«Καταιγίδα» νέων μέτρων!

Εν αναμονή της άφιξης του Όλι Ρεν στην Αθήνα, ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη Βουλή, προϊδέασε για βίαιες αλλαγές και αναγκαστικές περικοπές κεκτημένων που απέδωσε όμως σε πράξεις και παραλείψεις της ΝΔ κατά την προηγούμενη εξαετία και τόνισε ότι, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κοινοτική αλληλεγγύη, θα ανταποκριθούμε στις επιταγές «με όποιο κόστος και με όποιο πόνο»!
Απαντώντας στην «Ώρα του πρωθυπουργού» σε επίκαιρες ερωτήσεις της Αλέκας Παπαρήγα και του Αλέξη Τσίπρα, είπε ότι το ελληνικό κράτος λύγισε υπό το βάρος της διαφθοράς και ότι οι πολίτες καλούνται να πληρώσουν για το πλιάτσικο της Νέας Δημοκρατίας. Περιέγραψε επίσης τους στόχους της Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία, που θα λειτουργήσει το προσεχές διάστημα, λέγοντας ότι θα αποδοθούν ευθύνες σε όποιον έφταιξε, όποιος κι αν είναι αυτός, για να σταματήσει οποιοσδήποτε πολιτικός, υπουργός ή κόμμα να παίζει με τους αριθμούς και με την τύχη της χώρας. Επέρριψε δε όλες τις ευθύνες για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας στη ΝΔ, προσδιορίζοντας τη ζημία ως ανυπολόγιστη και όχι μόνο οικονομική, καθώς αφορά την κατάσταση του κράτους και το γεγονός ότι η χώρα έγινε αναξιόπιστη, ενώ διαβεβαίωσε ότι «οι θυσίες του λαού θα πιάσουν τόπο».
Ο κ. Παπανδρέου έδειξε να υπολογίζει ότι χρειάζεται μια πειστική απάντηση στους πολίτες που καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό και ρωτούν «δεν φταίει κανείς;» και στους υπουργούς άλλων χωρών που ρωτούν: «Δικαιοσύνη δεν υπάρχει;». Έτσι έσπευσε να διευκρινίσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ήθελε να έρθει στην εξουσία για να πάρει σκληρές αποφάσεις, αλλά τώρα αποτελεί εκ των πραγμάτων πράξη ευθύνης για την επιβίωση της χώρας να λάβει τα αναγκαία μέτρα, αφήνοντας στην άκρη το πολιτικό κόστος, αφού «καμία χώρα δεν θα πληρώσει για μας, κανείς άλλος δεν θα βγάλει το φίδι από την τρύπα, αλλά είναι και θέμα τιμής για τη χώρα να διορθώσουμε μόνοι μας τα του οίκου μας».
Προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ μιλούσε για νοικοκυροσύνη, τώρα μιλά για σκάνδαλα και μίζες, παρατήρησε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που μίλησε για νομιμοποιημένη πολιτική κλοπή. «Να κάνετε πολιτικό και όχι ποινικό δικαστήριο για όσους έκλεψαν το δημόσιο χρήμα και λεηλάτησαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Να πάνε στη φυλακή όσοι φοροδιαφεύγουν. Δεν χρειάζονται εξεταστικές επιτροπές, αρκούν τα επίσημα στοιχεία». Σχολιάζοντας δε την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, η κ. Παπαρήγα είπε: «Τι πιστεύετε κ. Παπανδρέου; Από χθες αρχίσαμε τα χειροκροτήματα. Μας κάλεσε ο Ομπάμα στις ΗΠΑ. Ξέρετε πολύ καλά τι θα κάνει. Θα σας χαϊδέψει την πλάτη. Θα σας πει είστε θύματα των ανταγωνιστών Γερμανών. Μας είπαν και οι Βρετανοί να σας δείξουμε πολιτική συμπάθεια. Για τι θα μιλήσει; Αιγαίο Κύπρος, FYROM, Βαλκάνια, εξοπλισμοί κ.λπ. Αυτό είναι το μεγάλο δράμα».
