Δεν πληρώνουν το 1,5% για τον κινηματογράφο τα κανάλια
Το ότι ένας υπουργός δηλώνει πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν καταβάλλουν τις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους επαναφέρει το ζήτημα, ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι τηλεοπτικοί σταθμοί ασκούν σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση.
Η υπόθεση του 1,5% για την παραγωγή ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών συνοδεύει την ίδρυση και τη λειτουργία των ιδιωτικών καναλιών ως ένα ακόμη διαχρονικό σκάνδαλο, στο οποίο εμπλέκεται τόσο η πολιτική εξουσία όσο και άλλοι φορείς και ανεξάρτητες αρχές. Από τα τελευταία επεισόδια στο «σίριαλ» των δραματικών αντιδράσεων των ανεξάρτητων παραγωγών και σκηνοθετών αξίζει να καταγραφεί η περσινή προσφυγή των σωματείων του ελληνικού κινηματογράφου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, που θα συζητηθεί τον επόμενο Μάιο, κατά του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο διαχρονικά αρνείται να ασκήσει την αρμοδιότητα ελέγχου επί των ιδιωτικών καναλιών, που δεν αποδίδουν το 1,5% του τζίρου τους. Τα σωματεία ζητούν από το ΣτΕ να διορθώσει την παράλειψη του ΕΣΡ, το οποίο το 2006 απέρριψε για μία ακόμη φορά το αίτημα των παραγωγών να ελέγξει τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
Η υποχρέωση των καναλιών να αποδίδουν ποσοστό 1,5% επί του τζίρου τους για τον ελληνικό κινηματογράφο θεσμοθετήθηκε το 1989 στον ιδρυτικό νόμο της ιδιωτικής τηλεόρασης και είναι άμεσα συνδεδεμένη με την άδεια λειτουργίας. Δηλαδή, αν το κανάλι δεν αποδίδει το ποσοστό, δεν μπορεί να έχει άδεια λειτουργίας! Ο νόμος 2328/95 του Ευ. Βενιζέλου, εξειδικεύοντας την προαναφερόμενη διάταξη, όρισε πως αρμόδια επιτροπή στο υπουργείο Πολιτισμού θα καθορίζει κάθε χρόνο το ποσόν που θα πρέπει να δίνουν τα ιδιωτικά κανάλια για τον κινηματογράφο με βάση τον υπολογισμό του 1,5%. Αυτή η επιτροπή συστάθηκε, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ, χωρίς κανείς να ενοχληθεί από αυτό. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης πατάει σε αυτήν την «αμέλεια» και δηλώνει αναρμόδιο να παρέμβει και να ελέγξει τα κανάλια. Η μεγαλύτερη φασαρία έγινε το 2004, όταν τα σωματεία του κινηματογράφου κατέθεσαν στον Εισαγγελέα αναφορά για το ζήτημα αυτό. Ακολούθησε ευρεία και αποκαλυπτική συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Τα ιδιωτικά κανάλια, από τη δική τους πλευρά, ετοίμασαν προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιδρώντας τυπικά στην υποχρέωση του νόμου να αποδίδουν το 1,5% στο Κέντρο Κινηματογράφου. Στα επιχειρήματά τους δήλωναν πως θα συμφωνούσαν να ενισχύουν την ελληνική παραγωγή κινηματογραφίας απευθείας, σε όποιες ταινίες επέλεγαν τα ίδια τα κανάλια, και όχι μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Το ζήτημα περιπλέχθηκε περισσότερο μετά το 2006, όταν ασκήθηκε δίωξη κατά των μελών του ΕΣΡ, μετά την προσφυγή των σωματείων του κινηματογράφου, επειδή δεν τήρησαν την υποχρέωσή τους να ελέγξουν τα ιδιωτικά κανάλια. Παράλληλα, την ίδια χρονιά τα ιδιωτικά κανάλια διερευνούν το κατά πόσο θα είχε τύχη μια προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με δεδομένη την έγκρισή της για τις υποχρεώσεις που ορίζει ο γαλλικός νόμος σχετικά με την ενίσχυση της κινηματογραφίας. Τελευταίο επεισόδιο στην πολύκροτη αυτή διαμάχη είναι η ενημέρωση που απέστειλε την άνοιξη του 2008 η επιτροπή του υπουργείου Πολιτισμού για τον «έλεγχο εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 7 του Νόμου 1866/89» στα ιδιωτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, στην οποία αναφέρονται τα ποσά που πρέπει να πληρώσουν για το 1,5% με βάση τον ετήσιο τζίρο τους κατά τη διάρκεια του 2006. Έκτοτε το θέμα περιήλθε πάλι στην αφάνεια, απ’ όπου ανασύρθηκε με την προσφυγή των κινηματογραφικών σωματείων το περασμένο καλοκαίρι στο ΣτΕ. Στην πραγματικότητα κανείς δεν γνωρίζει πόσα μπορεί να χρωστάνε τα ιδιωτικά κανάλια από το 1995 και μετά για την παραγωγή ελληνικών κινηματογραφικών ταινιών. Οι ίδιοι οι παραγωγοί, καταφεύγοντας στο ΣτΕ εναντίον του ΕΣΡ, είχαν δηλώσει πως το χρωστούμενο ποσόν υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ!
Ποιοι μετέχουν
Στη Γενική Συνέλευση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, σύμφωνα με την απόφαση Γερουλάνου, συμμετέχουν οι Βασιλική Καραμπέτσου, Χάρης Παπαδόπουλος, Αλέξανδρος Κακαβάς, Ρήγας Αξελός, Κωνσταντίνος Μωριάτης, Νίκος Σμαραγδής, Θανάσης Γιζγάκης, Ζήνος Παναγιωτίδης, Δημήτρης Καλαντίδης, Σωτήρης Ζήκος, Γιώργος Σταμπουλόπουλος, Παναγιώτης Σπύρου, Δημήτρης Μπακατσέλος, Κωνσταντίνος Δήμος, Σοφία Αποστολίδου, Θόδωρος
Αδαμόπουλος και Θανάσης Χουλιάρας.