Διαφώνησε ευγενικά ο Σαμαράς με Αναστασιάδη – Χριστόφια

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μεγαλόνησο, ο κ. Σαμαράς είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σαμαράς εξέφρασε δημόσια, σε διάσκεψη Τύπου, παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη, τη διαφωνία που έχουν οι ηγεσίες των δυο αδελφών κομμάτων επί του Κυπριακού. Η διαφωνία, που καλύπτει και τον Πρόεδρο Χριστόφια, αφορά τις επιλογές του κύπριου Προέδρου, τον οποίο ο Νίκος Αναστασιάδης στηρίζει στο Εθνικό Συμβούλιο. Η διαφοροποίηση Σαμαρά διατυπώθηκε με αφορμή τη δημιουργία ομάδων από τον ΔΗΣΥ και τη ΝΔ που θα παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Εξ αφορμής τούτου, ο κ. Σαμαράς επισήμανε τα ακόλουθα: «Ο καθένας έχει μέσα του αποτυπωμένες απόψεις για το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού και δεν σημαίνει ότι μια τέτοια συνεργασία, που είναι όντως απαραίτητη, θα σημαίνει αυτόματα και ταυτίσεις απόψεων».
Η διαφωνία
Η διαφωνία Σαμαρά – Αναστασιάδη ξεκινά από το Σχέδιο Ανάν και συνεχίζεται στην προσέγγιση του Κυπριακού ακόμη και σήμερα, αφού ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σε αντίθεση με τον πρόεδρο της ΝΔ, θεωρεί, παρά τις ρητορικές διαφοροποιήσεις του στο Σχέδιο Ανάν, ότι αυτό αποτελεί τη βάση συζήτησης και ότι μια παραλλαγή του θα είναι η τελική μορφή λύσης. Στην παρούσα φάση η διαφωνία του κ. Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο Χριστόφια είναι η ακόλουθη: Κακώς δεν επιτάχυνε τις συνομιλίες ο Πρόεδρος Χριστόφιας, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με βάση το Σχέδιο Ανάν. Η θέση αυτή διατυπώνεται με ανάλογο τρόπο και από την τουρκική πλευρά, η οποία επιδιώκει λύση εξπρές. Η ηγεσία του ΔΗΣΥ ισχυρίζεται ότι εάν άρχιζαν νωρίτερα οι εντατικές συνομιλίες, θα έμενε εκτεθειμένη η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά και δεν θα κατηγορείτο σήμερα ο Πρόεδρος Χριστόφιας ότι κωλυσιεργεί.
Κτυπήματα κάτω από τη μέση
Άλλωστε, ο κ. Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του ήταν υπέρ της υποψηφιότητας της κ. Ντόρας Μπακογιάννη και η εφημερίδα που εκφράζει τη γραμμή του Νίκου Αναστασίαδη, «Η Αλήθεια», χλεύαζε και ειρωνευόταν κατά την περίοδο των εκλογών στη ΝΔ τον κ. Σαμαρά. Ιδιοκτήτης της εφημερίδας είναι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Σωκράτης Χάσικος, υπέρμαχος ακόμη και σήμερα του Σχεδίου Ανάν και της συνεργασίας ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ, για να περάσει μια παραλλαγή του σχεδίου. Ο κ. Αναστασιάδης ευνοεί σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό τις επιλογές του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, τον οποίο και στήριζε στις τελευταίες εθνικές ελληνικές εκλογές σε βάρος της ΝΔ και του Κ. Καραμανλή, τον οποίο κατηγόρησε δημόσια, μία βδομάδα προ των εκλογών, ότι ήταν αδιάφορος και αδρανής στο Κυπριακό.
Κάλεσμα Ντόρας
Ο ΔΗΣΥ έχει ήδη καλέσει μετά τον κ. Σαμαρά στην Κύπρο και την κ. Μπακογιάννη, σε μια προσπάθεια του Ν. Αναστασιάδη να βρει εσωτερικούς στη ΝΔ συμμάχους στο Κυπριακό και σε άλλα ζητήματα.
Απέφυγε, αλλά…
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε τον κ. Σαμαρά για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο κ. Σαμαράς απέφυγε ευγενικά να απαντήσει σε ερωτήσεις εάν συμφωνεί με τις θέσεις του κ. Χριστόφια για εκ περιτροπής Προεδρία και σταθμισμένη ψήφο. Ο πρόεδρος της ΝΔ διαφωνεί με τις θέσεις αυτές, αλλά λόγω του αξιώματος, του χαρακτήρα του και της υφής και του σκοπού της επίσκεψης, δεν θεωρεί λογικό να τραβήξει τα χαλί κάτω από τα πόδια του κύπριου Προέδρου.


Σχολιάστε εδώ