Τα μυστήρια των καυσίμων

δΚι όμως, η μεγάλη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα δεν φαίνεται ότι έχει ωφελήσει ιδιαίτερα το κύκλωμα των υγρών καυσίμων, παρά την κοινή αντίληψη που διαμορφώνεται, ότι στήθηκε ένα μεγάλο κερδοσκοπικό πάρτι.
δΑυτό τουλάχιστον δείχνουν τα στοιχεία που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ιστοσελίδα της: ανάμεσα στην 1η και στις 15 Φεβρουαρίου, η τελική τιμή της αμόλυβδης εκτοξεύθηκε σε ποσοστό 12%, φθάνοντας το 1,243 ευρώ το λίτρο. Όμως, την ίδια περίοδο η τιμή της αμόλυβδης χωρίς τους φόρους μειώθηκε κατά 1,5%, υποχωρώντας σε 0,505 ευρώ το λίτρο.
δΣυμπέρασμα; Η «λεία» από τη μεγάλη αύξηση του ΕΦΚ πήγε στα κρατικά ταμεία, ενώ το κύκλωμα καυσίμων αναγκάσθηκε να μειώσει, έστω και οριακά, το δικό του περιθώριο κέρδους. Το φαινόμενο, βέβαια, δεν είναι μοναδικό στην Ελλάδα: σε όλες τις χώρες με πολύ βαριά φορολογία καυσίμων, οι τιμές χωρίς τους φόρους είναι κατά κανόνα χαμηλότερες, από τις χώρες με ελαφρύτερη φορολογική επιβάρυνση.
δΜεγάλο πατριωτισμό έδειξαν οι εφοριακοί, στην αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση για τα κομμένα επιδόματα και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης. Έλυσαν την απεργία τους γρηγορότερα από όσο θα περίμενε κανείς, επικαλούμενοι τη «δραματική οικονομική κατάσταση της χώρας» και τον «καθολικό χαρακτήρα των μέτρων» που δεν αφήνει περιθώρια, ώστε να οδηγήσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις «σε καλύτερα αποτελέσματα για τους εφοριακούς».
δΚαλά όλα αυτά, αλλά οι πιο καχύποπτοι δεν παύουν να επιμένουν ότι κάποια αθέατη δια γυμνού οφθαλμού «αντιπαροχή» προς τη συνδικαλιστική ηγεσία έχει συμβάλει αποφασιστικά στην… ενίσχυση του πατριωτικού φρονήματος του κλάδου. Ποια αντιπαροχή; «Θα πρέπει να δούμε τις προσεχείς επιλογές προσώπων σε καίριες θέσεις του υπουργείου», λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις, καθώς υποψιάζονται ότι θα τοποθετηθούν αρκετοί φίλα προσκείμενοι στη σημερινή ηγεσία του συνδικαλιστικού οργάνου των εφοριακών…
δΤο μεσημέρι της Πέμπτης, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, το κλίμα ανάμεσα στην υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη και στον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλα δεν θύμιζε σε τίποτε την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που είχε δημιουργηθεί πριν από δυο μήνες στις σχέσεις της κ. Κατσέλη με τους τραπεζίτες.
δΣε κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου μετείχε και η κ. Τίνα Μπιρμπίλη, παρουσιάσθηκε το «πράσινο» επενδυτικό σχέδιο του 1,5 δισ. ευρώ για τις Βιομηχανικές Περιοχές της πρώην ΕΤΒΑ, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ από κονδύλια του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου. Όσοι παρακολούθησαν τη συνέντευξη είχαν να λένε για την εγκάρδια ατμόσφαιρα μεταξύ της κ. Κατσέλη και του «αφεντικού» της Τρ. Πειραιώς, ενώ μεγάλη εντύπωση έκανε ο δημόσιος έπαινος του κ. Σάλλα προς τις δύο υπουργούς: «Ήταν η καλύτερη συνεργασία που είχα με υπουργούς τα τελευταία 25 χρόνια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σάλλας. Όσο για τον πολυσυζητημένο νόμο για τη ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών, που τόσο είχε ενοχλήσει τους τραπεζίτες, την Πέμπτη δεν ακούσθηκε κουβέντα ούτε στα «πηγαδάκια» που ακολούθησαν τη συνέντευξη Τύπου…


Σχολιάστε εδώ