Στον αέρα (ξανά) τα τηλεοπτικά δικαιώματα

H Forthnet κάνει λόγο για απώλειες που ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ από διαφυγόντα κέρδη, ενώ ο ΣΚΑΪ αναφέρεται σε υπερβολικό τίμημα που καλείται να πληρώσει με δεδομένο πως υπάρχει και ένας ακόμη ελεύθερος τηλεοπτικός σταθμός που δείχνει στιγμιότυπα, η ΕΡΤ.
Θυμίζουμε πως η Forthnet πληρώνει 39 εκατ. ευρώ ετησίως και ο ΣΚΑΪ 6-7 εκατ. ευρώ για τα δικαιώματα 14 ομάδων της SuperLeague, ποσόν απίστευτα υψηλό ακόμη και για την περίοδο που υπεγράφη η συμφωνία, τον Μάρτιο του 2009. Εκτός συμφωνίας είναι οι ΠΑΕ Ολυμπιακός και Ξάνθη, που έχουν συμφωνίες με την ΕΡΤ, οι οποίες υπεγράφησαν από τον Χρ. Παναγόπουλο, τότε πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ και σημερινό ανώτατο στέλεχος του ΣΚΑΪ. Το βασικό λάθος έγινε από τη SuperLeague, όταν με την πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημοσίευσε κάλεσε τους σταθμούς προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία να παραιτηθούν από τα δικαιώματα που είχαν με τις ΠΑΕ. Αν η ΕΡΤ έκανε αυτήν την κίνηση, όπως λένε άνθρωποι που παρακολουθούν τη διαδικασία, η διοίκησή της θα αντιμετώπιζε ποινικές ευθύνες.
Στη συνέχεια η ΕΡΤ δεν ακολούθησε τη συμφωνία που υπέγραψε η SuperLeague με τη Forthnet και τον ΣΚΑΪ και μετέδιδε την «Αθλητική Κυριακή» νωρίτερα και έχοντας στιγμιότυπα από τις 14 ομάδες, τα οποία και δεν είχε πληρώσει.
Η Forthnet προσέφυγε στα δικαστήρια, αλλά η αίτηση προσωρινής διαταγής να σταματήσει η ΕΡΤ να μεταδίδει στιγμιότυπα των ομάδων των οποίων δεν έχει δικαιώματα απορρίφθηκε, ενώ την περασμένη Τρίτη το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για τις 26 Μαρτίου. Προηγήθηκε η απόφαση του ΕΣΡ να μην εξετάσει την προσφυγή των Forthnet – NetMed πριν από την απόφαση των δικαστηρίων, θέτοντας ταυτόχρονα ζήτημα αναρμοδιότητας.
Στο μεσοδιάστημα, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, ΕΡΤ και Forthnet – NetMed έριξαν γέφυρες επικοινωνίας για να προωθηθεί μια εξωδικαστική λύση και κατέληξαν σε προφορική συμφωνία για την καταβολή από την κρατική ραδιοτηλεόραση του ποσού του 1 εκατ. ευρώ και τον ορισμό νέας συνάντησης για την επαναχάραξη της συμφωνίας για τα δικαιώματα, ειδικά αν η ΕΡΤ «σπάσει» τη συμφωνία της με τον Ολυμπιακό.
Παρ’ όλα αυτά, οι δύο εταιρείες έφτασαν στο δικαστήριο, με τη Forthnet – NetMed έτοιμη για τη δικαστική μάχη και την ΕΡΤ να ζητάει αναβολή, την οποία και πέτυχε, με αποτέλεσμα η «Αθλητική Κυριακή» να μπορεί να έχει όλη την ποδοσφαιρική δράση, αφού απορρίφθηκε η σχετική προσωρινή διαταγή.
Είναι φανερό πως η Forthnet αντιμετωπίζει μεγαθήρια στην επέκτασή της στη συνδρομητική τηλεόραση και έχει απέναντί της κομβικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης. Η συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα ποτέ δεν ήταν εύκολη υπόθεση.
Από τη στιγμή που έκανε την πρώτη της κρούση το 1994, οι εκδότες του Mega δεν είδαν με καλό μάτι την ελαφρώς «αποικιακή» διάθεση του σχήματος της NetMed, παρότι απέκτησαν το 20% στη Multichoice και, χωρίς να ιδρώσουν, έτη αργότερα έβγαλαν τεράστια κέρδη από την πώληση της συμμετοχής τους στη NetMed NV.
Μάλιστα, φέτος ίσως τα κέρδη αυτά να βελτιώσουν και την τελική πορεία του Mega. Στη διαδρομή οι άνθρωποι της NetMed έμαθαν το ελληνικό σύστημα διακυβέρνησης και κατάφεραν να κερδίσουν στα δικαστήρια αλλά και στον Τύπο τη μάχη με την Alpha Digital.
Τώρα, οι νέοι ιδιοκτήτες, η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Forthnet, έχοντας δαπανήσει τεράστια ποσά για τη SuperLeague, μετά και την απόφαση του δικαστηρίου, ίσως να κατάλαβαν πως το παιχνίδι στα ΜΜΕ είναι σύνθετο και μόνο με συμμαχίες και εξωστρέφεια μπορούν να επαναπροσδιορίσουν τη θέση τους.


Σχολιάστε εδώ