Βολές Τσίπρα κατά ΚΚΕ και Παπαρήγα

Ωστόσο τα προβλήματα παραμένουν, με κορυφαίο τη σχέση του ΣΥΝ με τον ΣΥΡΙΖΑ, που η «Ανανεωτική Πτέρυγα» θέτει με ένταση, θεωρώντας ότι αποτελεί την «κόκκινη γραμμή», που εάν δεν αντιμετωπισθεί θα απειλήσει την ίδια τη συνοχή του ΣΥΝ.
Ο Α. Τσίπρας, έχοντας εξασφαλίσει την απόφαση για τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου τον Μάιο, από το οποίο ευελπιστεί ότι θα εξέλθει κυρίαρχος έναντι όλων των τάσεων που σήμερα υπάρχουν στον ΣΥΝ, κινείται «εξωστρεφώς» και επιχειρεί να δείξει ότι το κόμμα ασχολείται με τα πιεστικά προβλήματα των εργαζομένων και όχι με τη μίζερη μάχη για την όποια εσωκομματική επικράτηση. Έτσι, μετά την περιοδεία του στην Ευρώπη, προκειμένου να προωθήσει την ιδέα της συντονισμένης αντίστασης της Αριστεράς «του ευρωπαϊκού νότου» στην κυρίαρχη πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, συγκάλεσε την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ η οποία ασχολήθηκε με τα εργασιακά, τα μέτρα της κυβέρνησης και τη συμμετοχή του κόμματος στις εν εξελίξει λαϊκές κινητοποιήσεις.
Δεν παρέλειψε να απαντήσει στην Αλέκα Παπαρήγα, η οποία σε συνέντευξή της στο «Βήμα» είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να κάνει ανθρώπινο τον καπιταλισμό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι αδιανόητο παραμονές της γενικής απεργίας η Α. Παπαρήγα να ασχολείται με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τόνισε ότι η απάντηση στην επίθεση της κυβέρνησης πρέπει να είναι οι ενωτικές μαζικές συγκεντρώσεις των εργαζομένων και όχι οι χωριστές συγκεντρώσεις που πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ. Στον ΣΥΝ τονίζουν ότι το ΚΚΕ χάνει στη σημερινή συγκυρία τον στόχο, αφού, αντί να συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός μεγάλου μετώπου αντίστασης στα κυβερνητικά μέτρα, επιλέγει να στοχοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ.
Την ίδια στιγμή και ενώ ο Αλέκος Αλαβάνος συνεχίζει τη δική του αυτόνομη πορεία, μιλώντας σε διάφορες εκδηλώσεις, η «Ανανεωτική Πτέρυγα», σε συνδιάσκεψη στελεχών της εν όψει του έκτακτου συνεδρίου του ΣΥΝ, κινείται σε τροχιά ρήξης με την ηγεσία του ΣΥΝ. Μπορεί τελικά να αποφασίστηκε η συμμετοχή της «Πτέρυγας» στο συνέδριο (υπήρχαν και αντίθετες φωνές), χαράχθηκαν ωστόσο «κόκκινες γραμμές» που μπορεί μετά το συνέδριο να οδηγήσουν ακόμα και στην αποχώρηση των «Ανανεωτικών» από τον ΣΥΝ. Τα στελέχη της «Πτέρυγας» θα επιδιώξουν στο συνέδριο απόφαση για την απεμπλοκή του ΣΥΝ από το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και τη χάραξη νέας πορείας που θα περιλαμβάνει τη συνεργασία με τους «Οικολόγους» αλλά και τη διαμόρφωση μιας ευέλικτης πολιτικής συμμαχιών στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Εάν κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί -που είναι και το πιθανότερο καθώς η «Ανανεωτική Πτέρυγα» αναμένεται να βγει αποδυναμωμένη από το συνέδριο- τότε όλα τα ενδεχόμενα μένουν ανοιχτά, με πιθανότερο την αποχώρηση των «Ανανεωτών» από τον ΣΥΝ και τη δημιουργία νέου σχήματος που θα έχει αναφορές στην ιστορική διαδρομή της Ανανεωτικής Αριστεράς όπως κατά καιρούς έχει ζητήσει ο ιστορικός ηγέτης της παράταξης Λεωνίδας Κύρκος. Ήδη με «γραμμή» τα στελέχη και μέλη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» αρνούνται να παραλάβουν τις κάρτες μέλους του ΣΥΡΙΖΑ που προωθούνται ως απόφαση της τελευταίας πανελλαδικής συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ, αφού εκτιμούν ότι με αυτήν τη διαδικασία επιχειρείται η μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα και η ρευστοποίηση μέσα σε αυτόν του ΣΥΝ. Δεν αφήνουν απαρατήρητο το γεγονός ότι με τη στήριξη του Α. Αλαβάνου και άλλων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ κυκλοφόρησε ήδη εβδομαδιαία εφημερίδα που είναι μετεξέλιξη της εφημερίδας που εξέδιδε η ΚΟΕ, μια από τις πιο ισχυρές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Α. Τσίπρας προσπαθεί να προλάβει αυτές τις καταστροφικές για το κόμμα του εξελίξεις και έτσι επιχειρεί να βρει τρόπο συνεννόησης με την «Ανανεωτική Πτέρυγα». Και συνεννοείται καλύτερα -όπως δείχνουν τα πράγματα- με τον Δ. Παπαδημούλη, ο οποίος, παρότι εκ των ηγετικών στελεχών των «ανανεωτών», δεν δείχνει να ακολουθεί τις ακραίες φωνές που ακούγονται για αποχώρησή τους από τον ΣΥΝ.


Σχολιάστε εδώ