Επιτροπάτα και υποεπιτροπάτα

Μια απλή και εγγυημένη μέθοδος πραγματοποίησης εξοπλισμών με πλήρη αδιαφάνεια και σύγχυση είναι η διάχυση ευθυνών. Κι αυτό εν ονόματι της… διαφάνειας.
lΌσο περισσότεροι εμπλέκονται σε μια προμήθεια τόσο δυσκολότερος καθίσταται ο εντοπισμός υπευθύνων και ακόμη περισσότερο ενισχύεται η διαφθορά, γιατί ο ενδιαφερόμενος πιθανώς χρειάζεται «να μιλήσει» με πολλούς που τελικά δεν εντοπίζονται.
Οι επιτροπές χρειάζονται, ίσως, για τον έλεγχο μιας δαπάνης, όχι όμως στη φάση λήψης
αποφάσεων. Όσο λιγότεροι, τόσο το τοπίο είναι διαυγέστερο.
lΣήμερα ο κ. υπουργός, εν ονόματι της διαφάνειας, φρόντισε να συγκροτηθεί μια ομάδα βουλευτών οι οποίοι θα λαμβάνουν, όπως δηλώθηκε, μέρος στις διαδικασίες. Και το λοιπόν; Ο εκάστοτε υπουργός για να καλύψει τις αποφάσεις του θα έχει ένα παραπάνω όργανο, πέραν του ΚΥΣΕΑ. Τη 15μελή επιτροπή.
lΥπάρχει χρυσός κανόνας. Όσο ολιγότεροι εμπλέκονται σε μια απόφαση, τόσο ευκολότερα εντοπίζεται η ευθύνη. Λυπάμαι που πρέπει να επαναλάβω ότι στην Τουρκία για ένα οπλικό σύστημα αποφασίζουν 4 μόνο: πρωθυπουργός, ΥΕΘΑ, Α/ΓΕΕΘΑ και υφυπουργός
Εξοπλισμού.
lΟυδέν όμως κοινοβουλευτικό δεν πρόκειται να ωφελήσει την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαφάνειας στις στρατιωτικές προμήθειες, αν δεν προωθηθεί η κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος που καλύπτει πλήρως τις αρπαχτές πολιτικών. Το γνωρίζει καλώς ο κ. Βενιζέλος… Πόσο άραγε θα κόστιζαν τα οπλικά συστήματα της Σημιτοκαραμανλικής εποχής (1996 – 2009), αν δεν υπήρχε το άρθρο αυτό που καθιέρωσε την ατιμωρησία;
Και ολίγον άλας…
Ας ευθυμήσουμε όμως επʼ ολίγον αυτές τις χαλεπές ημέρες παραθέτοντας μερικά επιτυχημένα τσιτάτα που απαντούν στο ερώτημα τι είναι επιτροπή.
lΜια δράκα «ειδικών» και ανεύθυνων που κατάλληλα καθοδηγημένη καταφέρνει διά της εργασίας της νʼ αποδείξει ότι μια καμήλα είναι ένα άλογο. Λίνκολν.
lΜια ομάδα προσώπων που χωριστά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα και ομαδικά μπορούν νʼ αποφασίσουν ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει. Κλεμανσό.
lΟι Έλληνες όταν δεν σκέπτονται συγκροτούν επιτροπές για να… συσκέπτονται. Ηλίας Ηλίου.
lΟι Έλληνες θελήσαντες να διαβούν τον Αίμον συγκρότησαν επιτροπήν: Ξάνθον, Κρασάν και Κρέμμον. Δ. Σούτσος.
Ρε μπας και του έμεινε χούι;
lΓια τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου
μιλάω.
lΌταν ήταν ΥΠΕΞ απουσίαζε συστηματικά από το ΚΥΣΕΑ. Σε μια συγκεκριμένη περίπτωση (25/11/02) που πέρασαν τα υπερκοστολογημένα προγράμματα ελικοπτέρων ΝΗ-90, (ΑΧΟΝ, EADS), ελικοπτέρων APACHE (ΑΧΟΝ), κορβέτας (ΑΧΟΝ) και μη αναγκαίου εκσυγχρονισμού φρεγατών (THALES) ακούστηκε να ψιθυρίζει στον κ. Παμπούκη: «Δεν πατάω το πόδι μου. Μυρίζει υδρόθειο από μακριά…».
