Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

δ Στον «απόηχο» των όποιων εξελίξεων θα εξακολουθεί να κινείται το ΧΑ τις επόμενες ημέρες, αν όχι εβδομάδες!
δ Με την περιβόητη Τριμερή Επιτροπή των ευρωπαίων εταίρων και πιστωτών μας να βρίσκεται εγκατεστημένη στα γραφεία του υπουργείου Οικονομικών για να παρακολουθεί αν ακολουθούμε τα «σωστά βήματα», τα σενάρια για περαιτέρω περικοπές σε εργασιακά (και οικονομικά) κεκτημένα να πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα και τους επενδυτές να φοβούνται να «ανοιχθούν» πολύ, λογικό είναι η αγορά μας να βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα τέλμα, από το οποίο θα χρειαστεί καιρός για να βγει.
δ Όσοι είχαν αντίθετη άποψη διαψεύσθηκαν πανηγυρικά την Τρίτη, όταν η αγορά μας άνοιξε έπειτα από μια τριήμερη διακοπή (λόγω της αργίας της Καθαράς Δευτέρας), περίπου από εκεί όπου είχε μείνει την περασμένη Παρασκευή: πτωτικά δηλαδή και με διεύρυνση των απωλειών ακόμα και για τίτλους του 20άρη, και δη τις τράπεζες.
δ Λογικό και αναμενόμενο ήταν αυτό, αφού όλοι παραδέχονται -ακόμα και οι Ευρωπαίοι- πως το τελευταίο διάστημα η αγορά μας είχε βρεθεί στο στόχαστρο των κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Το κακό είναι ότι επίσης όλοι συμφωνούν πως και για το επόμενο διάστημα κάτι ανάλογο θα συμβαίνει…
δ Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να κινείται σε ρηχά νερά η αγορά. Ενδεικτικά, ο τζίρος είναι εξαιρετικά χαμηλός, οι αναλυτές προτείνουν την αγορά μετοχών με «αμυντικά χαρακτηριστικά» και οι ξένοι έχουν βρει πεδίο δόξης και… κέρδους, παίζοντας ανάποδα την αγορά μας είτε στην πράξη (πιέζοντας ακόμα και τα χαρτιά των τραπεζών) είτε στα παράγωγα, όπου αναλογικά ο τζίρος μοιάζει λιγότερο «ισχνός».
δ Το ζητούμενο είναι τι μέλλει γενέσθαι από δω και πέρα και δυστυχώς η απάντηση ούτε εύκολη είναι ούτε απλή. Επομένως μάλλον δεν είναι ο καιρός κατάλληλος για «μικρά ψάρια» στην αγορά, για ιδιώτες επενδυτές που δεν έχουν χρόνο και υπομονή να αντέξουν νέες εντονότατες διακυμάνσεις ούτε την απαιτούμενη ρευστότητα για να αδράξουν τις -πολλές- ευκαιρίες που αναδεικνύονται από τις συνεχείς υποτιμήσεις στην κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων, ακόμα κι αυτών που κανονικά ΔΕΝ θα έπρεπε!
δ Συνεπώς το πλέον σωστό ερώτημα που μπορεί να απευθύνει κανείς είναι το πότε και υπό ποιες συνθήκες μπορεί ένας ιδιώτης να τοποθετηθεί. Δύσκολη η απάντηση, αλλά όπως λέει ο θυμόσοφος λαός: «Όταν τσακώνονται οι ελέφαντες, την πληρώνουν τα μυρμήγκια»…


Σχολιάστε εδώ