ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ!

Όταν υφυπουργός (ο Γ. Πανάρετος) σηκώνει δικό του μπαϊράκι ενάντια στην προϊσταμένη του υπουργό επικαλούμενος τη σχέση του με τον πρωθυπουργό και η κυβέρνηση περιορίζεται σε ένα χλιαρό άδειασμά του!
Όταν ιστορικό στέλεχος (ο Απ. Κακλαμάνης) στη Βουλή αδειάζει με ακαταμάχητα επιχειρήματα τον «τσάρο» της οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου!
Όταν οι περισσότεροι υπουργοί αμφισβητούν τον ρόλο των «αντ’ αυτού», του Χ. Παμπούκη και του Θ. Πάγκαλου!
Όταν στενότατος συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, ο Δημ. Δρούτσας, επί ματαίω αναμένει απ’ τον φίλο του πρωθυπουργό την αναβάθμισή του σε υπουργό κι αυτή δεν έρχεται κι αυτός θεωρεί τους Παμπούκη και Πάγκαλο ως υπονομευτές του!
Όταν εντελώς εξωθεσμικά ο αδερφός του πρωθυπουργού, ο Νίκος Παπανδρέου, εμφανίζεται ως κεντρικός παράγοντας και «λύνει και δένει», έχοντας στην πραγματικότητα μεγαλύτερη ισχύ απ’ τους υπουργούς!
Όταν όλα αυτά και πάρα πολλά άλλα συμβαίνουν (κι ας αποκρύπτονται απ’ τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ και τους εντεταλμένους δημοσιογράφους τους…), τότε εκτός του «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» (αναμφισβήτητα!) αναζητούνται και έξοδοι απ’ την κρίση και τη διαλυτική κατάσταση.
Και μια κλασική και διαδεδομένη διέξοδος είναι οι «αλλαγές», ακόμα κι ο ανασχηματισμός, προς εκτόνωση του σφόδρα αρνητικού κλίματος.
Και πράγματι έγκυρες πληροφορίες μας επιμένουν ότι σχετικές περί ανασχηματισμού ή έστω ορισμένων αλλαγών εισηγήσεις έχουν γίνει στον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν έχει μεν εκφράσει τη θέση του, ωστόσο δεν έχει δηλώσει στους συνομιλητές του ότι τις απορρίπτει.
Αφορμή -κι όχι αιτία- για τις προαναφερθείσες εισηγήσεις είναι η έμμεση πλην σαφής προειδοποίηση απ’ τη μεριά της ΕΕ, ότι δεν εμπιστεύεται τους συναρμόδιους υπουργούς με τους οποίους (υποτίθεται ότι) συνεργάζεται και απαιτεί την αλλαγή τους.
Πρώτος που κινδυνεύει είναι -φυσικά- ο Γ. Παπακωνσταντίνου, στον οποίο καταλογίζουν αναβλητικότητα, αναποφασιστικότητα και έλλειψη αξιοπιστίας, ό,τι δηλαδή περίπου του καταλόγισε και ο Απ. Κακλαμάνης!
Βέβαια ο «τσάρος» διατείνεται ότι έχει την απόλυτη στήριξη του Γ. Παπανδρέου και από κει και πέρα άρχισαν οι διαρροές ότι η μπόρα μπορεί να αγγίξει τη Λ. Κατσέλη, με την οποία, όπως είναι γνωστό, ο Παπακωνσταντίνου δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις…
Και η Λούκα όμως έχει προσωπική σχέση με τον Γιώργο. Οπότε;
Οπότε τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Και ονόματα πολλά ακούγονται. Απ’ το «σύνηθες» του Λ. Παπαδήμου μέχρι και του Σπ. Σημίτη, σε ρόλο «ειδικό» και όχι αναγκαστικά μέλους της κυβέρνησης!
