εδώ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ…

wΤο θέμα της απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο, την ανάγκη αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, καθώς και την απόσταση που χωρίζει ακόμα την Τουρκία από τη δομή λειτουργίας ενός ευρωπαϊκού κράτους ειδικά όσον αφορά τις σχέσεις στρατού-κράτους έθεσε, μεταξύ άλλων, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ – Τουρκίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, κατά τη διάρκεια της 63ης Διάσκεψης της ΜΚΕ ΕΕ – Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στις 22 και 23 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες. Μιλώντας εξάλλου για το θέμα της λαθρομετανάστευσης, ο έλληνας ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι απαιτείται πλήρης και πιστή εφαρμογή της διμερούς επανεισδοχής με την Ελλάδα και ολοκλήρωση της αντίστοιχης συμφωνίας με την ΕΕ. Η μη ολοκλήρωση της διαδικασίας αποτελεί σημαντική πολιτική εκκρεμότητα. «Χωρίς πρόοδο σε αυτό, η Τουρκία δεν μπορεί να προσβλέπει σε απελευθέρωση του καθεστώτος της βίζας», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.
w«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επανεξετάσει τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων που είναι επιζήμιες για το περιβάλλον», δήλωσε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Θόδωρου Σκυλακάκη. Ο κ. Σκυλακάκης σημείωνε στην ερώτησή του ότι είναι παράλογο να υποχρεούνται οι επιχειρήσεις που καταναλώνουν ενέργεια από ορυκτά καύσιμα να πληρώνουν πρόστιμα για ρύπανση του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα να επιδοτείται η παραγωγή αυτών των «βρώμικων» καυσίμων με 330 δισ. δολάρια ετησίως.
wΟμόφωνα ενέκρινε η Επιτροπή Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου τη γνωμοδότηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κρίτωνα Αρσένη με τίτλο «Έκθεση σχετικά με τη Λευκή Βίβλο της Επιτροπής – Η προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος – Προς ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο δράσης». Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σχετικής συνεδρίασης, ο κ. Αρσένης στάθηκε σε πρόσφατη μελέτη της Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα προβλέπεται να έχει ετήσια απώλεια 123 τ.χλμ. από διάβρωση και βύθιση τη δεκαετία του 2080, ενώ το ετήσιο κόστος από ζημίες θα είναι περίπου μισό δισ. ευρώ. Υπό το πρίσμα αυτής της προοπτικής, σύμφωνα με τον κ. Αρσένη, πρέπει να διαμορφώσει τη στρατηγική της η ΕΕ, ώστε να είναι ομαλή η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.


Σχολιάστε εδώ