lΠροχθές, στις κρίσεις Αρχηγών, πάλι απουσίαζε. Έστειλε τον κ. Πάγκαλο να προεδρεύσει.
Μήπως του έγινε χούι; Θα δούμε…
Εκσυγχρονισμοί
lΕίναι μία λύση όταν το προϊόν που θα προκύψει είναι κοντά στις προδιαγραφές ενός συγχρόνου. Ιδιαίτερα αυτό ισχύει για τον Στρατό Ξηράς.
Για τα μαχητικά ελικόπτερα APACHE υπάρχει αυτή τη στιγμή σε προτεραιότητα ο εκσυγχρονισμός παρά η αγορά 12 καινούργιων. Συμφέρει, όντως, η πρώτη λύση; Το ΓΕΣ ξέρει…
Το ίδιο ισχύει και για τα αμφίβια τεθωρακισμένα ή τους αρματοφορείς προς εκσυγχρονισμό (με κόστος περίπου το 30-40% των καινούργιων). Διαθέτουμε αρματοφορείς, αλλά αμφίβια όχι.
Για τα δεύτερα υπάρχει σκέψη προμήθειας σε πολύ χαμηλές, σχετικά, τιμές από ΗΠΑ είτε εκσυγχρονισμένων είτε σε καλή κατάσταση που ο εκσυγχρονισμός τους θα γίνει εδώ, στην ΕΛΒΟ.
Ελικόπτερα CHINOOKS
lΗ ιταλοβρετανική Agusta – Westland και η αμερικανική Boeing υπέγραψαν πρόσφατα σύμβαση με τον Ιταλικό Στρατό συμπαραγωγής 16 ελικοπτέρων Chinooks.
lΤο κόστος ανέρχεται σε 900 εκατ. ευρώ.
lΥπενθυμίζουμε ότι παρόμοιο συμβόλαιο υπέγραψε και η τουρκική ΤΑΙ με την Boeing, για συμπαραγωγή 14 ελικοπτέρων του ιδίου τύπου, με τα οποία θα κυριαρχήσει πλήρως στο Αιγαίο, μαζί με τα 100 μεταφορικά αμερικανικά ή ιταλικά, των οποίων η υπογραφή της σύμβασης αναμένεται οσονούπω. Κι εμείς περιμένουμε τα 20 NH-90 από… πρόπερσι!
lΤα εν λόγω ελικόπτερα, αριθμό των οποίων διαθέτει και ο Ελληνικός Στρατός, θεωρούνται τα κορυφαία της κατηγορίας τους και εξασφαλίζουν μαζική μεταφορά υλικού και προσωπικού.
Επικύρωσαν τις επιλογές του πρώην
lΘα τρίβει τα χέρια του ο Μεϊμαράκης. Με την παραμονή όλης της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, εκτός του Α/ΓΕΝ που αποστρατεύθηκε, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαλε τη σφραγίδα της ότι όλες οι επιλογές της προηγούμενης ήταν απόλυτα αξιοκρατικές. Τέτοιο έπαινο πού να τον φανταζόσουν Βαγγέλη…
lΥπάρχουν βέβαια και γκρίνιες. Από αξιωματικούς «πράσινων» αισθημάτων που πίστευαν ότι ήρθε η σειρά τους. Και κάποιοι, όχι άδικα, την αποκατάστασή τους. Και πίσω από τις πόρτες λένε να δούμε πώς θα μπορέσουμε η πολιτική ηγεσία να συνεννοηθεί με τη στρατιωτική, όταν δεν υπάρχει ταύτιση… Και ο νοών νοείτω…
lΑυτό τους μάρανε; Δεν ξέρουν τόσα χρόνια ότι κουμάντο κάνει το Επιτελείο του υπουργού; Κι όλοι κάθονται, δυστυχώς, σούζα. Ότι πείτε κύριε υπουργέ…
lΔιαφωνίες είχε, όπως έμαθα, ο απελθών αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού ναύαρχος κ. Καλαμαλίκης για την επιλογή του αντικαταστάτη του. Και τις είπε στον ίδιο τον υπουργό Βαγ. Βενιζέλο, σε συνάντηση που είχε μαζί του. Μίλησε, λένε, απαξιωτικά για τον νέο αρχηγό.

