Ρωγμές στην κυβέρνηση από τις κόντρες υπουργών

Το θέμα παίρνει καθημερινά νέες διαστάσεις, καθώς το Μαξίμου αρχίζει να αποκτά αίσθηση αυτού του θέματος και μέσω των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων.

Όπως τόνιζε καλά πληροφορημένη κυβερνητική πηγή, ενώ ο Γ. Παπανδρέου δείχνει να ελέγχει πλήρως το παιχνίδι και να κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό, θέτουν σε δοκιμασία το όλο εγχείρημα προσωπικές αντιπαραθέσεις και κόντρες υπουργών.

«Κάποιοι από αυτούς παίζουν το κεφάλι τους κορώνα-γράμματα, σχεδόν καθημερινά με τις κόντρες, τις διαρροές και τις αντιπαραθέσεις τους», έλεγε κυβερνητικό στέλεχος, υπογραμμίζοντας πως «υπουργό πέντε ή έξι μηνών δεν τον διώχνεις εύκολα, όμως ο χρόνος περνάει και ο Παπανδρέου δεν θέλει να χρεώνεται τέτοιες καταστάσεις κάτι που σημαίνει πως υπουργό δέκα μηνών ή ενός χρόνου μπορείς άνετα να τον ευχαριστήσεις για την προσφορά του και να πάει σπίτι του».

Σε όλες τις τελευταίες συσκέψεις που έχει κάνει ο κ. Παπανδρέου με τους πολύ στενούς του συνεργάτες έχει τεθεί αυτό το ζήτημα καθώς τα «καμπανάκια» από κρυφές δημοσκοπήσεις αλλά και από την ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων έχουν ηχήσει δυνατά για τη δυσφορία και την αγανάκτηση του κόσμου που βλέπει τέτοιες καταστάσεις.

«Την κατάσταση για την ώρα τη διασώζει η καλή εικόνα του ίδιου του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς ο κόσμος τού αναγνωρίζει ότι παλεύει για να συμμαζέψει τα πράγματα», έλεγε υπουργός, ο οποίος όμως σημείωνε πως «δεν μπορεί επί μακρόν ένας και μόνο άνθρωπος να τρέχει και ένα σημαντικό ποσοστό υπουργών γύρω του να τσακώνονται μεταξύ τους».

Αυτό που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και τη δημόσια εικόνα της κυβέρνησης είναι οι άγριες κόντρες που κάθε τόσο ξεσπούν ανάμεσα στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τη Λούκα Κατσέλη.

«Ο Παπανδρέου, αν και μόλις πέντε μηνών πρωθυπουργός, δείχνει να συνυπάρχει σε μια ισορροπία τρόμου, η οποία όσο συνεχίζεται δημιουργεί θάμπωμα και στη δική του εικόνα, που θα γίνεται εντονότερο όσο αναπαράγονται και μεγεθύνονται οι υπουργικές κόντρες».

Βέβαια, με βάση τα ποιοτικά στοιχεία που έχει το Μαξίμου στα χέρια του, διαφαίνεται πως, αν και ο κόσμος ζορίζεται από την άσχημη οικονομική κατάσταση, εξακολουθεί να δείχνει μεγάλη εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό. Όπως όμως υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη, αυτό γίνεται γιατί ακόμα ο κόσμος θεωρεί πως «η κατανομή των βαρών για την αντιμετώπιση της κρίσης γίνεται με τρόπο δίκαιο. Αν όμως, όπως εξελίσσονται τα πράγματα, χαθεί αυτή η αίσθηση, η κατάσταση θα δυσκολέψει πολύ και για την κυβέρνηση αλλά και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό προσωπικά».

Στο Μαξίμου, επειδή αντιλαμβάνονται ότι έρχονται ακόμα δυσκολότερες μέρες στην οικονομία, καταστρώνουν συστηματικά σχέδια για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων αλλά και για την περαιτέρω σκλήρυνση της θέσης των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σε συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμάται πως η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο μέσα στο 2010 αλλά και στο 2011. «Ακόμα και τώρα να άρχιζε το συμμάζεμα και η απόδοση των δημοσιονομικών μέτρων, τα πολύ δύσκολα είναι μπροστά μας», εξηγούσε κυβερνητικό στέλεχος και τόνιζε πως «τόσο τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας όσο και η ύφεση στην οποία μπήκαμε παράγουν ένα εκρηκτικό μείγμα». Με βάση μάλιστα τις αναλύσεις στατιστικών στοιχείων αλλά και τις εκτιμήσεις αρμόδιων υπουργών και παραγόντων, αναμένεται κύμα απολύσεων και «λουκέτω» σε πολλές μικρομεσαίες και όχι μόνο επιχειρήσεις.

«Αυτά που έρχονται είναι χειρότερα από αυτά που ζούμε τώρα», παραδεχόταν έμπειρο κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας πως «όχι μόνο έπρεπε να πούμε προεκλογικά όλη την αλήθεια στον κόσμο, αλλά και τώρα πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τους μικροκομματικούς σχεδιασμούς και να μιλήσουμε αληθινά, ώστε να περιοριστούν τουλάχιστον οι κοινωνικές εκρήξεις».

Βγάζουμε τα μάτια μας

Υπό το πρίσμα αυτό, αρκετοί βουλευτές και πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος εκδηλώνουν έντονο προβληματισμό και δυσαρέσκεια για την απόφαση να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία και τα πλαστά στοιχεία.

«Δεν ωφελεί σε τίποτα. Πλήρωσαν ήδη πολιτικά και η ΝΔ, και βασικοί της υπουργοί τις στατιστικές αλχημείες», σημείωναν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεταν πως «με τέτοιες ενέργειες βάζουμε τα δάχτυλά μας μόνοι μας στα μάτια μας και τα βγάζουμε. Γιατί δικαίως η ΝΔ θα ζητήσει να λογοδοτήσουν και οι υπεύθυνοι της περιόδου Σημίτη για παρόμοιες καταστάσεις». Όμως, όπως τόνιζαν, το πιο σοβαρό είναι ότι διαλύονται οι όποιες γέφυρες συναίνεσης με την αξιωματική αντιπολίτευση για την οικονομία, γιατί δεν μπορεί κάποιος να σου «βάζει πλάτη» σε ένα τόσο σοβαρό θέμα κι εσύ να τον στήνεις στον τοίχο. Παράλληλα, επισήμαιναν πως το «τέλος της συναίνεσης από τη ΝΔ, ασχέτως αν ο Σαμαράς εδώ σχεδιάζει και με γνώμονα την προοπτική τη δική του και της ΝΔ, καθιστά πλέον την κυβέρνηση πολύ πιο ευάλωτη στην κριτική» και παράλληλα την αναγκάζει να έχει πλέον απέναντί της όχι μόνο τα κόμματα της Αριστεράς αλλά και το σύνολο της Δεξιάς και της Κεντροδεξιάς.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σημείωναν ακόμα πως όσοι έσπρωξαν τον πρωθυπουργό να πάρει αυτήν την απόφαση ωθούνταν και από προσωπικά ελατήρια, δηλαδή ήθελαν να καλύψουν και δικές τους διαχειριστικές αδυναμίες στήνοντας ένα σκηνικό για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από μια ουσιαστική κουβέντα για την πορεία της οικονομίας και την ανάκαμψη.


Σχολιάστε εδώ