Οι «νιόφερτοι» απειλούν με… αποστρατεία τους «παλιούς»
Αναμοχλεύσεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς φουντώνουν οι γκρίνιες και η κριτική από πολλούς βουλευτές, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται να παίζεται ένα ιδιότυπο «παιχνίδι μετοχών» ανάμεσα σε κορυφαία στελέχη, με στόχο την επόμενη μέρα, όποτε αυτή έλθει.
Το Μαξίμου για την ώρα παρακολουθεί αυτό το ιδιότυπο παιχνίδι στο χρηματιστήριο μετοχών των στελεχών της κυβέρνησης και φαίνεται να βολεύεται από το γεγονός πως από τώρα οι διάφοροι επίδοξοι δελφίνοι προσπαθούν να εξουδετερώσουν ο ένας τον άλλο.
Ωστόσο τα δεδομένα που αρχίζουν σιγά σιγά να διαμορφώνονται ανησυχούν ήδη πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, καθώς πιστεύουν πως από πολύ νωρίς έχουν αρχίσει αυτές οι διεργασίες, οι οποίες προκαλούν ήδη άγχος σε μια σειρά προβεβλημένων στελεχών που είχαν από καιρό στραμμένο το βλέμμα στην επόμενη μέρα.
Ήδη δύο στελέχη της νεώτερης γενιάς, που αναδείχτηκαν από τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου όταν ήταν στην αντιπολίτευση, συγκεντρώνουν τα βλέμματα πολλών στελεχών.
Ο ένας είναι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο άλλος ο Γιάννης Ραγκούσης.
Αυτό φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει πολιτικό άγχος σε μια σειρά προβεβλημένων στελεχών που έχουν μεγάλες φιλοδοξίες και ηλικιακά είναι σχετικά κοντά με τον Γιώργο Παπανδρέου (οι Γ. Παπακωνσταντίνου και Γ. Ραγκούσης είναι κατά πολύ νεώτεροι), όπως π.χ. ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο
Αντρέας Λοβέρδος, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η Άννα Διαμαντοπούλου ή ακόμα και ο Χρήστος Παπουτσής. «Θα υπάρξει ένα είδος αποστρατείας της γενιάς των συνομηλίκων του Γ. Παπανδρέου, καθώς θα μπει νέο αίμα στο κεντρικό πολιτικό παιχνίδι», τόνιζε σημαίνον στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.
Μέσα σε αυτό το κλίμα λοιπόν, το σκηνικό στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου θυμίζει κινούμενη άμμο. Μόνο που αυτήν τη φορά τον χορό της κριτικής δεν τον σέρνουν ούτε κάποιοι εκσυγχρονιστές ούτε κάποιοι αντιπαπανδρεϊκοί, αλλά πρωτίστως βουλευτές που στήριξαν τον Παπανδρέου και θεωρούνται δικοί του άνθρωποι. Μάλιστα τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν πληθύνει τα δείπνα βουλευτών με κύριο μενού τις πολιτικές εξελίξεις και την ακινησία της κυβέρνησης.
Η κριτική που διατυπώνεται αφορά πλέον και τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου, και κυρίως τον τρόπο που διαχειρίζεται το σύστημα εξουσίας. «Έχει αφήσει τα λουριά χαλαρά και υπάρχει ένα σκορποχώρι όπου ο καθένας κινείται κατά βούληση».
Όσον αφορά το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας μας στο ΔΝΤ, Βενιζέλος, Διαμαντοπούλου, Χρυσοχοΐδης, Ρέππας, Πάγκαλος, ακόμα και ο κ. Παμπούκης διαμηνύουν προς τον Γ. Παπανδρέου να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ με την
επιλογή του ΔΝΤ φαίνεται να φλερτάρουν ακόμα ο Γ. Παπακωνσταντίνου και η Έλενα Παναρίτη.