Βέβαια τα παραπάνω συνδέονται άμεσα και με το τι μέλλει γενέσθαι με τη ζητούμενη απ’ την ΕΕ στήριξη προκειμένου να δανειστεί η Ελλάδα με επιτόκια όχι… δυσθεώρητα.
Πρώτα μέτρα και μετά στήριξη, είναι η γραμμή της Κομισιόν. Και αυτό επισημάνθηκε και στον Αντ. Σαμαρά απ’ τον Μπαρόζο, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.
Αλλά το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες εκτός απ’ τη λήψη άμεσων μέτρων ζητούν και «ανθρωποθυσίες», είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει σε κυβερνητικές αλλαγές…
Τι έκανες στο…
Αμπού Ντάμπι, Νίκο;
Όπως ωστόσο προαναφέραμε, εκτός απ’ τις πιέσεις των Βρυξελλών υπάρχει και μια αδυσώπητη ενδοκυβερνητική εν Ελλάδι πραγματικότητα, που θεωρείται πιθανότατο ότι αναπόφευκτα οδηγεί σε κυβερνητικές αλλαγές.
Και πέραν των μεταξύ υπουργών καβγάδων (υπάρχουν υπουργοί οι οποίοι δεν μιλάνε με συναδέλφους τους!), εκτός απ’ τις αδυσώπητες κόντρες υπουργών – υφυπουργών (η κόντρα Διαμαντοπούλου – Πανάρετου είναι χαρακτηριστική…), πέραν της ανοιχτής αμφισβήτησης των «αντ’ αυτού» Χ. Παμπούκη και Θ. Πάγκαλου, εκτός του ότι ο Δημ. Δρούτσας θεωρεί ότι πέρα από το «καπέλο» του Χ. Παμπούκη, που του έχει στερήσει την αναβάθμισή του σε υπουργό, δεν αποκλείεται να του… έρθουν και ακόμα χειρότερα (να διοριστεί δηλαδή ο Παμπούκης στη θέση του ΥΠΕΞ!) και πέραν πολλών άλλων, εσχάτως στην κυβέρνηση ανέκυψε και ένα άλλο σοβαρό ζήτημα το οποίο έτσι κι αλλιώς κάποια στιγμή θα ανέκυπτε:
• Ποιος ο ρόλος του αδερφού του πρωθυπουργού, του Νίκου Παπανδρέου, ο οποίος ενώ δεν κατέχει καμιά θεσμική θέση λειτουργεί εξωθεσμικά ως ο στενότερος και πλέον έμπιστος συνεργάτης του Γιώργου, παρακάμπτοντας ακόμα και υπουργούς, διορίζοντας, επιβάλλοντας στελέχη και απόψεις;
Το θέμα υπήρχε ευθύς εξαρχής μετά την εκλογική νίκη του Οκτώβρη, μάλλον για να ακριβολογούμε απ’ την περίοδο της αντιπολίτευσης. Αλλά αναζωπυρώθηκε την τελευταία περίοδο, όταν οι παρεμβάσεις του αδερφού του πρωθυπουργού πήραν μορφή «κινήσεων κορυφής».
Είναι χαρακτηριστικό, αλλά κανένα ΜΜΕ δεν τόλμησε να το αναφέρει (!), ότι ο Νίκος Παπανδρέου ήταν το «τρίτο πρόσωπο» της κυβερνητικής ομάδας που πραγματοποίησε «μυστικό» ταξίδι στο Αμπού Ντάμπι με περιεχόμενο οικονομικό (οι άλλοι ήσαν οι Χ. Παμπούκης και Λ. Κατσέλη).
