Ποιος πληρώνει ζημιογόνες καλλιέργειες;
Κύριε Διευθυντά,
Διερχόμενος προσφάτως από τη νεοκατασκευασθείσα εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Προμαχώνος, είδα με έκπληξη 40-50 χωράφια μετά την Άσυρο προς τη Δορκάδα να είναι φυτεμένα με βαμβάκι, αλλά δεν είχε συγκομισθεί η παραγωγή και έμοιαζαν με χιονοσκεπείς συστάδες, μια και διερχόμαστε περίοδο μετά τα Χριστούγεννα και είναι ενδεχόμενο να υπάρχουν χιόνια. Τα ερωτήματα που προβάλλουν αδήριτα είναι:
• Ποιος γεωπόνος υπέδειξε σε ορεινές τοποθεσίες αυτήν την υδροβόρο καλλιέργεια, σε εδάφη κατάξερα, όπου η ανάπτυξη των φυτών απαιτεί τεράστιες ποσότητες νερού. Βλέπουμε τι γίνεται με την εκτροπή του Αχελώου για αθρόα μεταφορά νερού από την Αιτωλοακαρνανία στη Θεσσαλία. Να προλάβουμε την ερημοποίηση της δεύτερης και να προωθήσουμε αυτήν της πρώτης.
• Φυσικά, οι καλλιεργητές αυτών των χωραφιών, με το βαμβάκι που δεν συγκομίσθηκε, θα «αποζημιωθούν» με κάποια σαθρή αιτιολογία «περί ακραίων καιρικών φαινομένων» και φυσικά αυτή η αποζημίωση θα προέλθει από την άγρια φορολογία των ελλήνων φορολογουμένων. Την «αποζημίωση» θα εισηγηθεί ο γεωπόνος γεωργικών εφαρμογών, αφού εκτιμήσει και το ύψος αυτής, ή ο αρμόδιος του ΕΛΓΑ.
• Και αυτή η αποζημίωση θα εγκριθεί ή από τον διευθυντή της Διεύθυνσης Γεωργίας του νομού ή από τον αρμόδιο διευθυντή του ΕΛΓΑ της περιοχής.
• Με αυτές τις προϋποθέσεις είναι δυνατόν να πάει μπροστά και να ορθοποδήσει η γεωργία στη χώρα μας; Δεν αποκλείεται να δούμε ημέραν τινά βαμβακοφυτείες στον Μύτικα του Ολύμπου και να διαμαρτύρονται οι αγρότες ότι στερούνται νερού για τις καλλιέργειές τους, που κινδυνεύουν να καταστραφούν από την έλλειψή του. Πού είναι το κράτος να μεταφέρει νερό για πότισμα των καλλιεργειών αυτών!
Ιωάννης Γ. Κιτσολάμπρος
Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός
Βράτσα Βουλγαρίας