Κράτος ΑΕ

Κύριε Διευθυντά,
Με αγανάκτηση βλέπω τα πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας και αλήθεια αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάτι το οποίο να μπορέσει να δικαιολογήσει μια έστω αμυδρή ελπίδα πως τα πράγματα θα γίνουν κάποια στιγμή καλύτερα. Ίσως ορισμένους δεν τους αγγίζει ο εξευτελισμός και ο χλευασμός της χώρας μας από τους ευρωπαίους «εταίρους» μας. Εμάς τους απλούς πολίτες όμως μόνο θλίψη μάς γεμίζει το γεγονός αυτό.
Το παρακάτω κείμενο, είναι μια σκέψη που έκανα, ίσως λιγάκι ανάλαφρη και μηδενιστική, θα έλεγε κάποιος.
ΚΡΑΤΟΣ ΑΕ θα μπορούσε να είναι η επωνυμία της «εταιρείας» που έχει συστήσει το ελληνικό κράτος με όλους σχεδόν τους πολίτες. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, είναι σαν μια εταιρεία όπου το κράτος είναι ο συνέταιρος του καθενός μας. Είσαι εταιρεία; Είναι συνέταιρός σου με το έτσι θέλω όταν σε φορολογεί ακόμα και με 45% σε ορισμένες περιπτώσεις. Είσαι απλός εργαζόμενος πολίτης; Είναι συνέταιρός σου αφού σου κάνει απίστευτες κρατήσεις για να πάρεις (;) σύνταξη κάποια στιγμή.
Αλλά τι συνέταιρος είναι το κράτος;
Οι συνέταιροι δεν είναι μόνο για να τα παίρνουν. Είναι και για να δίνουν. Είναι και για να στηρίζουν τον άλλον συνέταιρο -άρα και την επιχείρηση- εάν κάτι δεν πάει καλά. Είναι για να προσφέρουν ουσιαστικά και με πράξεις. Δεν είναι μόνο για να τα παίρνουν για όσο μπορούν και όταν κάτι δεν πάει καλά να γυρίζουν το κεφάλι από την άλλη και να κάνουν τον αδιάφορο. Και όχι μόνο να κάνουν τον αδιάφορο, αλλά να σπρώχνουν και τον συνέταιρό τους -αυτόν που τους συντηρεί και τους έχει κάνει αυτό που είναι- ακόμα πιο κοντά στον πάτο.
Τι συνέταιρος, λοιπόν, είναι το κράτος;
Είναι ο κακός συνέταιρος. Αυτός που κανείς μας δεν θα τον ήθελε ούτε για υπάλληλο. Ο συνέταιρος αυτός που όχι μόνο δεν φροντίζει για τον συνέταιρό του, αλλά αν κάτι δεν πάει καλά θα τον φέρει σε ακόμα πιο δύσκολη θέση με τις πράξεις του. Ο συνέταιρος αυτός που το μόνο που κοιτάζει είναι η τσέπη του συνεταίρου του και οι υπόλοιπες «επιχειρήσεις» του. Αυτός ο συνέταιρος είναι το κράτος.
Ένα παράδειγμα θα σας φέρω μόνο.
Μια επιχείρηση δεν πήγε καλά, σφραγίστηκαν επιταγές της και έχει καταστραφεί οικονομικά. Δεν υπάρχει καμία μέριμνα από το κράτος γι’ αυτήν. Θα πρέπει με κάποιον τρόπο να γεννήσει χρήματα -αφού είναι αδύνατον να δανειοδοτηθεί- και να τα δώσει στο κράτος, έτσι ώστε, αφού έχει πληρώσει όλες τις οφειλές της, να μπορέσει να κλείσει βιβλία ή ακόμα και να πτωχεύσει. Ο συνέταιρος πουθενά. Ο συνέταιρος τα λεφτά του θα τα πάρει. Κι αν δεν τα πάρει, κάποιος θα βρεθεί στη φυλακή. Αυτός ο συνέταιρος είναι το κράτος.
Γι’ αυτό σας λέω: ΚΡΑΤΟΣ ΑΕ.
Κωνσταντίνος Βέβες


Σχολιάστε εδώ