διάδρομοι και ψίθυροι

4Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει μια έρευνα που δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας, λέει όμως προφανή και σαφώς «λογικά» πράγματα. Όπως, για παράδειγμα, το ότι ασχέτως του τι θα γίνει με την ελληνική οικονομία, τη διάσωσή μας ή μη και τα σχετικά πολιτικά παιχνίδια εντός και εκτός ΕΕ, υπάρχουν μετοχές που αν μη τι άλλο επηρεάζονται λιγότερο από τις όποιες δυσμενείς εξελίξεις. Πρόκειται για έκθεση της Citigroup που επιλέγει από το ΧΑ μετοχές με ένα σαφές κριτήριο: να δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο εκτός Ελλάδος! Οι ειδικοί του αμερικανικού οίκου θεωρούν ότι η «σφικτή» δημοσιονομική πολιτική που εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένη να ασκήσει η κυβέρνηση θα επηρεάσει πτωτικά τη ζήτηση και τον κύκλο εργασιών των εισηγμένων εταιρειών στην Ελλάδα, επομένως όσες δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο «εκτός» έχουν και το μικρότερο ρίσκο να μην «πιάσουν» τις προσδοκώμενες αποδόσεις. Ποιες είναι αυτές; Κατ’ αρχάς, η Coca-Cola Τρία Έψιλον και η Frigoglass. Η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, η Folli Follie, οι ιχθυοκαλλιέργειες (Νηρέας, Δίας) και ενδεχομένως η ΤΙΤΑΝ, ο τζίρος της οποίας αντιστοιχεί σε ελληνικές δραστηριότητες μόνον κατά το 50%.
4Fοurlis: «Καλά» τα κέρδη που ανακοίνωσε, δίνει και μέρισμα 0,25 ευρώ. Το θέμα όμως είναι πώς θα αναδιαρθρώσει το χαρτοφυλάκιό του μετά το καλοκαίρι, αφού τον Δεκέμβρη λήγει η συνεργασία με τη Samsung.
4Τέλος, αρκετοί οίκοι στρέφονται τώρα σε «αμυντικές» επιλογές και αίφνης αρκετοί «ξαναθυμήθηκαν» τίτλους όπως: ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΥΑΘ (!) και Jumbo.


Σχολιάστε εδώ