Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη στο σόου του Υπουργικού Συμβουλίου!

Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης κάλεσε στο γραφείο του το απόγευμα της Τετάρτης τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Πικραμένο, τον πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κυρίους Καλαμίδα και Τέντε, και τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Κούρτη. Και τους μετέφερε την παράκληση του πρωθυπουργού να μετάσχουν στη συνεδρίαση (μάλλον αύριο Δευτέρα θα γίνει) του Υπουργικού Συμβουλίου για να καταθέσουν τις απόψεις τους για την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης και για την εγκληματικότητα.
Πρόκειται για θεσμική παρεκτροπή και προκαλεί κατάπληξη πώς οι έμπειροι ανώτατοι δικαστικοί δέχτηκαν τη συμμετοχή τους σ’ ένα όργανο της εκτελεστικής εξουσίας, που έρχεται σε αντίθεση με την κατοχυρωμένη συνταγματικά διάκριση των εξουσιών και το κυριότερο με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις μέσα στον δικαστικό χώρο, όπου μιλούν για μεγάλο ολίσθημα, ακόμη και η εθιμοτυπική επίσκεψη της νεοεκλεγείσας ηγεσίας της Δικαιοσύνης στο γραφείο του πρωθυπουργού είναι λάθος, λένε.
Και εδώ θυμίζουμε αυτό που έχει καταγραφεί ιστορικά όταν ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος είχε καλέσει στο γραφείο του τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Αντώνιο Ζηλήμονα, η απάντησή του ήταν, ξέρετε πού είναι το γραφείο μου και μπορείτε να έρθετε. Θέλοντας να δείξουν πού οδηγεί αυτή η συμμετοχή σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου έλεγαν με δηκτικό χιούμορ: Δεν απομένει παρά να καλούμε κι εμείς τον πρωθυπουργό στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ή του Συμβουλίου της Επικρατείας, ή ο Αρχιεπίσκοπος στις συνεδριάσεις της Ιεράς Συνόδου και της Ιεραρχίας…
Και βέβαια δεν φταίει η κυβέρνηση. Φταίνε εκείνοι που αποδέχονται την πρόσκληση. Θα μπορούσε να αντιταχθεί ότι κλήθηκαν για να ενημερώσουν το Υπουργικό Συμβούλιο για θέματα της αρμοδιότητάς τους. Όμως αυτό είναι έργο του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να συναντιέται με τους προέδρους των Δικαστηρίων και να ακούει τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους και να τις μεταφέρει στον πρωθυπουργό και στο Υπουργικό Συμβούλιο..


Σχολιάστε εδώ