ΣΤΑ ΑΚΡΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ!

Δύο οι απεργιακές εκδηλώσεις στην Αθήνα:
• Στις 11 το πρωί διοργανώνεται στο Πεδίον του Άρεως συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ (με συμμετοχή των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Αυτόνομης Παρέμβασης) και
• Στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιείται στην Ομόνοια η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Πορείες έχουν προγραμματιστεί με προορισμό τη Βουλή για την επίδοση ψηφισμάτων και προειδοποίηση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με στόχο να ανακληθούν τα μέτρα, που δύσκολα θα περάσουν αν η αντίδραση των εργαζομένων σε αυτά είναι αποφασιστική. Σε κλίμα οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης η πρώτη μεγάλη απεργιακή αναμέτρηση συνδικάτων – κυβέρνησης που προοιωνίζεται εκτεταμένη κοινωνική αναταραχή, η οποία ήδη αποδυναμώνει τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί.
Στο στόχαστρο τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας που καταγγέλλονται ότι αγνόησαν πλήρως τις προτάσεις των συνδικάτων σε θέματα όπως το Ασφαλιστικό, το εργασιακό και το φορολογικό, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλο (ΠΑΣΚΕ) να επιτίθεται με σφοδρότητα για άλλη μία φορά κατά των οικονομικών μέτρων και των αρμοδίων υπουργών.
Από πλευράς ΑΔΕΔΥ ο πρόεδρος Σπ. Παπασπύρος (ΠΑΣΚ/ ΔΥ) θεωρεί «ειρωνεία» τις διαβεβαιώσεις ότι δεν κινδυνεύει ο 14ος μισθός, αφού υποστηρίζει ότι «διά της τεθλασμένης (πάγωμα αποδοχών, μείωση επιδομάτων στον δημόσιο τομέα κ.λπ.) ο μισθός αυτός έχει εξανεμιστεί ήδη και για πολλές κατηγορίες υπαλλήλων συμβολικό παραμένει τώρα και το δώρο του Πάσχα».
«Να αλλάξει τώρα η πολιτική της κυβέρνησης», ήταν το κεντρικό αίτημα ευρείας σύσκεψης συνδικαλιστικών στελεχών που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στα γραφεία της ΓΣΕΕ. Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γ. Τσαλικάκης (ΔΑΚΕ) και το μέλος της ΕΕ Αλ. Καλύβης (Αυτόνομη Παρέμβαση) τάχθηκαν υπέρ της δυναμικής αντίδρασης των εργαζομένων απέναντι στις κυβερνητικές αποφάσεις και στα μέτρα που αποφασίζονται σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο κ. Καλύβης επέκρινε τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ ότι αποφεύγουν να θίξουν την κυβέρνηση, οι δηλώσεις όμως λίγο αργότερα του κ. Παναγόπουλου ανέτρεψαν την εικόνα που επικρατούσε μέχρι στιγμής, κυρίως από τις επίσημες ανακοινώσεις της ΓΣΕΕ.
Στη σύσκεψη αυτή δεν συμμετείχαν συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ που, όπως αναφέρουν, «δραστηριοποιούνται στους τόπους δουλειάς και στα γραφεία του Μετώπου», επαναλαμβάνοντας ότι οι άλλες παρατάξεις επί της ουσίας «στηρίζουν τα μέτρα». Η διαφοροποίηση του ΠΑΜΕ και αυτές τις κρίσιμες ώρες, εκτός από την οργή που προκαλεί στους άλλους συνδικαλιστικούς χώρους, ελέγχεται και για την αποτελεσματικότητά της.
Παναγόπουλος κατά υπουργών
Αναταραχή και προβληματισμό έχει προκαλέσει στο κυβερνητικό στρατόπεδο η δεύτερη κατά σειρά μετωπική επίθεση του προέδρου της ΓΣΕΕ κατά της πολιτικής των υπουργών Οικονομίας και Εργασίας για την πολιτική που ακολουθούν. Στελέχη των υπουργείων εκτιμούν ότι δεν πρόκειται για «τοποθετήσεις σκοπιμότητας», υπονοώντας το επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ, και μιλούν για κάτι σοβαρότερο, χωρίς όμως να το προσδιορίζουν.
Συνδικαλιστικά στελέχη των άλλων παρατάξεων μιλούν για ρήγμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ του προέδρου της ΓΣΕΕ και της κυβέρνησης που αγνόησε παντελώς ό,τι πρότεινε η συνομοσπονδία μέχρι στιγμής, ενώ δεν αποκλείουν και την περίπτωση ο κ. Παναγόπουλος «να πιέζεται από τη βάση της ΠΑΣΚΕ».
Σημειώνεται πως την Τρίτη συνεδριάζει χωρίς τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ Σ. Ρομπόλη και Γ. Ρωμανιά η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για το Ασφαλιστικό με θέματα τον διαχωρισμό της προνοιακής σύνταξης από τις ασφαλιστικές παροχές και την υιοθέτηση της βασικής σύνταξης με πλήρη ανταποδοτικότητα, όπως και τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων.
Αν ληφθεί απόφαση για καθιέρωση βασικής σύνταξης με πλήρη ανταποδοτικότητα (ανάλογη του χρόνου εργασίας και των εισφορών), τότε προεξοφλείται ότι η «τομή» αυτή θα οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων και πλήρη απελευθέρωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, πυροδοτώντας περισσότερο το ήδη ηλεκτρισμένο πολιτικοσυνδικαλιστικό κλίμα.
• Οι επίμαχες δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ για τα οικονομικά μέτρα και την ευέλικτη εργασία που θορύβησε κυβέρνηση και κομματικούς αξιωματούχους έχει ως εξής:
«Εκφράζω τη ριζική διαφωνία μου, γιατί εκτός των άλλων τα μέτρα θα έπρεπε να είναι κοινωνικά δίκαια, πράγμα που μέχρι στιγμής δεν το έχουμε δει γιατί απευθύνονται μόνο στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους, ενώ η επιχειρηματικότητα μένει στο απυρόβλητο. Αυτοί που τόσα χρόνια συσσώρευαν πλούτη πρέπει επιτέλους να πληρώσουν και κυρίως να επενδύσουν, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας και της κοινωνίας που είναι η ανάπτυξη, οι καθημερινές απολύσεις και η μείωση της ανεργίας».
Σε ερώτηση σχετικά με το νομοσχέδιο για τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, απάντησε:
«Το νομοσχέδιο αυτό ήταν ένα μερεμέτι σε ένα ετοιμόρροπο σπίτι και ήδη γίνονται πολλές και ανεπίτρεπτες –αδικαιολόγητες– υποχωρήσεις σε αυτά που ζητούν οι επιχειρηματίες. Θεωρώ ντροπή πάντως την ώρα που έχουμε ιστορίες με συνδικαλίστριες που τους ρίχνουν βιτριόλι και κλοπές μωρών από νοσοκομεία που τη φύλαξη έχουν ιδιωτικές εταιρείες, να μη δίνεται λύση σε αυτό το βάρβαρο καθεστώς των εργολαβιών, στο οποίο υπάρχουν όλες οι μορφές μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας».


Σχολιάστε εδώ