***

Η πρώτη χωρίς άρματα…

Η αρχή της υλοποίησης της απόφασης του υπουργού Άμυνας κ. Βενιζέλου για παρελάσεις χωρίς τη συμμετοχή αρμάτων και άλλων οχημάτων έγινε στα Ιωάννινα, με την παρέλαση για την απελευθέρωση της πόλης, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Θα μπορούσαν, έλεγαν ανώτατοι αξιωματικοί, να υπήρχαν συμβολικά δύο άρματα και να πετούσαν δύο αεροπλάνα, τα καλύτερα που έχουμε…
Αλλά τι να πεις…
Να ʼταν όλες όλες οι σπατάλες οι παρελάσεις, τι καλά που θα ήμασταν…
Από τα πιο ανώδυνα αρχίσατε, κύριε υπουργέ. Αλλού βρίσκονται τα ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ…

***

Αν μπορούσατε
να μάθετε…

Είναι αρκετά ενδιαφέρουσα, και αποτελεί πρόκληση για να διατάξει αμέσως έρευνα, η παρακάτω επιστολή που απευθύνεται στον υπουργό Άμυνας κ. Ευάγγελο Βενιζέλο:
«Κύριε Υπουργέ,
Αν μπορούσατε να μάθετε τους τρόπους προμήθειας των υλικών του χειρουργείου –ειδικά των λαπαροσκοπικών επεμβάσεων– της επεμβατικής καρδιολογίας, της επεμβατικής ακτινολογίας, των υλικών της αγγειοχειρουργικής κλινικής και των υλικών της μονάδας νεφρού του 251 ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ, τότε η απουσία των δύο τρίτων των γιατρών του ΝΝΑ, που πρόσφατα ο ίδιος διαπιστώσατε, είναι ΑΠΛΑ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΤΑΙΣΜΑ.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση
ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΓΝΑ»

***

Επανέφεραν τους υπασπιστές τους!

Λίγο πριν το χειρόγραφο για τις κρίσεις που ακολούθησαν την επιλογή της ηγεσίας πάρει την άγουσα προς το… ηλεκτρονικό πλέον τυπογραφείο, ανακοινώθηκε η επιστροφή αποστράτων. Πάλι δηλαδή τα ίδια. Για ποιον λόγο; Και με ποια κριτήρια; Κομματικά; Ή τους φέρνεις όλους πίσω ή κανέναν… Όταν μάλιστα αφήνεις απέξω 1-2 που πραγματικά αδικήθηκαν και είναι αναγνωρισμένες οι ικανότητές τους.
Και το κλου των κρίσεων που έγιναν την Παρασκευή από το ΣΑΓΕ ήταν η επαναφορά τεσσάρων απόστρατων αξιωματικών, υπασπιστών πρώην υπουργού Άμυνας του ΠΑΣΟΚ μετά το 1993, μεταξύ των οποίων ο κ. Κρυονερίτης, υπασπιστής του Άκη Τσοχατζόπουλου, και ο κ. Αποστολάκης, υπασπιστής του Γιάννου Παπαντωνίου, και μάλιστα ως μηδέποτε απομακρυνθέντες! Που σημαίνει ότι αν η σύνταξη που έπαιρναν ήταν μικρότερη του μισθού, θα πάρουν αναδρομικά όλα αυτά τα χρόνια τη διαφορά.
Όμως ενδέχεται η επαναφορά του κ. Κρυονερίτη με τον βαθμό του υποναύαρχου, να παρασύρει σε αποστρατεία ΟΚΤΩ ναυάρχους! Αν γίνει… δεκτή η απαίτησή του για τη θέση του υπαρχηγού του ΠΝ.
Και αν κάτι τέτοιο συμβεί, αυτό δεν θα έχει προηγούμενο…

***


Σχολιάστε εδώ