Οι απεργίες κάλυψαν τις αντιπαραθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Η εσωκομματική αντιπαράθεση στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ έχει προσωρινά καταλαγιάσει (ή έχει κρυφτεί κάτω από το χαλί), αφού τα στελέχη του χώρου έχουν αντιληφθεί ότι σε μια πολιτική συγκυρία που σημαδεύεται από την ολομέτωπη επίθεση κατά των λαϊκών δικαιωμάτων που αρχίζουν από τον μισθό και φθάνουν μέχρι τη σύνταξη, θα ήταν αποκρουστική η εικόνα του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ ως χώρων που ερίζουν για τις καρέκλες και τους συσχετισμούς στα συνέδριά τους.
Έτσι ο Α. Τσίπρας, σε μια επιχείρηση εξωγενούς δράσης, άφησε πίσω του τα –υπαρκτά– εσωκομματικά ζητήματα και έφτασε μέχρι την Πορτογαλία και την Ισπανία προκειμένου να συζητήσει με τους εκεί συντρόφους του τον συντονισμό της δράσης «της Αριστεράς του ευρωπαϊκού Νότου» απέναντι στην οικονομική κρίση που σήμερα βιώνουν αυτές οι χώρες. Στο ίδιο μήκος κύματος της «εξωστρέφειας» κινήθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιώντας συγκέντρωση στην Αθήνα με σύνθημα «Μπλόκο στα μέτρα της κυβέρνησης και στο Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ».
Στη συγκέντρωση ο Α. Τσίπρας ζήτησε από τα μέλη και τους οπαδούς του κόμματος να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας στις 24 Φλεβάρη, χωρίς όμως να παραλείψει να ασκήσει κριτική στην ηγεσία, κυρίως της ΓΣΕΕ, την οποία κατηγόρησε για απροθυμία στη στήριξη της κινητοποίησης.
Ωστόσο η παθογένεια που κατατρύχει τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έλειψε ούτε και στις συζητήσεις που έγιναν για τη διοργάνωση της εκδήλωσης της περασμένης Πέμπτης. Αφού δημοσιοποιήθηκαν καταγγελίες από συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο ΣΥΝ απέρριψε την πρόταση συμμάχων του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση να είναι ομιλητές ο Α. Τσίπρας και ο Α. Αλαβάνος, στη συνέχεια προέκυψε πρόβλημα και με τον χώρο στον οποίο θα πραγματοποιούνταν η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ. Η συγκέντρωση έγινε στο κλειστό γήπεδο του Πανελληνίου, σύλλογο στον οποίο πρόεδρος είναι ο Μ. Κυριακού και εναντίον του έχει στραφεί η Επιτροπή για την προστασία του Πεδίου του Άρεως (μετέχουν και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ), κατηγορώντας τον ότι χτίζει παράνομα κτίρια μέσα στο Πεδίον του Άρεως. Το θέμα συζητήθηκε και στην ίδια τη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου τέθηκε θέμα αλλαγής του χώρου της εκδήλωσης, πρόταση που απέρριψαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ λέγοντας ότι στην ομιλία του ο Α. Τσίπρας θα αναφερθεί και στις αυθαιρεσίες που γίνονται στον χώρο από τον πρόεδρο του Πανελληνίου.
Την ίδια στιγμή ο Α. Αλαβάνος συνεχίζει την αυτόνομη πολιτική του παρουσία, ενώ κυκλοφορεί ήδη η εβδομαδιαία εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς», η οποία στηρίζεται εκδοτικά από την ΚΟΕ και την ΚΕΔΑ, που αποτελούν βασικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι στην παρουσία αυτού του εκδοτικού εγχειρήματος ήταν παρών ο Α. Αλαβάνος, ο οποίος πλέον δραστηριοποιείται σε κάθε ευκαιρία σε παράλληλη πορεία προς τον ΣΥΝ, προτάσσοντας την ιδιότητα του απλού μέλους του ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου.
Εκ των πραγμάτων –λόγω της πολιτικής συγκυρίας που απαγορεύει κάθε εσωκομματική ομφαλοσκόπηση– και η Ανανεωτική Πτέρυγα έχει ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης για το επικείμενο έκτακτο συνέδριο του ΣΥΝ, αφήνοντας τις οριστικές αποφάσεις στο άμεσο μέλλον. Αυτό πάντως που διαφαίνεται είναι ότι πλέον ο Δ. Παπαδημούλης –εκ των επιφανών στελεχών της Πτέρυγας– ακολουθεί τη δική του πορεία, αφού έχει ήδη αποστασιοποιηθεί από τις ακραίες φωνές της Πτέρυγας που λένε ότι πρέπει τα στελέχη της να μποϊκοτάρουν το έκτακτο συνέδριο.


Σχολιάστε εδώ