δήμαρχος Μελισσίων Μ. Γραφάκος. Αν όμως γίνει κάτι τέτοιο, ποιος θα πάρει το χρίσμα της ΝΔ; Ο ίδιος ή ο δήμαρχος Πεντέλης κ. Στεργίου που έχει καλές «άκρες» στη Ρηγίλλης; Μήπως… σκάβει τον λάκκο του ο Μανώλης;
QQQ Έμπειρος και ικανός δήμαρχος των βορείων προαστίων έλεγε σε συναδέλφους του σε «πηγαδάκι» πρόσφατης συνεδρίασης της ΤΕΔΚΝΑ: «Το πόθεν έσχες πρέπει να
εφαρμοστεί παντού. Γιατί από το πόθεν
έσχες θα μάθουμε το… πόθεν άρπαξες»!
Δίκιο δεν έχει;
QQQ Τη βδομάδα που μας πέρασε ξεκίνησε τη λειτουργία του το 6ο ΚΑΠΗ στο Μαρούσι, στην περιοχή της Αγίας Φιλοθέης, το οποίο στεγάζεται σε έναν πολύ όμορφο και λειτουργικό χώρο, που είναι σίγουρο ότι θα γίνει αγαπημένο στέκι στους ανθρώπους που μας μεγάλωσαν. Άλλο ένα ΚΑΠΗ που εγκαινιάζει ο Γ. Πατούλης στα τρία χρόνια της θητείας του. Μάλιστα και τα δύο έχουν δημιουργηθεί σε γειτονιές της πόλης, που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θεωρούνταν ξεχασμένες από τον δήμο. Σε όλα τα ΚΑΠΗ τα 3.300 μέλη απολαμβάνουν πολλές και χρήσιμες υπηρεσίες, όπως δωρεάν φυσιοθεραπείες, συνταγογράφηση φαρμάκων, εμβολιασμούς, νοσηλευτική φροντίδα, εκδρομές και δραστηριότητες, δημιουργική απασχόληση.
QQQ Η Συμπαράταξη για την Αθήνα στο δημοτικό συμβούλιο της 22ας Φεβρουαρίου έφερε, για μία ακόμα φορά, προς συζήτηση τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παιδικοί σταθμοί του δήμου. Αφορμή δόθηκε αυτήν τη φορά από την αποκόλληση τμήματος της οροφής στον 4Δ11 παιδικό σταθμό στα Σεπόλια και τον ελαφρύ, ευτυχώς, τραυματισμό τριών παιδιών. Η Συμπαράταξη κατήγγειλε ότι η δημοτική αρχή δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα που εδώ και καιρό έχει προτείνει, παρά την ανησυχητική κατάσταση που φάνηκε από την εκκένωση επτά σταθμών το 2008, μετά τον έλεγχο του Πολυτεχνείου που επεσήμανε ότι τα 88 από τα 97 κτίρια παρουσιάζουν κατασκευαστικά προβλήματα, την πτώση σοβάδων στον 5Δ12 παιδικό σταθμό στα Πατήσια αλλά και την απόρριψη 3.000 αιτήσεων για ένταξη παιδιών στους σταθμούς του δήμου την τρέχουσα χρονιά.
QQQ Την πλήρη αντίθεσή του στο σχέδιο «Καλλικράτης» εκφράζει σε ψήφισμά του, που κυρώθηκε στη συνεδρίασή του της 20/2/2010, το Δημοτικό Συμβούλιο Λειβαθούς στην Κεφαλονιά. Στο ψήφισμα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Έχει καταδειχθεί ότι ο Δήμος Λειβαθούς είναι ένας βιώσιμος ΟΤΑ. Ένας δήμος με ταυτότητα και συνεκτικότητα των πολιτών του, ικανός να προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες στους δημότες αλλά και να υποκινήσει και να στηρίξει την τοπική ανάπτυξη, αρκεί να τηρεί τα υποσχόμενα το κράτος και η κεντρική διοίκηση. Με το σχέδιο ”Καλλικράτης” υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η Λειβαθώ συνενωμένη να οδηγηθεί σε μαρασμό. Να μην είναι το επίκεντρο πια ο δημότης και η συνεχής βελτίωση του επιπέδου του, αλλά οι δύσκαμπτοι γραφειοκρατικοί οργανισμοί μιας τεράστιας για τα τοπικά δεδομένα πόλης, πρωτεύουσας του νομού. Ζητάμε οι δημότες της Λειβαθούς να απαντήσουν με δημοψήφισμα στο κρίσιμο θέμα κατάργησης ή μη του δήμου τους. Λέμε όχι στο πρόγραμμα ”Καλλικράτης”, όχι στην κατάργηση του Δήμου Λειβαθούς, όχι στην αποδόμηση της Περιφέρειας Ιόνιων Νήσων, μιας από τις ιστορικές δομικές συνιστώσες του ελληνικού κράτους».
