Επιρροή ή συμφέρον;

Υπάρχει σαφώς το στοιχείο αυτό, λόγω και των διαφορετικών σχέσεων του καθενός με τον πρωθυπουργό, αλλά ακούμε παρατηρήσεις έμπειρων κρατικών και εκπαιδευτικών στελεχών για μια πιο «υπόγεια» κόντρα. Μας υποδεικνύουν να ψάξουμε ενδελεχώς το ζήτημα της καθιέρωσης του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, μιας πρωτοβουλίας που υπερβαίνει τον χρόνιο σκόπελο των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Μέσα στην εβδομάδα η υπουργός έκανε σχετικές ανακοινώσεις και ανέδειξε την καθιέρωση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων ως τη βασικότερη μεταρρύθμιση που προωθεί. Σύμφωνα με αυτήν, όλοι οι πολίτες θα έχουν πιστοποιημένα προσόντα που θα αντιστοιχούν σε οκτώ επίπεδα. Τα πρώτα τρία επίπεδα αναφέρονται στη βασική εκπαίδευση. Τα τρία τελευταία επίπεδα στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση (πτυχία – μεταπτυχιακό – διδακτορικό). Το πολύ ζουμί όμως βρίσκεται στα δυο ενδιάμεσα επίπεδα όπου πρέπει να χωρέσουν απόφοιτοι
ΤΕΙ, απόφοιτοι κολεγίων, απόφοιτοι ΚΕΣ, απόφοιτοι ΙΕΚ, φοιτητές που δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, εκπαιδευόμενοι σε επαγγελματικά σεμινάρια κ.λπ. Σε αυτά τα δύο επίπεδα είναι πάρα πολλά τα χρήματα που διακινούνται στον ιδιωτικό τομέα. Το δίδυμο Διαμαντοπούλου – Χριστοφιλοπούλου είχε χαράξει έναν δρόμο μέχρι στιγμής και προσπαθούσε να δομήσει συμφωνίες και συμμαχίες με τους εκπροσώπους όλων των ενδιαφερομένων. Και ξαφνικά ο έτερος υφυπουργός Γιάννης Πανάρετος κάνει μια πρόταση (για δημόσια διετή τοπικά κολέγια) που τινάζει όλον αυτόν τον σχεδιασμό στον αέρα, καθώς «κόβει το ψωμί» από πολλές ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις. Παράλληλα ο υφυπουργός διαμηνύει με κάθε τρόπο ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων όσων εκκρεμούν θα τακτοποιηθούν το ταχύτερο. Ακούγεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αυτή η παράμετρος της αντιπαράθεσης, καθώς η μεταρρύθμιση για τα προσόντα δεν έχει τύχει μέχρι στιγμής ευρείας δημοσιότητας…


Σχολιάστε εδώ