Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

>Βαθιά αντιλαϊκή και άδικη χαρακτηρίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρος Δρίτσας και Τάσος Κουράκης την περικοπή στα δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια που δίνονταν στους φαντάρους που υπηρετούσαν σε απόσταση μεγαλύτερη των 500 χλμ. από το σπίτι τους. Θεωρούν ότι πρόκειται για σκληρότατο μέτρο της κυβέρνησης απέναντι στους φαντάρους, για τους οποίους η μετάβαση στον τόπο καταγωγής τους αεροπορικώς είναι πολλές φορές μονόδρομος.
>Το ζήτημα των πλημμυρών στον Έβρο θέτουν με ερώτησή τους στους αρμόδιους υπουργούς οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Κ. Αϊβαλιώτης, Γ. Ανατολάκης, Άγγ. Κολοκοτρώνης, Π. Μαρκάκης, Ουρ. Παπανδρέου-Παπαδάκη και Ηλ. Πολατίδης. Τους καλούν να απαντήσουν για ποιον λόγο δεν έχουν γίνει τα από δεκαετίες αναμενόμενα αντιπλημμυρικά έργα και αν έχει υπάρξει συνεννόηση με τη Βουλγαρία και την Τουρκία για να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους.
>Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει ώστε να προστατέψει τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, και ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες επενδύσεις, ερωτά την υπουργό Οικονομίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης. Αναφέρεται σε δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο Σύνδεσμος των Χρηματιστών (ΣΜΕΧΑ), με επιστολή που έστειλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ζήτησε την προσωρινή απαγόρευση του short selling ώστε να περιοριστεί το μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτο φαινόμενο της υποτιμητικής κερδοσκοπίας και ζητά να πληροφορηθεί πώς αντιμετωπίζει τη συγκεκριμένη πρόταση.
>Αδικαιολόγητη καθυστέρηση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών να απαντήσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη σύμβαση Cosco-ΟΛΠ παρατηρεί ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης. Τους ερωτά ποιοι είναι οι λόγοι που καθυστερούν τόσο για μια σύμβαση η οποία, σύμφωνα με δήλωση του νυν προέδρου του ΟΛΠ Γιώργου Ανωμερίτη, είναι «η πλέον επωφελής που έγινε ποτέ για το Ελληνικό Δημόσιο», πώς κρίνουν το γεγονός ότι ευρωβουλευτής του κυβερνώντος κόμματος κατήγγειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια σύμβαση η οποία έχει ελεγχθεί απ’ όλες τις αρχές χωρίς κανένα πρόβλημα και αποτελεί νόμο του κράτους, και αν συνδέεται η συνεχής αλλαγή των ημερομηνιών της επίσκεψης του προέδρου της Cosco με την καθυστέρηση της κυβέρνησης να απαντήσει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
>Άμεσα μέτρα για τον έλεγχο της ρύπανσης και τη σωτηρία του Θερμαϊκού ζητά από την υπουργό Περιβάλλοντος η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου. Την ερωτά αν γίνεται έλεγχος των βιολογικών καθαρισμών στο Καλοχώρι και το Αγγελοχώρι, αν ελέγχονται και από ποιον φορέα οι ρυπογόνες βιομηχανίες στην περιοχή και τι πρόστιμα έχουν πληρώσει, τι έργο έχουν παραγάγει μέχρι τώρα όλες αυτές οι Διευθύνσεις Περιβάλλοντος που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη και πώς ο Θερμαϊκός θα δείξει καλή οικολογική κατάσταση το 2015, όταν θα του ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
>Δραματική χαρακτηρίζει την οικονομική πραγματικότητα των τουριστικών δήμων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης. Τονίζει ότι ξεχάστηκε πολύ γρήγορα η στήριξη που έδινε η σημερινή κυβέρνηση από τη θέση της αντιπολίτευσης, όταν κατακεραύνωνε την κυβέρνηση της ΝΔ που επέβαλε τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων και εκδιδόμενων λογαριασμών στο 0,5% από 2%.
>Την άμεση εφαρμογή του νόμου για την προστασία δασών και δασικών εκτάσεων του νομού Αττικής ζητά από την υπουργό Περιβάλλοντος ο βουλευτής του
ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας. Τονίζει ότι επιβάλλεται η ειδική υπηρεσία κατεδάφισης να στελεχωθεί με το απαραίτητο προσωπικό και να δημιουργηθούν οι μηχανισμοί για την εκτέλεση των πράξεων κατεδάφισης, καθώς και να διατεθούν τα απαραίτητα μέσα ώστε να λειτουργήσει το σύστημα τηλεσκοπικής παρακολούθησης.
>Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την αποτέφρωση νεκρών επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Όπως αναφέρει, τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου δεν έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα επιτρέπει την εφαρμογή του, καθώς για να καθοριστούν οι χώροι δημιουργίας Κέντρων Αποτέφρωσης απαιτείται υπουργική απόφαση.
>Σε κίνδυνο βρίσκονται οι Κυκλάδες και τα νησιά του Αιγαίου από την πιθανή αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, υπογραμμίζει ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, που εκτιμά ότι ένα τόσο άδικο μέτρο εισπρακτικού και αντιαναπτυξιακού χαρακτήρα θα αυξήσει κατακόρυφα το κόστος διαβίωσης των νησιωτών και θα έχει σοβαρότατες συνέπειες σε ολόκληρη τη νησιωτική οικονομική δραστηριότητα.
>Για το ψαλίδι του υπουργείου Οικονομικών στα προνοιακά επιδόματα που λαμβάνουν πολίτες με αναπηρία (τυφλοί, νεφροπαθείς, παραπληγικοί κ.ά.) σε 20.000 δικαιούχους του νομού Θεσσαλονίκης, διαμαρτύρεται ο βουλευτής της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι για το έτος 2010 τα κονδύλια για τα προνοιακά επιδόματα είναι μειωμένα κατά 11,3 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα σε αυτές τις κατηγορίες συμπολιτών μας, και προκαλώντας κοινωνική οργή.


Σχολιάστε εδώ