Αλήθεια, με ποια ιδιότητα πήγε εκεί; Μήπως κατέχει κάποια κρατική θέση; Να μας το πουν για να το μάθουμε κι εμείς. Και πώς δύο υπουργοί ανέχτηκαν την παρουσία του, που προφανώς επιβλήθηκε απ’ τον «μεγάλο αδελφό» Γιώργο;
Αυτή η προκλητική παρεμβατικότητα του αδερφού του πρωθυπουργού έχει αρχίσει να ενοχλεί υπουργούς, τουλάχιστον όσους επιμένουν να διατηρούν στοιχεία αξιοπρέπειας…
Τα… κατορθώματα
του Γαμπρίτσου…
Και δεν έφταναν τα παραπάνω (και πολλά άλλα) στη δεινά χειμαζόμενη κυβέρνηση (μόλις πέντε μήνες αφότου πέτυχε μια θριαμβευτική νίκη και ανέλαβε την εξουσία…), αλλά και άλλοι πονοκέφαλοι πολλαπλασιάζουν τα προβλήματά της.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, στο γραφείο στη Βουλή της Ρ. Βάρτζελη, διευθύντριας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του
ΠΑΣΟΚ, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή σύσκεψη για την Εξεταστική για τη Ζήμενς, όπου παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στην Επιτροπή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Χρήστος Παπουτσής, ο Νίκος Αθανασάκης και κάποια άλλα στελέχη.
Στη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκε η εκτίμηση ότι:
– Τα πράγματα στην Εξεταστική δεν πάνε καλά για το ΠΑΣΟΚ, όπως τουλάχιστον τα περίμεναν. Μάλιστα ειπώθηκε χαρακτηριστικά η φράση «δεν παλεύετε, ενώ η ΝΔ το παλεύει». Και υπήρξε η απάντηση από βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής: «Τι να παλέψουμε, όταν αποκαλύπτονται δικοί μας άνθρωποι»! Μάλιστα αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά τα ονόματα των Τρεπεκλή, Γαμπρίτσου, που πρόσφατα διορίστηκε επικεφαλής της ΕΡΤ, ενώ για τον Μανασή ειπώθηκε επίσης ότι «κι αυτός δικός μας ήταν» κι όμως «έκαψε» με την κατάθεσή του τον Χρ. Βερελή! Το ίδιο ειπώθηκε και για τον Δημ. Παπούλια, ο οποίος «κάρφωσε» τον προκάτοχό του Πέτρο Λάμπρου, λέγοντας ότι οι συμβάσεις του ΟΤΕ με Ζήμενς και Ιντρακόμ ήταν κάτι παραπάνω από σκάνδαλα!
– Αυτό που λέτε είναι μια άποψη, ήταν η τοποθέτηση της Ρ. Βάρτζελη, ενώ ο Νίκος Αθανασάκης επιχείρησε να κάμψει τις διαμαρτυρίες.
Μάλιστα ζητήθηκε να ερωτηθεί ο πρόεδρος «αν καλύπτει τον Γαμπρίτσο».
Πάντως η αίσθηση που επικρατεί είναι πως πολύ δύσκολα ο Γαμπρίτσος, εκλεκτός του Π. Γερουλάνου, θα μπορέσει να σταθεί στη νέα του θέση με τα όσα έχουν αποκαλυφθεί…
Να σημειώσουμε ότι σοβαρά προβλήματα έχουν ανακύψει και με τα επικοινωνιακά της κυβέρνησης. Η κριτική αφορά αφενός το αλαλούμ που διαπιστώνεται και αφετέρου το ότι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γ. Πεταλωτής θεωρείται ανεπαρκής. Πάντως ο Γ. Πεταλωτής είχε την Παρασκευή σύσκεψη με τους υπεύθυνους Τύπου των υπουργείων, για τον καλύτερο συντονισμό της επικοινωνίας.
Ενώ για ένα… πιο ενδιαφέρον θέμα, το πώς θα προωθούνται τα ρουσφέτια χωρίς να αποκαλύπτονται (!), είχαν πρόσφατα σύσκεψη με τους διευθυντές των γραφείων των υπουργών οι Θέος και Τζουτζουράκης…


Σχολιάστε εδώ