QQQ Σας το είχαμε προαναγγείλει και έτσι έγινε. Νέος δήμαρχος της Νέας Σμύρνης, στη θέση του παραιτηθέντος Γιώργου Κουτελάκη, που διώκεται, αναλαμβάνει ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξής του Σταύρος Τζουλάκης, έπειτα από εκλογή του από την παράταξή του, η οποία στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, και ο ίδιος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Όπως είχαμε γράψει και στο περασμένο φύλλο, οι πληροφορίες ήθελαν το ρεύμα του ΠΑΣΟΚ στον συνδυασμό να παίρνει τα ηνία της ομάδας, με στόχο ένα νέο ξεκίνημα. Το ερώτημα πλέον είναι τι θα κάνει η νέα ηγεσία της παράταξης. Θα επιδιωχθεί η ανασύνταξη και η κάθοδος στις εκλογές με την ίδια συνταγή ή τώρα, με «πράσινη» πλέον κεφαλή, θα υπάρξει προσέγγιση στην Ιπποκράτους;
QQQ Μεγάλη… πλάκα με τον περιβόητο, πλέον, «Καλλικράτη», ο οποίος, μπορεί ακόμα να παραμένει σχέδιο, έχει δώσει όμως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στα «αστέρια» της αυτοδιοίκησης να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους στην… κωλοτούμπα. Και τι δεν ακούμε αυτό τον καιρό. Υπάρχουν δήμοι οι δήμαρχοι των οποίων μόλις προ μηνών έκλαιγαν επειδή τα δημοτικά τους ταμεία ήταν, λέει, στο μείον εξαιτίας της απαξίωσης του θεσμού της αυτοδιοίκησης, και οι ίδιοι σήμερα, υπό τον φόβο της σκούπας των συνενώσεων, ξαφνικά διαπιστώνουν ευρωστία και υγεία στον δήμο τους, για να δικαιολογήσουν ότι μπορούν να σταθούν αυτόνομα… Ρε τι γίνεται για την καρέκλα…
QQQ Χαμός, μαθαίνουμε, έγινε τις προάλλες στη συνεδρίαση της δημαρχιακής επιτροπής του Δήμου Γλυφάδας για το κόστος της κηδείας του Θεόδωρου Σπονδυλίδη. Τα έξοδα της κηδείας, που έγινε δημοτική δαπάνη, ξεπέρασαν τις 40.000 ευρώ. Πυρ και μανία ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Στέλιος Λανδράκης, επιτέθηκε στη δημοτική αρχή κατηγορώντας την ότι δεν σεβάστηκε τη μνήμη αλλά και τη σεμνότητα του εκλιπόντος, προσπαθώντας, όπως είπε, να υπερκοστολογήσει ακόμα και την κηδεία του.
QQQ Ενότητα ήταν και πάει για την παράταξη του δημάρχου της Πετρούπολης Στέφανου Βλάχου. Ακόμα ένας δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας έχει αρχίσει να κάνει… νερά στον δήμαρχο, με πιθανή την ανεξαρτητοποίηση. Ο λόγος για τον πρώην αντιδήμαρχο Ηλία Θεοδωρακόπουλο, που από τότε που έμεινε εκτός διοίκησης για τη νέα χρονιά, έχει αρχίσει να διαφοροποιείται. Θυμίζουμε ότι ήδη ο κ. Βλάχος έχει χάσει τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρη Ταλιούρα, που ανεξαρτητοποιήθηκε.
QQQ Ένας παλιός γνώριμος ετοιμάζεται να γυρίσει στα δρώμενα του Δήμου της Νέας Ιωνίας. Πρόκειται για τον αντιδήμαρχο επί δημαρχίας Περτσεμλίδη, Δημήτρη Σακαλόγλου, ο οποίος έχει στα σκαριά νέα δημοτική παράταξη, με στόχο την κάθοδο στις δημοτικές εκλογές. Οι πρώτες συναντήσεις ανάμεσα σ’ αυτούς που θα συμμετάσχουν έχουν γίνει, ενώ συζητείται ότι ετοιμάζονται και «μεταγραφές» από Ρηγιλλάριους. Προβλέπεται σκληρή μάχη με τον νυν «γαλάζιο» εκλεκτό Νίκο Κουκουλάρη. Όχι τόσο για το χρίσμα, αφού ο Κουκουλάρης ως γνήσιος Σαμαρικός μάλλον το έχει δεδομένο, όσο για τους «γαλάζιους» σταυρούς της Νέας Ιωνίας…


Σχολιάστε εδώ