Για τις γερμανικές αποζημιώσεις (πάλι)

Για τις οφειλές-γερμανικές αποζημιώσεις έχουμε αναφερθεί πολλές φορές από αυτήν τη στήλη, έχουμε εξηγήσει για την ανάγκη της μη παραγραφής τους. Σήμερα θα γράψουμε λίγα λόγια για το πώς προέκυψε αυτό το ΧΡΕΟΣ, «αντιγράφοντας» και κείμενα που ήδη κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Οι Γερμανοί εισήλθαν στην Αθήνα ως κατακτητές στις 27 Απριλίου του 1941. Λίγες μέρες πριν, είχε συνθηκολογήσει ο στρατηγός Τσολάκογλου, ο οποίος σχημάτισε μια κυβέρνηση «δωσίλογων». Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση, φεύγοντας στην εξορία, απέσυρε τον χρυσό από την Τράπεζα της Ελλάδος για να μην πέσει στα χέρια του εχθρού.
Το φθινόπωρο του 1942 είχαμε την εμφάνιση της ΠΕΙΝΑΣ στην Αθήνα και στα άλλα αστικά κέντρα (και τους θανάτους από αυτήν).
Το φθινόπωρο του 1943 οι Γερμανοί ενέτειναν την τύπωση χαρτονομίσματος καταρρακώνοντας πλήρως την αξία του. Τον Αύγουστο του 1943 οι «δαπάνες κατοχής» άγγιξαν τα 850 εκατομμύρια δραχμές που αντιστοιχούσε στο 80% του συνολικού εθνικού εισοδήματος. Το μικρότερο χαρτονόμισμα ήταν ονομαστικής αξίας 100 δισεκατομμυρίων, που είχε την αξία μιας προπολεμικής δραχμής και αγοραστική δύναμη για ένα αβγό. Ο παραγωγικός ιστός της χώρας αποσυντέθηκε, ο εμπορικός στόλος της Ελλάδος μειώθηκε σε τόνους χωρητικότητας κατά 72%. Οι συγκοινωνίες και το οδικό δίκτυο διαλύθηκαν. Οι Γερμανοί είχαν επιτάξει ή κατάσχει όχι μόνο τις σοδειές και τα ζώα των Ελλήνων, αλλά και τα πιο ασήμαντα εργαλεία. Η δραχμή είχε χάσει κάθε αξία καθώς λίγο πριν από την αποχώρηση των Γερμανών από την Ελλάδα, τον Ιούνιο του 1944, οι «δαπάνες κατοχής» είχαν σκαρφαλώσει στο ιλιγγιώδες ποσό των 450.000 δισ. δραχμών, με το ελληνικό Δημόσιο να τυπώνει 500 δισ. δραχ. τη μέρα!
Οι Γερμανοί επέβαλαν στην κυβέρνηση δωσίλογων να πληρώνει χρήματα με τη μορφή δανείων για τη συντήρηση των γερμανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα («δαπάνες κατοχής»), ήτοι τυπωμένα πληθωριστικά χαρτονομίσματα (δραχμές) που οι Γερμανοί χρησιμοποιούσαν για να αγοράσουν τρόφιμα, εμπορεύματα και πρώτες ύλες από την ελληνική αγορά. Παράλληλα με αυτά, οι δυνάμεις κατοχής επίταξαν εργοστάσια, πρώτες ύλες και καύσιμα.
Αλλά η σημαντικότερη επίπτωση της γερμανικής οικονομικής πολιτικής ήταν τα θύματά της. Πάνω από 200.000 Έλληνες βρήκαν τραγικό θάνατο από την πείνα και τον υποσιτισμό…
Τα συμπεράσματα (για το ΧΡΕΟΣ) δικά σας…


Σχολιάστε εδώ