Συνταξιοδότηση… μετά θάνατον!

Και αντιστρόφως, θα υιοθετηθούν αντικίνητρα προκειμένου να αποθαρρύνεται κάποιος να αποχωρεί είτε στα 37 χρόνια είτε και νωρίτερα. Τυπικά μπορεί κάποιος να φύγει στα 37 χρόνια, όμως είναι προφανές ότι το βασικό αντικίνητρο θα είναι η μείωση της σύνταξης με τους νέους όρους που θα επιχειρηθεί να εισαχθούν στο επικείμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που διαμορφώνει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Υπενθυμίζεται ότι η 37ετία ισχύει στην περίπτωση ασφάλισης μόνο σε έναν ασφαλιστικό φορέα και όχι για εκείνους που ανήκουν στη μεγάλη κατηγορία της διαδοχικής ασφάλισης. Ακόμα το ΕΚΑΣ οδηγείται σε… αναμόρφωση, με σκοπό «να αρθούν αδικίες εις βάρος ασφαλισμένων που, ύστερα από χρόνια δουλειάς, καταλήγουν με μικρότερες συντάξεις σε σχέση με κάποιους που ίσως δεν δούλεψαν ποτέ και με το επίδομα ανταμείβονται περισσότερο». Η λογική που επικρατεί είναι αντί της αύξησης των συντάξεων για τους ασφαλισμένους, η μείωση των συντάξιμων αποδοχών για όλους…
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Λοβέρδος υποστηρίζει δημοσίως τον υπολογισμό της σύνταξης με βάση το σύνολο του εργασιακού βίου (σ.σ.: οδηγεί στην κατακόρυφη μείωση των συντάξεων), όμως φαίνεται ότι σε αυτήν τη φάση επιλέγεται ο υπολογισμός της σύνταξης να διατρέχει τα 10-15 τελευταία χρόνια ασφάλισης. Κι αυτό βεβαίως είναι ανοικτό ως ενδεχόμενο, καθώς αν οι Βρυξέλλες ζητήσουν το σύνολο του εργασιακού βίου να είναι η βάση του υπολογισμού της σύνταξης στη χώρα μας, τότε «δεν μπορεί να κάνουμε αλλιώς παρά να πειθαρχήσουμε». Σημειώνεται ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν ισχύει παρόμοια ρύθμιση.
Στο Ασφαλιστικό αλλάζουν και τα κριτήρια για την καταβολή αναπηρικών συντάξεων, ενώ τερματίζεται η δοκιμασία για επαναλαμβανόμενες εξετάσεις σε τουλάχιστον τέσσερις περιπτώσεις χρόνιων ασθενειών (ακρωτηριασμός 85%, σύνδρομο Ντάουν κ.λπ.) και εντός του 2010 καταρτίζεται και θα ισχύσει η νέα λίστα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, από την οποία θα αποκλειστούν ειδικότητες και επαγγέλματα ενώ θα υπαχθούν νέες που αφορούν κυρίως τον χώρο των νέων τεχνολογιών.
Ο υπουργός, ενώ διαβεβαιώνει ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ύπαρξη μεταβατικότητας στην εφαρμογή της νέας ασφαλιστικής νομοθεσίας, δεν αποκλείει την εφαρμογή της και νωρίτερα – εφόσον επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Σχολιάστε εδώ