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως ακολουθεί την πεπατημένη, να ρίχνει τις ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, σαν να μην έχει το ΠΑΣΟΚ καμία ευθύνη. «Σε λίγο δεν θα έχετε έσοδα», πρόσθεσε, «γιατί δεν θα μπορούν να καταναλώνουν οι έλληνες πολίτες. Θα εξαφανίσετε τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια βίαιη αναδιανομή προς όφελος των ισχυρότερων. Ούτε ένα ευρώ δεν παίρνετε από τους έχοντες και κατέχοντες».
Παρατήρησε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει βρει απρόσμενη υποστήριξη στο πρόσωπο του κ. Καρατζαφέρη «ο οποίος δεν έχει προσχωρήσει στη σοσιαλιστική ιδεολογία. Κοιτάξτε μην τυχόν και έχετε προσχωρήσει εσείς στη βαρβαρότητα με την πολιτική σας», είπε. Προς… επίρρωσιν ο Γ. Παπανδρέου απένειμε εύσημα στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ για την «υπεύθυνη στάση που κράτησε στην εθνική κρίση».
«Κάθε μέρα κατανοώ όλο και περισσότερο την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κ. Αλαβάνος. Με αυτά που ακούω από τον κ. Τσίπρα, καταλαβαίνω γιατί ο κ. Αλαβάνος κοντεύει να πέσει σε κατάθλιψη από τις επιλογές τις οποίες έχει κάνει. Σαφέστατα προσπαθώ να βοηθήσω το κόμμα που είναι στην εξουσία να βγει από την κρίση. Το προσπάθησα και πέρυσι με τον κ. Καραμανλή, αλλά εκείνος κώφευε. Δεν φταίω εγώ αν ο κ. Παπανδρέου έχει καλύτερα αυτιά», ήταν η απάντηση του προέδρου του ΛΑΟΣ. Ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε ότι συμφωνεί και με το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον το οποίο χαρακτήρισε «επιβεβλημένο για να καταλάβουν οι Βρυξέλλες ότι υπάρχουν και άλλες πιθανές δίοδοι», ενώ δεν φάνηκε να δυσανασχετεί ούτε όταν ο πρωθυπουργός παρέπεμψε στο βαθύ μέλλον το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, που έθεσε με ερώτησή του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, λέγοντας ότι «δεν παραιτούμαστε των αξιώσεών μας, αλλά δεν παρασυρόμαστε από την προβοκάτσια ενός εντύπου». Πρόσθεσε ότι το θέμα είναι ανοιχτό και πως η χώρα το θέτει παγίως στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων με τη Γερμανία, αλλά ότι τώρα δεν είναι η ώρα για να το θέσει η Ελλάδα. Κι αυτό γιατί για το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί σημαία ευκαιρίας: «Τώρα που εμείς βρεθήκαμε σε μια αδυναμία, τώρα που καλούμαστε να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας, εάν επισήμως εμείς επαναφέρουμε στην τρέχουσα ατζέντα το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων θα ήταν πολύ εύκολο να ερμηνευτεί από κακόπιστους ότι και πάλι δείχνουμε αδυναμία, υπεκφεύγουμε των δικών μας υποχρεώσεων, φυγοπονούμε μπροστά στις δύσκολες αποφάσεις που χρειάζεται να πάρει η πατρίδα και ψάχνουμε για άλλοθι μπροστά στις δικές μας ευθύνες».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε ικανοποίηση που η χώρα κρατά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ανοιχτό και πρότεινε να γίνει ένα πρώτο διάβημα στη γερμανική κυβέρνηση, ανεξάρτητα του πότε θα απαιτηθούν οι πολεμικές αποζημιώσεις…
Και μπορεί για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων να μην έχει χώρο στην ατζέντα του το ΠΑΣΟΚ, υπάρχει όμως άνετος χώρος για το μεταναστευτικό που αρχίζει να συζητείται αυτήν την εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής κι εκεί ο Καρατζαφέρης δεν πάει χέρι χέρι… Ομοίως και η ΝΔ, που ανοίγει ένα επιπλέον μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ, καθώς κατέθεσε πρόταση με την οποία ζητά η Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομία να διερευνήσει τα δημοσιονομικά στοιχεία από το 1981…


Σχολιάστε εδώ