Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Ερωτά τον υπουργό Οικονομικών πόσες και ποιες συμφωνίες σύνηψε το Δημόσιο από το 2000 έως σήμερα για την προείσπραξη μελλοντικών δημοσίων εσόδων και κερδών καθώς και για την ανταλλαγή περιουσιακών του στοιχείων, ποιοι ήταν οι λόγοι για κάθε μία από αυτές τις συμφωνίες και ποιο το «όφελος» για λογαριασμό του, ποιες τράπεζες ενεπλάκησαν και με τι ποσά αμείφθηκαν. Για όλα αυτά ζητά να κατατεθούν το συντομότερο τα σχετικά έγγραφα στη Βουλή.
> Εξηγήσεις για τον τρόπο χειρισμού του θέματος της αύξησης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα ζητά από την υπουργό Οικονομίας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας. Εκτιμά ότι το διάστημα που μεσολάβησε από την ανακοίνωση της αύξησης του
ΕΦΚ μέχρι την τελική ψήφιση του νομοσχεδίου άφησε ανοιχτή την πόρτα στους πρατηριούχους να κερδοσκοπήσουν, δίνοντάς τους τη δυνατότητα αποθεματοποίησης, και ζητά να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι ώστε να εντοπισθούν και να υποστούν τις κυρώσεις οι κάθε είδους κερδοσκόποι σε όλο το κύκλωμα εμπορίας και διακίνησης καυσίμων.
> Για το ενδεχόμενο να υπαχθεί στο φορολογητέο εισόδημα το επίδομα υπηρεσίας αλλοδαπής (ΕΥΑ) που λαμβάνουν τα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών διαμαρτύρεται ο βουλευτής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Θεωρεί ότι η εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης θα οδηγήσει σε υπερβολική φορολόγηση των στελεχών που υπηρετούν στο εξωτερικό και θα θίξει όλους τους υπαλλήλους, δεδομένου ότι το 15% του ΕΥΑ παρακρατείται από τους δικαιούχους και παρέχεται ως βοήθημα στα στελέχη που υπηρετούν στην κεντρική υπηρεσία.
> Στο θέμα της συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, που δίνει τη δυνατότητα στις αμερικανικές αρχές να έχουν πρόσβαση στα αρχεία DNA της ΕΛΑΣ, επανέρχεται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόρης Ψαριανός. Σημειώνει ότι η συμφωνία υπογράφηκε δύο 24ωρα πριν από την προκήρυξη των εκλογών και κυρώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μία ημέρα μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Καραμανλή, και ερωτά τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Εξωτερικών αν προτίθενται να προβούν σε επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας, ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων.
> Το τελικό εξοπλιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης θέλουν να μάθουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Παναγιώτης Λαφαζάνης, μετά τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για σχέδια αγοράς έξι φρεγατών από τη Γαλλία καθώς και πολεμικών αεροσκαφών από τη Γερμανία. Υπενθυμίζουν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης να εξετάσει τα εξοπλιστικά προγράμματα «από μηδενικής βάσης» και ερωτούν τον υπουργό Άμυνας αν υπήρξαν εισηγήσεις των ενόπλων δυνάμεων για την αναγκαιότητα των αγορών αυτών εν μέσω της παρούσας οικονομικής κρίσης.
> Εάν όντως θα μετατραπεί σε τζαμί έκταση του Πολεμικού Ναυτικού ερωτούν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Η. Πολατίδης, Ο. Παπανδρέου-Παπαδάκη, Γ. Ανατολάκης, Π. Μαρκάκης, Α. Κολοκοτρώνης και Κ. Αϊβαλιώτης. Αναφέρονται σε πληροφορίες ότι έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ότι υπάρχει πρόθεση να κατασκευαστεί το τζαμί σε κτήμα του ελληνικού Δημοσίου στο Αιγάλεω, που σήμερα κατέχει το Πολεμικό Ναυτικό και όπου στεγάζονται ο ΠΟΝ (Προμηθευτικός Οργανισμός Ναυτικού) και το ΚΣΑΝ (Κέντρο Συντηρήσεως Αυτοκινήτων Ναυτικού).
> Το αίτημά τους για σύσταση διακομματικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Αστυνομίας επαναφέρουν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης, με αφορμή την αιματηρή συμπλοκή στον Βύρωνα, η οποία ανέδειξε για άλλη μια φορά την επαγγελματική ανεπάρκεια και την υπηρεσιακή αναποτελεσματικότητα της Αστυνομίας.
> Πρόκληση θεωρεί ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης τους διπλούς μισθούς που εισπράττουν οι αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης (αποδοχές οργανικής θέσης και έξοδα παράστασης), ιδιαίτερα σε εποχή οικονομικής λιτότητας και οικονομικής κρίσης όπως αυτή που διανύουμε. Ερωτά αν σκοπεύει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να αμείβονται μόνο από μία πηγή και όχι από δύο, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.
> Με ποια αιτιολογία συγκροτεί η κυβέρνηση επιτροπή διεθνών εμπειρογνωμόνων για θέματα τα οποία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη με χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική μεταρρύθμιση», με τι πόρους θα αμειφθεί η επιτροπή, σε ποιο ύψος ανέρχεται η αμοιβή της και σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα έργα των Προγραμμάτων «Διοικητική μεταρρύθμιση», «Δημιουργία κεντρικής μονάδας ελέγχου ποιότητας ρυθμίσεων και συντονισμού των πολιτικών στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης» και «Δημιουργία μονάδων ανάλυσης και τεκμηρίωσης στα υπουργεία, υπό τον συντονισμό της γενικής γραμματείας της κυβέρνησης», ερωτά ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Ζώης.
> Για τις καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, στην οποία ανήκει το 43% της αγοράς Μοδιάνο στη Θεσσαλονίκη, προχωρά σε διαπραγματεύσεις με κατασκευαστική εταιρεία για την πλήρη ανακατασκευή της, παραχωρώντας στην εταιρεία την εκμετάλλευση των νέων εγκαταστάσεων για μια εικοσαετία, ζητά εξηγήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου. Σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, η συμφωνία βρίσκεται στο τελικό στάδιο και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουν να έρχονται οι ειδοποιήσεις για έξωση.
> Ανακολουθία πληροφοριών για την πορεία του Μετρό Θεσσαλονίκης επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου. Σύμφωνα με στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου, μέχρι στιγμής έχει εκτελεστεί το 12% των εργασιών, ενώ χρονικά έχει περάσει το 50% του προβλεπόμενου χρόνου, στοιχεία που διαψεύδονται με επίσημη επιστολή της Αττικό Μετρό ΑΕ.

***

Στις υποθέσεις φοροδιαφυγής στη Μύκονο που αποκαλύφθηκαν το καλοκαίρι επανέρχεται ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Παπαθανασίου. Τονίζει ότι επτά μήνες μετά τη διαπίστωση των παραβάσεων δεν έχουν επιβληθεί ποινές στις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να δίνεται στους πολίτες η εικόνα ότι η ίδια η κυβέρνηση υπονομεύει την προσπάθειά της για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αφού το μήνυμα που λαμβάνεται είναι ότι πάντα ορισμένοι θα βρίσκουν τον τρόπο να ξεφεύγουν από τον νόμο.


Σχολιάστε εδώ