Από 18 έως 21 Μάρτη στη Χαλκιδική το Συνέδριο της ΓΣΕΕ

Ο κ. Παπούλιας θα μεταβεί την Πέμπτη στον χώρο του συνεδρίου, ενώ την Παρασκευή, εκτός απροόπτου, χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, παρότι έχει προσκληθεί, δεν αναμένεται να παραστεί καθώς είναι γνωστές οι θέσεις και οι διαθέσεις της απέναντι στη ΓΣΕΕ – ασχέτως αν στο συνέδριο θα μετάσχουν και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ (εκτός κι αν αποχωρήσουν στη διάρκεια των εργασιών του).
Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν περί τους 480 συνέδρους, ενώ θα παραστούν εκπρόσωποι από 100 διεθνείς συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ο συσχετισμός των συνδικαλιστικών δυνάμεων παραμένει, όπως γράψαμε επανειλημμένως: Πρώτη δύναμη η ΠΑΣΚΕ και ακολουθούν η ΔΑΚΕ, το ΠΑΜΕ και η Αυτόνομη Παρέμβαση.
Στοίχημα για την ΠΑΣΚΕ αποτελεί η αύξηση των εδρών της κατά μία (από 21 σε 22 στη νέα διοίκηση) – έδρα που πιθανότατα θα «αφαιρέσει» από την Αυτόνομη Παρέμβαση. Στον ίδιο αριθμό εδρών, αλλά με μείωση των ψήφων τους, φαίνεται ότι θα παραμείνουν ΔΑΚΕ και ΠΑΜΕ.
Τα συνέδρια δευτεροβάθμιων οργανώσεων που θα γίνουν τις επόμενες μέρες για εκλογή αντιπροσώπων στο συνέδριο της ΓΣΕΕ δεν αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα που έχει διαμορφωθεί έως σήμερα. Σημειώνεται ότι στο συνέδριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πειραιά το ΠΑΜΕ κυριάρχησε, καθώς αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, με αύξηση και των ψήφων και των εδρών του.
Στην Οργανωτική Επιτροπή της ΓΣΕΕ που συνεδρίασε την Πέμπτη, αίσθηση προκάλεσαν οι πολλές ενστάσεις για τη νομιμοποίηση οργανώσεων που υπέβαλε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Θ. Κούντρας. Οι εκπρόσωποι των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση) εμφανίζονται προβληματισμένοι με το γεγονός, που όπως λένε επιδέχεται δύο ερμηνείες: Είτε το ΠΑΜΕ ενδιαφέρεται απολύτως για τους όρους διεξαγωγής του συνεδρίου είτε αναζητεί άλλοθι για ενδεχόμενη αποχώρηση και καταγγελία του συνεδρίου. Άγνωστες θα παραμείνουν οι «βουλές του Περισσού» μέχρι την τελευταία στιγμή. Μέχρι τότε το «παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι» θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εντός της ΓΣΕΕ.


Σχολιάστε εδώ