Ο Χριστόφιας κάνει κουμάντο στο ΔΗΚΟ

Νίκη του Προέδρου Χριστόφια επί του ΔΗΚΟ και επί του προέδρου του Μάριου Κάρογιαν χαρακτηρίζονται οι δυο συναντήσεις της περασμένης Τετάρτης και Πέμπτης μεταξύ των δυο ανώτατων πολιτειακών αρχόντων της Κυπριακής Πολιτείας με σκοπό τη διατήρηση της κυβερνητικής τους συμμαχίας, μετά την αποχώρηση της ΕΔΕΚ.
Το παζάρι
Ενώ ο Μάριος Κάρογιαν απέφυγε τις δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η οποία έγινε την Πέμπτη το βράδυ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας ανακοίνωσε χαμογελαστός τη διαπίστωση συγκλίσεων. Ο τελευταίος λόγος ανήκει στο ΔΗΚΟ. Παρά τις διαφωνίες, η πρόταση του Μ. Κάρογιαν στην Εκτελεστική Επιτροπή που θα συσκεφθεί την Τρίτη είναι το κόμμα του να παραμείνει στην κυβέρνηση, παρότι δεν πήρε τουλάχιστον επί του Κυπριακού αυτό το οποίο ήθελε. Δηλαδή, ο κ. Καρόγιαν ζητούσε:
1. Να αποσύρει ο Πρόεδρος από τις συνομιλίες τις θέσεις του για εκ περιτροπής Προεδρία, για σταθμισμένη ψήφο και για παραμονή 50 χιλιάδων εποίκων ως βάση συζήτησης.
2. Να μην αποδεχθεί την πρόταση για τους μηχανισμούς επίλυσης κρίσεων μετά τη λύση και
3. Να διοριστεί στη διαπραγματευτική ομάδα του Προέδρου πρόσωπο το οποίο επιθυμεί το ΔΗΚΟ, αλλά κοινής αποδοχής.
Το πρώτο αίτημα, που ήταν και η ουσία, δηλαδή η απόσυρση των προτάσεων για εκ περιτροπής κ.λπ., δεν έγινε δεκτό. Το δεύτερο είναι υπό συζήτηση και το τρίτο έγινε δεκτό. Επικρατέστερος για συμμετοχή στη διαπραγματευτική ομάδα είναι ο νυν Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στις Βρυξέλλες Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Προφανώς, ο κ. Κάρογιαν θα πάρει ανταλλάγματα στους καρπούς της εξουσίας. Γίνεται λόγος για προσύμφωνο, που αφορά την επανεκλογή του κ. Κάρογιαν στην προεδρία της Βουλής στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές του 2011.
Δύο υπουργεία δίνει ο Χριστόφιας
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ο Δημήτρης Χριστόφιας προσφέρει ως αντάλλαγμα της παραμονής του ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση τα υπουργεία Αμύνης και Παιδείας.
Το πρώτο λέγεται ότι θα το αναλάβει ο Φύτος Κωνσταντίνου και τη θέση του στη Βουλή θα καταλάβει ο Νέστορας Νέστορος.
Για το υπουργείο Παιδείας προωθείται ο Άκης Κλεάνθους, πρώην υπουργός Παιδείας επί Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χρυσόστομο. Έτσι ο Χριστόφιας απαλλάσσεται από τις αντιπολιτευτικές βολές σε θέματα Παιδείας και Άμυνας και τις φορτώνεται το ΔΗΚΟ.
Δημοψήφισμα
Επειδή ο κ. Κάρογιαν μάλλον ελέγχει τους μηχανισμούς του κόμματος, παρά τις διαφωνίες του αναπληρωτή προέδρου Γ. Κολοκασίδη, των αντιπροέδρων Ν. Παπαδόπουλου και Κ. Κενεβέζου, καθώς και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Α. Αγγελίδη, δημιουργείται η τάση να ζητηθεί η διεξαγωγή δημοψηφίσματος ανάμεσα στα μέλη του ΔΗΚΟ κατά πόσο θα πρέπει το κόμμα να παραμείνει ή όχι στην κυβέρνηση. Πάντως, εάν το ΔΗΚΟ παραμείνει στην κυβέρνηση βέβαιο είναι ότι ο εμφύλιος στο κόμμα θα συνεχιστεί, με την ΕΔΕΚ να προσδοκά ότι εάν μετά τις ευρωεκλογές το ΔΗΚΟ έχει νέες απώλειες, τότε θα είναι αυτή η τρίτη δύναμη στο κομματικό σύστημα της Κύπρου.


Σχολιάστε εδώ