υπουργείο Εξω(φρεν)ικών
-Μα θεωρούσαμε ότι ο φον Δημητράκης είχε άριστες σχέσεις με τη Βιέννη και αφού, έτσι κι αλλιώς, το διεθνές προφίλ του δεν είναι και στα ύψη, θα κατόρθωνε τουλάχιστον να καλοπιάσει τους Αυστριακούς να μη μας κτυπούν όπως οι Γερμανοί στα EcoFin και στα Eurogroup.
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η δήλωση του αυστριακού υπουργού Οικονομικών Τ. Προλ ότι «δεν θα τους αφήσουμε να τη γλιτώσουν», που αναφερόταν στην Ελλάδα μετά τη συνεδρίαση του EcoFin, δεν ήταν αποτέλεσμα των παρεμβάσεων του φον Δημητράκη.
8Ωραίο το ανέκδοτο: Την ημέρα που καιγόταν ο κόσμος με την οικονομική κρίση και την αγωνία για το τι θα πράξει η Ευρώπη για να διασώσει την Ελλάδα, ο φευγάτος (με την καλή έννοια) υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης ανέλυε τα σχέδιά του για το ξεδίπλωμα της ελληνικής… οικονομικής διπλωματίας.
Εκεί διακρίναμε και κάποιον που θύμιζε κάτι από τα παλιά. Προσπαθήσαμε να καταλάβουμε εάν ήταν κάποιος που του έμοιαζε, αλλά με μουστάκι, ή ήταν ο Δ. Πλατής (που αφού έκανε γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη, ασχολήθηκε εκ μέρους του ΥΠΕΞ με τον συντονισμό ασφάλειας επί Ολυμπιακών Αγώνων, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τα ενεργειακά και τελικώς τακίμιασε με τον Ευρ. Στυλιανίδη, τον οποίο ακολούθησε και στο υπουργείο Παιδείας). Στο τέλος και αυτός προτίμησε να ακολουθήσει τον δρόμο του στον ιδιωτικό τομέα, εργαζόμενος πλέον στον Όμιλο Μυτιληναίου.
Πριν από λίγο καιρό ένας ακόμη πρέσβης είχε αποχωρήσει, ο Παν. Βλασσόπουλος, που πλέον έχει ενταχθεί στον Όμιλο της Τραπέζης Πειραιώς ως σύμβουλος διεθνών σχέσεων της τράπεζας.
DΜην αποκλείσετε και άλλες αποχωρήσεις σύντομα, αν και το πρώτο που θα ακουστεί είναι για συνταξιοδοτούμενο πρέσβη που οδεύει και αυτός στον ιδιωτικό τομέα…
-Ωραία όλα αυτά, το ερώτημα είναι ποιος θα μείνει πίσω να κλείσει την πόρτα.
Γιατί, όπως καταλαβαίνουμε, και ο επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του αναπληρωτή υπουργού, ο πρέσβης Χ. Παναγόπουλος, θέλει να προσθέσει τώρα που βρέθηκε η ευκαιρία ένα ακόμη καλό πόστο στο βιογραφικό του. Λευκωσία, Βελιγράδι, επικεφαλής Διεύθυνσης Βαλκανικών Υποθέσεων, τι έμεινε; Μα Άγκυρα και Ουάσινγκτον. Και φαίνεται ότι θα ξεκινήσει από την Άγκυρα, όπου ο Φ. Ξυδάς και συμπληρώνει τον χρόνο παραμονής αλλά και ακουμπά το όριο συνταξιοδότησης. Αφήστε που και τα χνώτα του δεν ταιριάζουν και πολύ με του αναπληρωτή…
8Όσο για την Ουάσινγκτον, προς το παρόν δεν υπάρχει υποβολή σοβαρής υποψηφιότητας. Εξάλλου το πρόβλημα δεν είναι ο Β. Κασκαρέλης που πολλά μπορεί να του καταλογίσει κάποιος, αλλά και ικανότατος είναι και αποτελεσματικός. Το πρόβλημα με τους Αμερικανούς δυστυχώς αφορά πολύ σοβαρότερα ζητήματα. Και ο μόνος επίσης που δεν μπορεί να τα λύσει είναι ο Δ. Δρούτσας.
DΗ επίσκεψη, στην κυριολεξία περιδιάβασμα, στη Μόσχα, μάλλον πρέπει να οδηγήσει σε αναθεώρηση της λειτουργίας του υπουργείου Εξωτερικών και στοχεύσεων της ελληνικής διπλωματίας (το τρίγωνο ΠΑ ΠΑ ΖΕ διέπρεψε πάλι). Κουβάλησαν τον έλληνα πρωθυπουργό στη Μόσχα χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, χωρίς καμιά προετοιμασία, χωρίς στοχεύσεις. Έτσι σπαταλούν σιγά σιγά τα ελάχιστα διπλωματικά όπλα που έχουν απομείνει στην ελληνική φαρέτρα.
