Θεσμική παρέκκλιση η παρέμβαση της ΕΕ στην ασφαλιστική πολιτική των μελών!

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ (διαπαραταξιακά) υποστηρίζουν ότι οι νέες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα στοχεύουν στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και στη μείωση των συντάξεων, ενώ για το εργασιακό νομοσχέδιο ήδη η ηγεσία της Συνομοσπονδίας βρίσκεται «απέναντι», αφού καταγγέλλει ότι αγνοήθηκαν οι προτάσεις της για την προστασία αυτών που πράγματι έχουν ανάγκη (υπεργολαβίες, ενοικιαζόμενοι, εργαζόμενοι με μπλοκάκια κ.λπ.). Και βεβαίως ουδείς εργαζόμενος αποδέχεται πάγωμα ή και μείωση των αποδοχών του. Η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι, αν τα μέτρα της κυβέρνησης εφαρμοστούν, το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων θα χάσει τουλάχιστον έναν μισθό, ενώ για ορισμένες κατηγορίες η απώλεια θα φτάσει και τους δύο μισθούς.
Και μπορεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγ. Βενιζέλος να μιλά για «θυσίες με προοπτική», ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος να εμφανίζεται ικανοποιημένος γιατί οι τεχνοκράτες της ΕΕ και εκπρόσωποι του ΔΝΤ χαρακτήρισαν «προκομμένο το υπουργείο» όταν τους δόθηκαν στοιχεία και αριθμοί με τις προσπάθειες συμμαζέματος που έγιναν τους τελευταίους μήνες, όμως η ανασφάλεια και η αγανάκτηση κυριαρχούν στον κόσμο…
Ως προς τις πιέσεις που αφήνεται να διαρρεύσει ότι ασκούν οι ελεγκτές Ευρώπης και Αμερικής για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, απελευθέρωση των απολύσεων και πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας και την απάντηση του υπουργού ότι «η χώρα μας τηρεί στο ακέραιο τις επιταγές του ECOFIN», καταλυτική είναι η απάντηση-σχόλιο του επιστημονικού διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας / ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ κ. Σάββα Ρομπόλη. Όπως μας δηλώνει:
«Είναι θεσμική παρέκκλιση να παρεμβαίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην ασφαλιστική πολιτική των κρατών μελών. Δεν υφίσταται κοινή κοινωνικοασφαλιστική κοινοτική πολιτική». Μάλιστα ο κ. Ρομπόλης υπογραμμίζει την έκπληξη – αντίθεση του, «πώς η Ελλάδα εκχωρεί αυτήν την αρμοδιότητά της». Ο ίδιος εκτιμά ότι το κρίσιμο σημείο είναι ότι η ΕΕ θεωρεί το ασφαλιστικό ζήτημα δημοσιονομικό πρόβλημα, ενώ στην πραγματικότητα είναι, όπως υποστηρίζει, κοινωνικοοικονομικός αναδιανεμητικός θεσμός.
Οι κυβερνητικοί αρμόδιοι χαρακτηρίζουν επισήμως «ως συστάσεις» τις πιέσεις των Βρυξελλών και ήδη δεν αποκλείουν τη μείωση των ανώτατων συντάξεων, τον υπολογισμό των συντάξεων με βάση όλο τον εργασιακό βίο όπως και τον «εξορθολογισμό των προνοιακών συντάξεων».
Η προεκλογική δέσμευση για κατάργηση του ν. 3655/08 (σ.σ.: νόμος Πετραλιά) έχει διαγραφεί, καθώς ανακοινώνεται ότι από 1/1/2011 θα αρχίσει η εφαρμογή της διάταξης που προβλέπει περισσότερο χρόνο εργασίας για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά.
Το ασφαλιστικό μας σύστημα από αναδιανεμητικό μετατρέπεται σε κεφαλαιοποιητικό με την καθιέρωση της βασικής σύνταξης από το 2018, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργού Εργασίας. Σήμερα, μετά τη βασική σύνταξη, υπεισέρχεται η ενίσχυση-χρηματοδότηση από το κράτος, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Όπως φαίνεται, το κράτος θα αποσύρει σταδιακά (;) τη συμμετοχή του, με αποτέλεσμα η χρηματοδότηση των συντάξεων από τριμερής να καταλήξει διμερής – και δραστικά μειωμένη.
Μέσα σε αυτό το αντιασφαλιστικό, αβέβαιο κλίμα και παρά τις εκκλήσεις αρμοδίων, εμπειρογνωμόνων κ.λπ. δεν είναι περίεργο που ο αριθμός των αιτήσεων για συνταξιοδότηση, εμφανίζεται αυξημένος κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. Και το κύμα φυγής γυναικών από τον δημόσιο τομέα θα είναι πρωτόγνωρο, όταν επισήμως κατατεθεί το νομοσχέδιο για υλοποίηση της εξίσωσης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών – γυναικών δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/2013.
Σημειώνουμε ότι εκτός από τα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ), που απορρίπτουν τα μέτρα, η ΝΔ επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όταν αυτές φτάσουν στη Βουλή. Μέχρι τότε οι διαβουλεύσεις δίνουν και παίρνουν στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πολλοί είναι αυτοί που προβλέπουν ότι δύσκολα θα υπάρξει σημείο επαφής και ισορροπίας ανάμεσα στους εκφραστές των διαφόρων ιδεολογικών ρευμάτων. Είναι μια δυσκολία που προβληματίζει και τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά.


Σχολιάστε εδώ