Έχει γίνει σωστή προετοιμασία;
Δεν υποβαθμίζουμε ούτε την αξία ούτε τον συμβολισμό της επίσκεψης Παπανδρέου στην αμερικανική πρωτεύουσα. Πολύ περισσότερο μάλιστα που προηγήθηκε και επίσκεψη του ίδιου στη Μόσχα.
Θα πρέπει όμως ψύχραιμα να αξιολογήσουμε όλες τις παραμέτρους μιας τέτοιας επίσκεψης. Και οι βασικές παράμετροι είναι δύο. Αφενός μεν η έκταση και το περιεχόμενο των θεμάτων που θα συζητηθούν, αφετέρου δε η συγκυρία και η ατμόσφαιρα μέσα στην οποία θα διεξαχθεί η επίσκεψη.
Όσον αφορά το πρώτο, ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά θα θέσει και εκείνη στην ατζέντα τα θέματα που θεωρεί κρίσιμα. Γιατί είναι πλέον βέβαιο ότι αυτά που θα συζητηθούν θα αντανακλούν και τις επιδιώξεις της προσκαλούσας χώρας και ασφαλώς θα καταλάβουν μεγάλο μέρος των συζητήσεων.
Οι πρώτες πληροφορίες που μας έρχονται είναι ότι θα συζητηθούν ζητήματα κρίσιμα και επίκαιρα για τις ΗΠΑ, ενδιαφέροντος και της Ελλάδας. Ποια είναι αυτά;
Ασφαλώς το θέμα του Αφγανιστάν, ιδιαίτερα ευαίσθητο για την Ουάσινγκτον, αφού συνδέεται με το αμερικανικό αίτημα της ενίσχυσης των εκεί συμμαχικών δυνάμεων, θέμα ιδιαίτερα λεπτό λόγω των δεδομένων γνωστών ελληνικών θέσεων.
Η κατάργηση της θεώρησης εισόδου (βίζα) είναι και αυτό δύσκολο θέμα και συνδέεται με επίμαχο αίτημα της Αθήνας, που, παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες της περασμένης κυβέρνησης αλλά και τις υποσχέσεις των αμερικανών αρμοδίων, ουδέποτε μέχρι σήμερα ευοδώθηκε. Εύλογα λοιπόν αναμένει ο ελληνικός λαός συγκεκριμένη και άμεση λύση στο πρόβλημα. Σε αντίθετη περίπτωση θα συνεχίσουμε να είμαστε ουραγοί της Ευρώπης στο εν λόγω ζήτημα.
Το Κυπριακό. Σε μια μάλιστα ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή, όπου κυριαρχεί η αδιαλλαξία των Τουρκοκυπρίων και η Άγκυρα εξακολουθεί να αγνοεί όχι μόνο όλες τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ λόγω της ενταξιακής της διαδικασίας.
Και βέβαια το Σκοπιανό, το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας έρχονται από την Ουάσινγκτον, οι Αμερικανοί επείγονται να κλείσουν το γρηγορότερο. Τη στιγμή μάλιστα που ο Γκρούεφσκι την περασμένη Πέμπτη δήλωνε στη σκοπιανή Βουλή ότι οι ελληνικές θέσεις δεν αφήνουν περιθώρια επίτευξης συμβιβασμού.
Και ερχόμαστε στο ακανθώδες θέμα του Αιγαίου, που ασφαλώς πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για την ελληνική πλευρά να εκφράσει για μια ακόμη φορά τις θέσεις της και να ευαισθητοποιήσει κατάλληλα τους συνομιλητές της για την έκνομη συμπεριφορά της Άγκυρας. Στην παρούσα μάλιστα φάση των σχέσεων πολιτικού και στρατιωτικού κατεστημένου στην Τουρκία, που τόσους κινδύνους εγκυμονεί για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Και ακόμη, μετά από κάποιες περίεργες φήμες που κυκλοφορούν για τον εφʼ όλης της ύλης διάλογο που ενστερνίζονται ορισμένες πλευρές…
Όσον αφορά τώρα το κλίμα και τη συγκυρία όπου θα γίνει η επίσκεψη, θα πρέπει να αξιολογηθούν με προσοχή! Η αποδυναμωμένη, λόγω του δημοσιονομικού, διεθνής παρουσία της χώρας μας, υπό τον καταιγισμό μάλιστα των αρνητικών δημοσιευμάτων του διεθνούς Τύπου και των σχολίων επίσημων και μη κύκλων, δημιουργεί κλίμα δυσάρεστο και καθιστά την επίσκεψη ιδιαίτερα δύσκολη και λεπτή! Γιʼ αυτό και η ένταση των πιέσεων που θα δεχθεί ο έλληνας πρωθυπουργός δεν θα είναι αμελητέα.
Μην ξεχνάμε ακόμη ότι, λίγο καιρό πριν, ο κ. Ερντογάν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουάσινγκτον, εισέπραττε τα εύσημα της αμερικανικής πλευράς για τον σημαίνοντα γεωστρατηγικό ρόλο της Τουρκίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Στους ώμους, λοιπόν, του έλληνα πρωθυπουργού έχει πέσει μεγάλο βάρος, αφού μια επιτυχημένη επίσκεψη πέραν του Ατλαντικού θα ενισχύσει το κύρος της χώρας και θα επηρεάσει τις διεθνείς αγορές.
Τυχόν όμως αποτυχία της, που όλοι απευχόμαστε, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις όχι μόνο στην οικονομική αλλά και στην πολιτική κατάσταση της χώρας μας.
Θα πρέπει λοιπόν η επίσκεψη να προετοιμαστεί με μεγάλη προσοχή, μακριά από κάθε επικοινωνιακή σκοπιμότητα και υπερβολή.
Θα πρέπει με τρόπο συγκροτημένο και ψύχραιμο να δοθούν τα απαραίτητα μηνύματα στην αμερικανική πλευρά.
Ας αφήσουμε τους πανηγυρισμούς για μετά, αφού εκτιμήσουμε τα αποτελέσματα της επίσκεψης και συναγάγουμε τα ορθά συμπεράσματα πέραν κάθε άλλης φόρτισης.
Οι λίγες μέρες που απομένουν απαιτούν εξαντλητική δουλειά από κατάλληλους ανθρώπους…