Υπό καθεστώς κηδεμονίας

ΥΠΟ καθεστώς αυστηρής επιτήρησης βρίσκεται από τις αρχές της εβδομάδας η ελληνική οικονομία, ενώ οι Βρυξέλλες πιέζουν ασφυκτικά για νέο πακέτο μέτρων το αργότερο μέχρι τις 16 Μαρτίου. Κάτι που δείχνει να είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση, διότι σε διαφορετική περίπτωση τον επόμενο μήνα τα μέτρα θα τα λάβει το Eurogroup και η χώρα μας θα υποχρεωθεί να τα εφαρμόσει χωρίς καμιά παρέκκλιση και –το κυριότερο– χωρίς καν να ερωτηθεί. Άλλωστε Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αφήνουν περιθώρια για οποιαδήποτε παρανόηση. Τα μέτρα θα κατατείνουν στη μείωση των κρατικών δαπανών και την αύξηση των φόρων, με αύξηση του ΦΠΑ και του φόρου στα είδη πολυτελείας, κατάργηση του 14ου μισθού κ.ά. Αυτό το «πακέτο» δεν θα είναι το τελευταίο, αφού σύμφωνα με τους Ευρωπαίους η κυβέρνηση θα χρειαστεί να πάρει εκ νέου μέτρα μέσα στο 2010, αλλά και το 2011 και το 2012. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι «θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει το εισόδημα των εργαζομένων», ωστόσο υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι είναι θέμα ημερών η ανακοίνωση της κατάργησης του 14ου μισθού (δώρο Πάσχα – επίδομα άδειας). Ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν άφησε να εννοηθεί ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας έναντι των «επιθέσεων» από τις αγορές, υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα έχει πάρει νωρίτερα όλα τα αναγκαία μέτρα. Την ίδια στιγμή εξακολουθούν να ανακυκλώνονται φήμες και σενάρια περί προσφυγής της Ελλάδας είτε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είτε στην Παγκόσμια Τράπεζα. Τον δρόμο αυτό υπέδειξε στον Γ. Παπανδρέου και ο ρώσος Πρόεδρος Ντ. Μεντβέντεφ, κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα. Από την άλλη εντείνονται στην Ευρώπη οι συζητήσεις σχετικά με το ποιοι κρύβονται πίσω από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της Ελλάδας, με όλες τις ενδείξεις να «φωτογραφίζουν» τράπεζες και Μέσα Ενημέρωσης σε ΗΠΑ και Μ. Βρετανία.
Σκηνικό ρήξης
Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία βάζει φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και απειλεί να τινάξει στον αέρα το κλίμα συναίνεσης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η συνάντηση Γ. Παπανδρέου – Αντ. Σαμαρά (Τετάρτη απόγευμα, έπειτα από αίτημα του δεύτερου) έγινε μέσα σε τεταμένο κλίμα, με τον πρόεδρο της ΝΔ να δηλώνει στη συνέχεια ότι η κυβέρνηση εξέλαβε τη συναίνεση που της πρόσφερε ως… αδυναμία. Η κυβέρνηση επικαλείται την ανάγκη να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι για τα πλασματικά στοιχεία και ταυτόχρονα να ανακτηθεί διεθνώς η αξιοπιστία της χώρας. Στη Νέα Δημοκρατία ωστόσο πιστεύουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταφέρει όλες τις ευθύνες για την κρίση στην προηγούμενη πενταετία και παράλληλα να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη της χώρας. Η Ρηγίλλης ζητά από την πλευρά της η έρευνα για την Οικονομία να ξεκινήσει από το… 1981, ενώ προειδοποιεί ότι από την υπόθεση θα πληγεί έτι περισσότερο η εικόνα της χώρας διεθνώς. Στην περίπτωση αυτή, από την Εξεταστική Επιτροπή θα παρελάσουν οι υπουργοί Οικονομικών, ενδεχομένως και πρωθυπουργοί, των τελευταίων 30 χρόνων! Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αποσαφηνισθεί πότε ακριβώς θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Επιτροπής, σε ποιο βάθος χρόνου θα φθάσει η έρευνα και τέλος ποιο θα είναι το αντικείμενό της. Τα κόμματα της Αριστεράς δεν διαφωνούν με την Εξεταστική, αν και θεωρούν ότι από αυτήν δεν θα προκύψουν συγκεκριμένα στοιχεία. Ο Γ. Καρατζαφέρης διαφώνησε, υποστηρίζοντας ότι το θέμα πρέπει να ερευνηθεί πρώτα από τη Δικαιοσύνη, και κατέθεσε ήδη μηνυτήρια αναφορά.
Εσωστρέφεια
ΜΕ την εσωστρέφεια… «φλερτάρουν» ξανά στη Ν. Δημοκρατία. Σε συνέντευξή της σε κυριακάτικη εφημερίδα η Ντ. Μπακογιάννη εξέφρασε τις διαφωνίες της για επιλογές του κ. Σαμαρά, διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να κάνει «ανταρτοπόλεμο», ενώ επισήμανε ότι ορισμένοι τη θεωρούν «ανεπιθύμητη» στη Νέα Δημοκρατία. Η Ρηγίλλης απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, αλλά είναι προφανές ότι οι σχέσεις Σαμαρά – Μπακογιάννη διανύουν την… εποχή των παγετώνων. Ο κ. Σαμαράς προκειμένου να αποφύγει δυσάρεστες εκπλήξεις στην εκλογή γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «απέσυρε» την υποψηφιότητα του Α. Λυκουρέντζου και πρότεινε τον Κ. Τασούλα. Εξάλλου, σε συνάντησή του με νέους βουλευτές ο κ. Σαμαράς επισήμανε ότι ποτέ δεν πρόκειται να «πουλήσει» τον Κ. Καραμανλή, κόντρα στις εισηγήσεις ακόμη και στενών συνεργατών του να πάρει αποστάσεις από τα πεπραγμένα της προηγούμενης πενταετίας. Στο μεταξύ το κόμμα μπαίνει σε ρυθμούς συνεδρίου καθώς σήμερα πραγματοποιείται η πρώτη προσυνεδρική διάσκεψη, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν σε Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο και Ηράκλειο.
Γκάφες
ΛΑΘΗ, παραλείψεις και… ερασιτεχνισμοί της Αστυνομίας εκθέτουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ενισχύουν το αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες. Προηγήθηκε το «φιάσκο» με τους αστυνομικούς που αντί να συλλάβουν τους κακοποιούς, συνέβη το αντίθετο. Οι δεύτεροι αφόπλισαν τους πρώτους, τους πήραν τα αλεξίσφαιρα γιλέκα και έφυγαν ανενόχλητοι. Ακολούθησε το αιματηρό επεισόδιο στον Βύρωνα, όπου σε «επιχείρηση» της ΕΛΑΣ να συλλάβει αλβανούς κακοποιούς από τα πυρά βρήκε το θάνατο περαστικός. Η ηγεσία της ΕΛΑΣ έκρινε ικανοποιητική την επιχείρηση (!) και ο αρμόδιος υπουργός ότι τον… προβληματίζει ο χαμός του 25χρονου. Την ίδια ημέρα άγνωστοι τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό στα γραφεία Χρηματιστηριακής στο Κολωνάκι. Σε γενικές γραμμές παρατηρείται αύξηση της εγκληματικότητας σε όλους τους τομείς.


Σχολιάστε εδώ