Πάντα ευγενικοί οι Ρώσοι, αλλά με δολοφονικά σχόλια, καθώς ο κ. Μεντβέντεφ τους έστειλε στο ΔΝΤ και στην Παγκόσμιο Τράπεζα και ο κ. Πούτιν είπε του κ. Παπανδρέου να περιμένει τους αγωγούς για να βοηθηθεί η ελληνική οικονομία…
-Μια και η κουβέντα για τους αγωγούς, να θυμηθείτε που κάναμε ολόκληρο αγώνα για να απαλλαγούμε από την εξάρτηση της Τουρκίας στα σχέδια μεταφοράς ενέργειας και τελικά θα πέσουμε στα νύχια του κ. Μπορίσοφ, μια και ο βούλγαρος πρωθυπουργός, εκβιάζοντας τους Ρώσους για λόγους πολιτικούς και οικονομικούς, θέτει υπό αμφισβήτηση και την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη και τον Σάουθ Στριμ…
8Παιγνίδι και μάλιστα πολύ σοβαρό παίζει η Τουρκία στα Ηνωμένα Έθνη, όπου είναι για τη διετία αυτή μη μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ. Έχει λοιπόν ξεκινήσει καμπάνια ώστε, σε όποια μεταρρύθμιση υπάρξει στον ΟΗΕ, να θεσπιστεί και μία μόνιμη θέση στο ΣΑ για μουσουλμανική χώρα. Και δεν χρειάζεται φυσικά να είσαι μάντης για να καταλάβεις ποια χώρα θα είναι αυτή…
DΑρκεί η διαβεβαίωση του πρέσβη μας στο Βελιγράδι Δημοσθένη Στωίδη ότι δεν έχει αλλάξει η θέση της χώρας μας σε ό,τι αφορά την αναγνώριση του Κοσόβου; Υπάρχει γενικότερη ανησυχία και όχι μόνο στο Βελιγράδι (ενδιαφέρονται άμεσα Κύπρος και Ρωσία) καθώς ο «πρόεδρος» του Κοσόβου ανήγγειλε πως ενημερώθηκε ότι η Ελλάδα προτίθεται να αναγνωρίσει σύντομα την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Μήπως πρέπει ο κ. Δαλαβέκουρας να εκδώσει μια ανακοίνωση και να μην αρκείται στην ανάγνωση του προγράμματος του προϊσταμένου του;
-Θα προτείναμε στον κ. αναπληρωτή υπουργό να ζητήσει από τα Τίρανα, εκτός των άλλων, και την υπογραφή συμφωνίας για την ανάληψη εκ μέρους της Ελλάδας του κόστους ανακατασκευής και συντήρησης αρχαιολογικών και ιστορικών μνημείων που βρίσκονται στο αλβανικό έδαφος και συνδέονται με τον ελληνικό πολιτισμό. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον η απάντηση του κ. Μπερίσα, μια και ανάλογη συμφωνία υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα η Αλβανία με την… Τουρκία…
8Δεν είναι καθόλου σίγουρο τι αντελήφθη η ελληνική πλευρά από τις προειδοποιήσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού κ. Νετανιάχου σχετικά με την προοπτική μετατροπής της Τουρκίας σε πυρηνική δύναμη.
Οι συνοδεύοντες τον Γ. Παπανδρέου στη Μόσχα διοχέτευσαν ότι απλώς συνέφαγαν σε ένα εστιατόριο στο οποίο βρέθηκαν τυχαία στη Μόσχα και οι Ισραηλινοί έδιναν αναλυτικά το περιεχόμενο της συνάντησης. Ο κ. Νετανιάχου έδωσε την πληροφορία, μένει να δούμε εάν ο κ. Παπανδρέου την κατανόησε και την αξιοποίησε… Εκτός εάν δεν ήθελε να δυσαρεστήσει τον κουμπάρο τού κ. Καραμανλή.
***
3Άνθρωποι προσφερόμενοι για όλες τις εποχές… Υπάρχουν πάντα στο ΥΠΕΞ. Όπως ο διπλωμάτης κ. Χριστοφίλης (φίλος της Ντόρας), που από το γραφείο του κ. Κώστα Μαρκόπουλου, όταν ήταν υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, βρέθηκε στο διπλωματικό γραφείο του προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου… Αυτό κι αν είναι από τα… εξωφρενικά που συμβαίνουν…
***
3Σκούρα τα πράγματα για τον υπουργό αναπληρωτή κ. Δρούτσα… Μάταια περιμένει την αναβάθμισή του… Ο φίλος του ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να τηρεί την υπόσχεση που του έχει δώσει. Πηγές, που συνήθως είναι καλά πληροφορημένες, ισχυρίζονται ότι ο Γιώργος θα βάλει στη θέση του, δηλαδή υπουργό Εξωτερικών, πολιτικό πρόσωπο, που προς το παρόν παραμένει άγνωστο ποιον έχει υπόψη του… Και αυτό σημαίνει τέρμα οι υψηλές επαφές. Ευτυχώς πρόλαβες να φωτογραφηθείς με τη Χίλαρι. Κάτι είναι κι αυτό…