Ανησυχούν και οι «μικροί» καταθέτες

Ακόμη και οι μικροί καταθέτες, με 10.000 ή 20.000 ευρώ «στην άκρη» έχουν αρχίσει να εκδηλώνουν συμπτώματα ανησυχίας για την οικονομική κατάσταση της χώρας και του τραπεζικού συστήματος και οι τραπεζίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο γενικευμένων εκροών, αν δεν αποκατασταθεί γρήγορα η εμπιστοσύνη.
Η καθημερινή συζήτηση για ακραία μέτρα και πιθανή χρεοκοπία της χώρας φέρνει στα τραπεζικά γκισέ όλο και περισσότερους καταθέτες, που ζητούν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους, υπό τον φόβο ότι θα τις χάσουν, σε περίπτωση εθνικής χρεοκοπίας.
Οι τράπεζες, σε μια περίοδο έντονης πίεσης στη ρευστότητά τους, καθώς παραμένουν κλειστές οι διατραπεζικές αγορές για τα ελληνικά ιδρύματα, υποχρεώνονται να προσφέρουν όλο και υψηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις προθεσμίας.
Προς το παρόν δεν έχει προκληθεί νέος «πόλεμος» για τις καταθέσεις, όπως έγινε στην κλιμάκωση της κρίσης από το φθινόπωρο του 2008, αλλά ήδη οι μικρές τράπεζες προσφέρουν επιτόκια σε προθεσμιακές καταθέσεις πάνω και από το 3%. Οι μεγαλύτερες προσπαθούν να μην ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο, αλλά αν συνεχισθεί η φυγή κεφαλαίων προς μικρότερες τράπεζες (ή προς τα… στρώματα των καταθετών), πολύ σύντομα θα υποχρεωθούν να ανεβάσουν τα επιτόκιά τους.
Η συνεχής συζήτηση για «μαύρα» οικονομικά σενάρια, σε συνδυασμό με το «πάγωμα» των πιστώσεων από τις τράπεζες, έχει κλονίσει επικίνδυνα την ήδη ασθενή αγορά. Όπως τονίζουν επιχειρηματίες, οι καταναλωτές έχουν βάλει στο… ράφι τα περισσότερα σχέδιά τους για αγορές, είτε αφορούν είδη μικρής αξίας (ένδυση, υπόδηση) είτε ακριβότερα αγαθά (αυτοκίνητα, οικιακές συσκευές). Ο τζίρος των φετινών εκπτώσεων ήταν απογοητευτικός,
ιδιαίτερα μετά τις πρώτες ημέρες, και εκφράζονται φόβοι ότι χιλιάδες επιχειρήσεις που περίμεναν μια ένεση ρευστότητας για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους οδηγούνται τους επόμενους μήνες σε αδιέξοδο.


Σχολιάστε εδώ